Скільки вуглеводів на день потрібно людині з діабетом?

Вуглеводи відіграють важливу роль у контролі діабету, оскільки їх споживання безпосередньо пов'язане із підвищенням рівня цукру в крові. 

Скільки вуглеводів на день рекомендують вживати спеціалісти людині з діабетом, які вуглеводи є більш корисними і що буде, якщо повністю відмовитися від вуглеводів — читайте далі, щоб дізнатися.

Скільки вуглеводів на день потрібно людині з діабетом? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Вуглеводи є важливою складовою здорового раціону кожної людини, у тому числі людини з діабетом. Питання в тому, які саме вуглеводи і скільки?

Які продукти містять вуглеводи?

  • Зернові: хліб, крупи, макаронні вироби, рис, коржі, крекери, овес, цільні зерна
  • Бобові: сочевиця, квасоля, горох
  • Крохмалисті овочі: картопля, кукурудза
  • Некрохмалисті овочі: всі інші овочі (наприклад, стручкова квасоля, помідори, салат, морква, спаржа, цвітна капуста, броколі, шпинат, капуста, буряк тощо)
  • Фрукти та фруктові соки: всі види
  • Молочні продукти: молоко, йогурт
  • Напої з додаванням цукру: газована вода, сокові напої, сокові коктейлі
  • Солодощі: морозиво, цукерки, випічка

Чому потрібно обирати складні вуглеводи при діабеті?

Вуглеводи бувають прості (або швидкі) та складні (або повільні).

За діабету потрібно надавати перевагу саме складним вуглеводам. Це вироби зі 100% цільного зерна, макарони з твердих сортів пшениці, бобові, каші тощо. Складні вуглеводи перетравлюються повільніше, запобігаючи різкому підвищенню рівня цукру в крові. Вони також дають тривале відчуття насиченння.

Щодо простих вуглеводів — цукор, солодощі, здобна випічка, солодкі газовані напої тощо — від них краще взагалі відмовитися або значно обмежити. Вони швидко підіймають рівень цукру в крові та додають порожніх калорій до вашого раціону.

Американська Діабетична асоціація (ADA) рекомендує людям з діабетом отримувати більшу частину вуглеводів з необроблених джерел вуглеводів, таких як цільні зерна та некрохмалисті овочі.

Скільки вуглеводів на день потрібно людині з діабетом?

За даними Центру контролю та профілактики захворювань США (CDC), люди, які живуть з діабетом, повинні отримувати близько 45% від загальної кількості калорій щодня за рахунок вуглеводів.

  • Для жінок: 3-4 порції вуглеводів на день по 15 грамів на порцію;
  • Для чоловіків: 4-5 порцій, що еквівалентно 45-75 г на кожен прийом їжі.

Низьковуглеводна дієта може бути корисною для людей, які живуть з діабетом 2 типу, оскільки це може допомогти зменшити їхню потребу в цукрознижувальних преператах. 

Оптимальна кількість вуглеводів, необхідних людині з діабетом на день, також може варіюватися залежно від індивідуальних особливостей. 

Важливо поєднувати вуглеводи з білками та жирами, щоб уповільнити травлення, запобігти різкому підвищенню рівня цукру в крові та довше відчувати себе ситим.

Фактори, які можуть вплинути на вашу потребу у вуглеводах:

  • рівень фізичної активності
  • вік
  • вага
  • ліки від діабету
  • загальний стан здоров'я

Чим активніша людина, тим більше калорій їй потрібно для отримання енергії. Це може вплинути на те, скільки вуглеводів їй знадобиться протягом дня.

За даними Коаліції з боротьби з ожирінням, люди з надмірною вагою та ожирінням можуть потребувати менше вуглеводів.

Зниження споживання вуглеводів у людей з переддіабетом може допомогти запобігти або відтермінувати появу діабету 2 типу.

Що буде, якщо повністю відмовитися від вуглеводів?

Хоча це може здатися заманливою ідеєю, різке скорочення або виключення вуглеводів з раціону — це важкоздійсненно, абсолютно не потрібно, ба більше того, може бути шкідливо для вашого здоров'я.

Вуглеводи є головним джерелом енергії для організму. Вони містять необхідні калорії (енергію), вітаміни, мінерали та антиоксиданти, які є важливими для підтримання гарного здоров'я.

Деякі фрукти, некрохмалисті овочі та цільні зерна (які є вуглеводами) також сповнені клітковини, яка може допомогти підтримувати здоровий рівень глікемії.

За даними Центру з контролю і профілактики захворювань (CDC), люди з діабетом, які вживають достатню кількість клітковини, краще контролюють рівень цукру в крові, ніж ті, хто їсть менше клітковини.


Люди з діабетом повинні отримувати близько 45% добової норми калорій з вуглеводів. Однак цей показник може змінюватися залежно від різних факторів. Ваш лікар або дієтолог може допомогти вам скласти індивідуальний план харчування відповідно до вашого способу життя та глікемічних цілей.

Читайте також:

Як скласти план харчування при діабеті?

Як обрати хліб при діабеті? 7 порад

12 продуктів, які допомагають підтримувати здоровий рівень цукру в крові

 

Ми в Instagram та Telegram