Кокосове борошно: користь при діабеті та поради з використання

Якщо ви ніколи раніше не готували з кокосовим борошном — саме час спробувати! Це чудова альтернатива звичайному пшеничному борошну, щоб зменшити кількість вуглеводів у вашій страві. 

Про переваги кокосового борошна для людей з діабетом та поради щодо приготування — читайте далі.

Кокосове борошно: користь при діабеті та поради з використання - изображение

Кокосове борошно — це вид борошна, виготовлений з висушеної та подрібненої м'якоті кокосового горіха.

Порівняно зі звичайним борошном, воно містить менше вуглеводів і більше клітковини, яка сповільнює процес всмоктування цукру в кров і сприяє кращому контролю глікемії. Воно також є хорошим джерелом білка, калію та заліза.

Кокосове борошно популярне серед прихильників низьковуглеводної та безглютенової дієти. Воно має м'який солодкуватий смак і зазвичай використовується для приготування солодкої випічки, печива і хліба.

Його можна знайти в магазинах здорового харчування та в Інтернеті.

Переваги для людей з діабетом:

Допомагає у контролі глікемії

1/4 склянки (28 грамів) кокосового борошна містить 36% добової норми клітковини. Це у чотири рази більше, ніж у звичайному борошні.

Продукти, багаті на клітковину, допомагають регулювати рівень цукру в крові, сповільнюючи швидкість, з якою цукор потрапляє в кров.

Дослідження показують, що дієти з високим вмістом клітковини допомагають підтримувати здоровий рівень цукру в крові та інсуліну, а також сприяють підтримці здорової маси тіла.

Крім того, додавання кокосового борошна до випічки знижує глікемічний індекс (ГІ) страви.

Корисне для травної системи

Високий вміст клітковини в кокосовому борошні робить його хорошим вибором для підтримки здоров'я травної системи.

Більша частина клітковини нерозчинна, що додає об'єму випорожненням і допомагає безперешкодно просувати їжу по кишечнику, тим самим знижуючи ризик запорів.

Дослідження показують, що дієти з високим вмістом клітковини можуть знизити ризик низки захворювань, які впливають на травний тракт, включаючи рак товстої кишки.

Зменшує фактори ризику серцевих захворювань

Завдяки високому вмісту клітковини та калію, споживання кокосового борошна може бути корисним для підтримання здоров'я серця, зменшуючи фактори ризику серцевих захворювань.

Зокрема, дослідження показують, що вживання кокосового борошна може допомогти знизити рівень поганого холестерину і тригліцеридів.

Сприяє підтримці здорової маси тіла

Кокосове борошно містить клітковину та білок. Ці поживні речовини важливі для регулювання апетиту і можуть допомогти вам відчувати себе ситими між прийомами їжі. Це може призвести до зниження загального споживання калорій.

Gluten-Free

Кокосове борошно не містить глютену, тому воно підходить для людей з целіакією, алергією на пшеницю або нечутливістю до глютену.

Глютен — це група білків, що міститься в певних зернових, включаючи пшеницю, ячмінь і жито. Люди, які не переносять глютен, можуть відчувати симптоми від підвищеного газоутворення, спазмів або діареї до пошкодження кишечника і порушення всмоктування поживних речовин після його вживання.

Поради щодо приготування:

Ви можете використовувати кокосове борошно в різноманітних рецептах, як солодких, так і солоних. Наприклад, при приготуванні хліба, млинців, печива, кексів та іншої випічки.

Однак майте на увазі, що кокосове борошно має тенденцію вбирати більше рідини, ніж інші види борошна і може надати стравам сухої, зернистої текстури.

Зазвичай вам знадобиться приблизно 1/4 склянки кокосового борошна на кожну склянку звичайного борошна, і, можливо, вам доведеться збільшити загальну кількість рідини на таку ж кількість кокосового борошна, доданого в рецепт. Наприклад, якщо ви використовуєте 1/4 склянки (28 грамів) кокосового борошна, влийте 1/4 склянки (60 мл) додаткової рідини.

Крім того, пам'ятайте, що кокосове борошно, як правило, щільніше, ніж інші види борошна, і не так легко зв'язується.

Кулінарні експерти часто рекомендують змішувати його з іншими видами борошна або додавати 1 яйце на кожні 1/4 склянки (28 грамів) кокосового борошна, щоб надати кінцевому продукту більш пухнасту, м'яку текстуру.

Це унікальне борошно також можна використовувати як паніровку або для загущення супів і тушкованих страв, а також для приготування беззернового коржа для піци.


Читайте також:

Шоколадні панкейки: низьковуглеводний рецепт

Печиво при діабеті: готуємо вдома та обираємо в магазині

Що таке цукрові спирти?

 

Ми в Instagram та Telegram