Насіння соняшника при діабеті: можна чи не можна?

Насіння соняшнику дуже корисне. Воно містить білки, рослинні жири, клітковину, а також вітаміни та мікроелементи. Але, разом з тим, це досить калорійний продукт. Тож зловживати ним не рекомендується, особливо людям із цукровим діабетом.

Про користь насіння соняшнику та рекомендації по вживанню при діабеті — читайте далі.

Насіння соняшника при діабеті: можна чи не можна? - изображение

Харчова цінність:

Одна порція (близько 30 грамів або приблизно 1/4 склянки) очищеного насіння соняшника містить:

  • Калорії: 164
  • Білок: 6 грамів
  • Жири: 14 грамів
  • Усього вуглеводів: 6 грамів
  • Клітковина: 2 грами

Глікемічний індекс (ГІ) насіння соняшнику = 8 (дуже низький)

Користь для людини з діабетом:

Вітамін Е та селен

Насіння соняшника особливо багате на вітамін Е та селен, які діють як антиоксиданти та допомагають захистити клітини від пошкодження вільними радикалами, зменшити окислювальний стрес і хронічне запалення в організмі.

Корисні жири

Вживання насіння соняшника корисне для здоров'я серцево-судинної системи через високий вміст поліненасичених жирів. Але тільки в тому разі, якщо вживати їх у помірних кількостях і замість продуктів із високим вмістом насичених і транс-жирів.

Клітковина

Харчові волокна (або клітковина) у складі нормалізують роботу кишківника і можуть допомогти поліпшити контроль глікемії: клітковина сповільнює підвищення рівня цукру в крові після їжі, затримуючи випорожнення шлунка та скорочуючи час, необхідний їжі для просування по травному тракту.

Як вживати при діабеті:

Їсти насіння соняшника при цукровому діабеті не протипоказано. Вся справа у кількості. Оскільки воно досить висококалорійне — 164 кКал на 30 г — важливо стежити за розміром порції, і не з'їдати більше однієї за раз. Причому вживати його краще в денний час доби.

Багато також залежить від способу приготування. Під час обсмажування насіння втрачається більша частина його корисних властивостей. До того ж утворюються канцерогени, здатні спровокувати розвиток злоякісних пухлин. Тому краще віддавати перевагу сирому (не солоному!) насінню.


Читайте також:

Сухофрукти при діабеті: можна чи не можна?

6 найкорисніших горіхів при діабеті

 

Ми в Instagram та Telegram