Які перевірки здоров’я потрібні всім чоловікам після 30?

Які перевірки здоров'я потрібні чоловікам після 30 років?

Які перевірки здоров’я потрібні всім чоловікам після 30? - изображение

Чек-ап (check-up) — це комплексний медичний огляд, який має на меті оцінити стан здоров'я людини, виявити можливі проблеми та ризики, і розробити план профілактичних та лікувальних заходів.


По досягненню 30-річного віку всім чоловікам рекомендовано регулярно проходити комплексний чек-ап з виконанням всіх обстежень з обох списків наведених нижче для того, щоб оцінити загальний стан організму. 

Обстеження, які потрібно проходити всім чоловікам після 30-ти років 1 раз на рік:

Консультація сімейного лікаря

Лікар має зібрати анамнез, провести загальний огляд, виміряти артеріальний тиск, визначити вагу, індекс маси тіла, об’єм талії та, за необхідності, призначити даткові обстеження.

Загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою

Це базовий скринінговий метод, який дозволяє визначити загальний стан організму та запідозрити наявність певних захворювань — анемії, проблеми з кровотворенням, наявність запального процесу тощо.

Біохімічний аналіз крові

Дозволяє оцінити функціональний стан печінки, нирок, підшлункової залози, білкового, жирового та вуглеводного обміну.

Визначання рівня глюкози в крові

Цей аналіз слід обов’язково здавати чоловікам з надмірною масою тіла або ожирінням, або у яких в сім’ї були випадки цукрового діабету. У випадку підвищених показників глюкози в крові слід визначити рівень глікозильованого гемоглобіну. Він показує, яким був середній вміст глюкози в крові у людини протягом попередніх трьох місяців. 

Загальний аналіз сечі

Дозволяє оцінити функціональний стан нирок та сечовидільної системи.

Флюорографія

Це один з основних методів скринінгового обстеження легенів, що дозволяє виявити можливі патології та хвороби легень, зокрема туберкульоз, онкологічні захворювання та емфізему.

Тестування на гепатит С та ВІЛ

Існують рекомендації проходити тестування на гепатит С та ВІЛ всім особам, незалежно від статі, починаючи з 15 років.

Огляд уролога

Додаткові аналізи на виявлення інфекцій, що передаються статевим шляхом, запальних захворювань, онкологічних захворювань чи проблем з репродуктивною функцією, лікар має призначити за необхідності.

Огляд стоматолога

Профілактичне відвідування стоматолога варто робити не менше ніж раз на рік з проведенням гігієнічної чистки.

Огляд дерматолога

У чоловіків без обтяженої сімейної історії щодо меланоми, огляд дерматолога слід проходити 1 раз на рік перед початком літнього сезону. Але, якщо наявні певні фактори ризику (велика кількість родимок, підозрілі невуси, світлий тип шкіри та часті сонячні опіки) візити до дерматолога мають бути що пів року.

Які перевірки здоров’я потрібні всім чоловікам після 30? - 2 изображение

Обстеження, які потрібно проходити всім чоловікам після 30-ти років 1 раз на 2-5 років:

  • УЗД органів черевної порожнини та малого таза.
  • УЗД щитоподібної залози та аналіз на ТТГ. 
  • Огляд офтальмолога. За відсутності проблем із зором, слід звертатись до офтальмолога кожні 2 роки. Якщо проблеми із зором вже є — відвідувати офтальмолога слід не рідше 1 разу на рік, або частіше (за порадою лікаря).
  • ЕКГ. За допомогою ЕКГ можна оцінити стан провідної системи серця, виявити аритмії, блокади, ішемію. 
  • Ехокардіографія. Це безпечний неінвазивний метод оцінки скоротливої здатності серця, функціонального стану клапанів серця, виявлення вроджених та набутих вад, захворювань перикарда та міокарда.
  • Визначення рівня холестерину. Якщо у чоловіка нормальний рівень холестерину, то перевіряти його рекомендовано 1 раз на 5 років. 

Після отримання результатів аналізів слід повторно звернутися до сімейного лікаря для їхньої інтерпретації, рекомендацій щодо зміни способу життя, а за необхідності — для призначення подальших досліджень або направлення до вузького спеціаліста. 


Читайте також:

Як знизити рівень холестерину?

Чому постійно хочеться їсти?

Ускладнення діабету: сексуальні проблеми у чоловіків та жінок

 

Ми в Instagram та Telegram