Протидіабетичні властивості фіолетових овочів та коренеплодів

Затримати або запобігти розвитку діабету та покращити самопочуття у пацієнтів з діабетом допоможе збагачення дієти фруктами та овочами, користь яких пов’язана із високим вмістом поліфенолів (потужних антиоксидантів). 

Протидіабетичні властивості фіолетових овочів та коренеплодів - изображение
  • Антоціани — це природні сполуки, які забарвлюють овочі та фрукти у червоний, синій або фіолетовий кольори.
  • Антоціани з фіолетових овочів та коренеплодів мають антиоксидантні та протизапальні властивості, а також можуть позитивно впливати на енергетичний обмін і мікробіом кишечника.
  • Ацильовані антоціани містяться в таких овочах, як фіолетова картопля, фіолетова солодка картопля, редиска, фіолетова морква та червонокачанна капуста, а неацильовані антоціани — в ожині та чорній смородині.
  • Ацильовані антоціани погано засвоюються у травному тракті, але мають пробіотичні властивості та знижують ризик діабету ефективніше, ніж неацильовані антоціани.

Антиоксиданти запобігають ушкодженню клітин вільними радикалами, зменшують запалення, яке, як вважають, є першопричиною багатьох хронічних захворювань, покращують травлення, роботу мозку, допомагають знижувати рівень цукру в крові, мають антикоагулянтні властивості, сприяють профілактиці серцевих захворювань та деяких видів раку.

Один особливий клас поліфенолів — антоціани — відповідають за надання рослинам темно-синього, фіолетового, червоного кольорів. 

Найбільша кількість антоціанів міститься безпосередньо під шкіркою овочів і фруктів, а саме: 

  • чорноплідній горобині 
  • баклажанах
  • темному винограді 
  • чорниці 
  • ожині 
  • чорній смородині
  • малині
  • полуниці
  • журавлині 
  • буряці 
  • черешні
  • червонокачанній капусті

Найбільш цінними з точки зору здоров'я є ті овочі і фрукти, які мають найтемніший, майже чорний колір. 

Дослідження, проведені в США і Фінляндії, показали, що споживання продуктів, багатих антоціанами, особливо ягід, може знизити ризик діабету 2 типу.

Ацильовані та неацильовані антоціани

Антоціани діляться на 2 категорії: ацильовані і неацильовані

Ацильовані антоціани (АА) мають у своєму складі так звану «ацилову групу», яка робить їх більш стабільними і стійкими до травлення. Вони не перетравлюються і не всмоктуються в шлунку, проходять до товстої кишки, де вони метаболізуються кишковою мікробіотою.

Бузина, ожина та чорна смородина в основному містять неацильовані антоціани, тоді як ацильовані антоціани містяться в червоній редьці, фіолетовій кукурудзі, чорній моркві, червоній капусті та фіолетовій солодкій картоплі.

За результатами  нещодавніх досліджень вчені припускають, що ацильовані антоціани можуть перевершувати неацильовані антоціани за протидіабетичними властивостями. Зокрема, багата АА фіолетова картопля також містить багато стійкого крохмалю та інших сполук, які можуть сприяти їх протидіабетичній дії. А багаті на неацильовані антоціани ягоди містять значну кількість природного цукру, який може нівелювати деякі їх протидіабетичні ефекти.

Антоціани і здоров'я кишечника

У дослідженнях показано, що неацильовані антоціани здатні збільшувати кількість деяких кишкових бактерій, які беруть участь у стимуляції секреції інсуліну і сприяють поліпшенню метаболізму глюкози у мишей з діабетом 2 типу.

АА із фіолетової картоплі та винограду сорту «Конкорд» впливають на мікробіом кишечника, сприяючи зростанню корисних бактерій, пригнічуючи ріст шкідливих бактерій та збільшуючи продукування жирних кислот. 

Антоціани і рівень глюкози в крові

Антоціани сповільнюють метаболізм вуглеводів, що призводить до зниження рівня глюкози в крові. Крім того, дослідження показали, що антоціани активують шляхи метаболізму глюкози та ліпідів у печінці та м'язах, які також сприяють зниженню рівня глюкози в крові. Вживання АА з фіолетового батату сприяє зниженню рівня глюкози в крові та поліпшує чутливість до інсуліну. 

Антоціани і запалення 

Вживання вуглеводів або жирів запускає короткочасну запальну імунну відповідь. У нормі це швидкоминуча реакція, але за певних умов, воно може перейти в хронічну форму. Хронічне запалення шкодить роботі інсулінсекретуючих клітин підшлункової залози, що може призвести до ожиріння, інсулінорезистентності та діабету 2 типу.

Дієтичні добавки як неацильованих, так і ацильованих антоціанів зменшують запалення за рахунок вироблення антиоксидантних білків для захисту від запалення або окисного пошкодження, викликаного травмами, що, у свою чергу, знижує інсулінорезистентність і покращує метаболізм глюкози при діабеті.

Джерело: medicalnewstoday.com


Читайте також:

Овочі при діабеті: РЕДИС

12 продуктів, які допомагають підтримувати здоровий рівень цукру в крові

Найкращі та найгірші продукти при діабеті

 

Ми в Instagram та Telegram