Корисні трави при цукровому діабеті

Лікування цукрового діабету полягає у підтриманні оптимального рівня цукру в крові. Існує багато різних методів, включаючи дієту, фізичну активність та цукрознижувальні препарати. 

Однак, окрім цих методів, існують також різні трави, які можуть мати корисні властивості для людей із ЦД.

Корисні трави при цукровому діабеті - изображение

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) видала рекомендації щодо стратегії лікування пацієнтів поєднанням сучасних синтетичних ліків на засадах доказової медицини з лікарськими засобами рослинного чи біологічного походження. 

До ери відкриття інсуліну і синтетичних цукрознижувальних препаратів саме фітотерапія була єдиним методом лікування людей з цукровим діабетом. Фітопрепарати не є альтернативою застосування синтетичних цукрознижувальних препаратів та інсуліну. Але вживання лікарських рослин на ранніх етапах захворювання спроможне на певний період відстрочити традиційне лікування (зокрема, при ЦД2) та може використовуватися, як допоміжний засіб задля підтримання оптимального рівня цукру в крові та нормалізації метаболічних порушень в подальшому. 

Доведено, що пацієнти, які активно використовують фітотерапію, потребують нижчих доз інсуліну і пероральних цукрознижувальних ліків.

Основні принципи та механізми дії лікарських трав при ЦД:

  • стимуляція синтезу інсуліну β-клітинами підшлункової залози з модуляцією та оптимізацією його дії на рівні тканин;
  • інгібіція гормонів, які підвищують рівень глюкози в крові;
  • вплив на синтез глюкози в печінці та її утилізацію в периферичних тканинах;
  • вплив на інсулінорезистентність тканин (підвищення кількості інсулінових рецепторів або посилення їх чутливості до інсуліну);
  • стимуляція процесів регенерації β-клітин;
  • наявність гіпоглікемічного ефекту (посилення ефектів інсуліну та низки пероральних цукрознижувальних препаратів);
  • сповільнення процесів абсорбції глюкози з кишківника та вплив на глікогенутворюючу функцію печінки;
  • покращення роботи всіх ланок імунної системи, порушення якої є одним зі складових моментів у розвитку ЦД;
  • нормалізація вторинних порушень обміну речовин і гормонів; поліпшення загального стану та самопочуття хворих;
  • забезпечення профілактики ускладнень з боку серцево-судинної, сечовидільної, легеневої систем, опорно-рухового апарату, покращення якості життя пацієнтів.

При ЦД корисними є рослини, що містять целюлозу та пектини, які сповільнюють всмоктування глюкози під час і після їжі та підтримують деякий час належний рівень глюкози в крові після їжі.

Групи рослин, що застосовують при ЦД:

  1. Рослини, що знижують рівень глюкози в крові завдяки вмісту інсуліноподібних та інших гормоноподібних речовин (так званих фітогормонів — галеніну, інозиту, інуліну): чорниця, брусниця, суниця, козлятник, кропива дводомна, кульбаба, оман (дев'ясил), лопух, топінамбур, солодка, квасоля звичайна, льон посівний.

  2. Рослини загальнозміцнювальної дії (адаптогени, модулятори імунітету), які активізують ендокринну функцію підшлункової залози та стимулюють обмін речовин — родіола рожева, елеутерокок колючий, женьшень, левзея сафлороподібна, аралія висока, лимонник китайський, солодка гола, оман високий.

  3. Рослини-детоксиканти, регулятори обміну речовин: толокнянка (мучниця), спориш, чорниця, звіробій, липа, суниця, пирій, лопух, цибуля, кульбаба, солодка, цикорій, льон, шипшина.

Існують лікарські рослини, що сприяють засвоєнню вуглеводів шляхом утворення з них манози та фруктози, утилізація яких не потребує інсуліну. Вони мають олужнювальний ефект (глюкоза переходить в інші вуглеводи — манозу та фруктозу) Цей ефект забезпечують трави, у яких присутній інулін — коріння дев’ясилу (оману), кульбаби, топінамбура, цикорію.

Гіпоглікемічна дія лікарських трав обумовлена взаємодією різних речовин, які входять до складу рослин. Інсуліноподібну (інсуліноміметичну) дію мають трави, що містять аргінін, інозит, гуанідин (люцерна, кульбаба), рослини, які є джерелами глікозиду міртиліну (чорниця, барвінок малий, аралія, женьшень, елеутерокок). Стимулюють регенерацію бета-клітин підшлункової залози рослини, багаті на гіркоти (лопух великий, оман високий, звіробій продірявлений, золототисячник, спориш, кульбаба, подорожник великий, пирій повзучий, цикорій звичайний, істод анатолійський).

Окремі представники трав, які найчастіше використовуються при ЦД:

Чорниця звичайна

Доведено, що плоди та екстракт листя чорниці проявляють гіпоглікемічний, гіполіпідемічний ефекти, є ефективним інгібітором альфа-глюкозидази, сприяють зменшенню оксидативного стресу та позитивно впливають на ускладнення ЦД, зокрема катаракту.

Козлятник лікарський (галега лікарська)

Рослина містить алкалоїд галегін, який має інсуліноподібну дію. Саме з галегіну почалась історія винаходу золотого стандарту лікування ЦД — метформіну, оскільки він є попередником молекули бігуанідів. 

Кульбаба лікарська

До 45% хімічного складу рослини становить інулін, складний вуглевод (фруктоолігосахарид) із багатьма корисними ефектами. Кульбаба вважається однією з ключових антидіабетичних рослин за рахунок наявності вираженої гіпоглікемічної, антиоксидантної та протизапальної дій.

Льон звичайний

Насіння льону містить жирну олію, яка має ангіопротекторні властивості, що особливо важливо при ЦД, та антисклеротичний ефект. Відвар насіння льону знижує рівень глюкози в крові і чинить протизапальну дію, має нефропротективну активність. 

Пажитник

Пряно-ароматична лікувальна рослина, відома ще з часів Гіппократа та аюрведи. Дослідження продемонстрували, що гіпоглікемічний ефект пажитника обумовлений декількома механізмами, що включають зниження резистентності до інсуліну, поліпшення глюконеогенезу, захист клітин острівців підшлункової залози та нирок від ушкоджень.

Родіола рожева (золотий корінь)

Встановлена певна гормоноподібна дія на інсулярний апарат (пряма інсулінотропна та опосередкована гіпоглікемізуюча дія). 

Листя стевії

При низькій калорійності стевія солодше за цукор у 300 разів. Тому її листя, як натуральний підсолоджувач, радять пацієнтам із ЦД обох типів. У ньому міститься стевіозид та інші глікозиди, які мають гіпоглікемічну дію.


Читайте також:

Які вітаміни потрібні при діабеті?

Як знизити рівень цукру в крові? 5 простих способів

Які овочі корисні при діабеті?

 

Ми в Instagram та Telegram