Діабет і спорт: ТОП-7 порад для безпечного тренування

Фізична активність — невід'ємна складова здорового способу життя для будь-якої людини. Єдина відмінність при діабеті — до тренування необхідно підготуватися заздалегідь: перевірити рівень цукру в крові, спланувати раціон, подбати про свою безпеку на випадок гіпо тощо.

Наступні поради допоможуть вам підготуватися до тренування із ЦД та убезпечити себе від небажаних ситуацій.

Діабет і спорт: ТОП-7 порад для безпечного тренування - изображение

ВАЖЛИВО! Перш ніж почати займатися або освоїти новий вид спорту, повідомте про свої наміри лікареві і візьміть до уваги його рекомендації.

1. Перевірте ваш рівень ЦК до, під час і після тренування

Коментар експерта @doctor_kryvoviaz

Не починайте тренування за рівня глікемії <5.0 ммоль/л і >14.0 ммоль/л. При рівні ЦК >14.0 ммоль/л — контроль ацетону в сечі. Якщо цукор у крові <5.0 ммоль/л — з'їжте 15 грамів швидких вуглеводів і перевірте ЦК через 15 хвилин. Пізніше з'їжте складних вуглеводів і білків, щоб ЦК не впав повторно після фізичного навантаження. 

Під час тренування — контроль цукру в крові через 30 хвилин від початку заняття, оскільки вже може розвиватися зниження ЦК. 

Після тренування — контроль цукру в крові через 2 години і подальший контроль кожних 2 години або за допомогою добового моніторингу глюкози (CGM). Тривалі фізичні навантаження викликають відтерміновані гіпоглікемії (навіть через 6-10 годин), особливо, якщо тренування було ввечері. Тому контроль цукру вночі — обов'язковий!

Читайте також: Найкращі фізичні навантаження при діабеті. ТОП-3

2. Сплануйте свій раціон 

Вам можуть знадобитися додаткові перекуси до, під час або після занять спортом. 

Коментар експерта @doctor_kryvoviaz

Для запобігання гіпоглікемії під час фізичних навантажень, можливий перекус на 1-2 ХО за 1.5 години до тренування без введення болюсного інсуліну. Цей перекус має включати складні вуглеводи з білком і жиром. Наприклад, хліб із цільнозернового хліба з маслом і твердим сиром. 

Для запобігання відтермінованій гіпоглікемії після тренування, можливий прийом їжі на 3-5 ХО з повільними вуглеводами, білком, жиром та зі зменшенням дози болюсного інсуліну на їжу. Наприклад, макарони з твердих сортів пшениці з маслом і м'ясом. Всмоктування такої їжі буде розтягнуте в часі. 

3. Подбайте про свою безпеку

Куди б ви не вирушили, чи то тренування, чи то прогулянка тощо — ЗАВЖДИ беріть із собою засоби від гіпоглікемії і діабетичний набір: глюкометр, інсулін, шприци або запасне приладдя для інсулінової помпи, якщо така використовується.

Замовляйте засоби для купірування гіпоглікемії в SaharOK Shop.

4. Закріпіть інсулінову помпу

Перед тренуванням переконайтеся, що ваша інсулінова помпа як слід закріплена. Навіть якщо це бездротова помпа OmniPod — використовуйте тейп для додаткової фіксації. Якщо помпа заподіює дискомфорт під час занять спортом, ви можете зняти її на час тренування. Ось що рекомендує ендокринолог.

Коментар експерта @doctor_kryvoviaz

У дорослих інсулінова помпа знімається на час водних видів спорту. Дітям молодше 6 років інсулінову помпу можна знімати під час занять спортом, оскільки потреба в базальному інсуліні у них низька. Якщо помпу дитині не знімати, то потрібно виставляти тимчасову базальну швидкість 0. На контактні види спорту (хокей, футбол, регбі тощо) і водні види спорту інсулінову помпу дітям, і найчастіше дорослим теж, потрібно знімати. 

5. Правильно вибирайте місце ін'єкції

Не вводьте інсулін у ту частину тіла, яка буде активно використовуватися в спорті, оскільки це може прискорити ефект зниження рівня глюкози в крові.  

6. Розкажіть про свій діабет! 

Поінформуйте тренера і людей, з якими займаєтеся, що у вас діабет і як вам допомогти в критичній ситуації (наприклад, у випадку гіпо). Соромитися тут нічого! Зрештою, це ваша безпека і ваше життя.  

7. Будьте готові зупинитися

Прислухайтеся до свого тіла і будьте готові припинити тренування в будь-який момент, коли це буде потрібно. Іноді достатньо зробити невелику перерву, щоб перевірити рівень цукру в крові, випити води або перекусити.

 

Читайте нас в Instagram: @saharok_journal та Telegram: t.me/saharok_journal      

 

#SaharOKSchool#WDD2022