Час їсти? Чому час має значення для прийому їжі при діабеті

Чи потрібно людям з діабетом їсти через рівні проміжки часу? Чи можна перекушувати пізно ввечері? А як щодо періодичного голодування? Дізнайтеся більше про те, чому час має значення для прийому їжі при діабеті.

Час їсти? Чому час має значення для прийому їжі при діабеті - изображение

Скільки разів на день я повинен їсти? Три рази на день? Шість разів на день невеликими порціями? Їсти тільки тоді, коли я відчуваю голод?

Те, що для багатьох вважається здоровими рекомендаціями, може стати небезпечною порадою для людини з цукровим діабетом. Адже те, як людина з діабетом повинна розподіляти час прийому їжі, залежить від багатьох факторів: потреб її організму, рівня глюкози в крові, типу ліків, які вона приймає тощо.


Чи потрібно дотримуватися регулярного режиму харчування при діабеті?

Якщо ваш спосіб життя дозволяє вам харчуватися регулярно і ви маєте постійний доступ до їжі, спеціалісти радять дотримуватися регулярного режиму харчування. 

Пропуски прийомів їжі та відсутність структури харчування можуть порушити баланс між споживанням їжі та ліків, що може призвести до поганого контролю рівня глюкози в крові. Натомість прийом їжі через регулярні проміжки часу забезпечує рівномірний розподіл вуглеводів протягом дня, що сприяє кращому контролю рівня глюкози в крові.

Пропуск прийому їжі — катастрофа для людини з діабетом?

Незважаючи на рекомендації спеціалістів, всі розуміють, що реальне життя насичене і часом непередбачуване, і може підкидати різні несподіванки, як то затори на дорогах, тривала робоча нарада та інші ускладнення. Тому їсти через рівні проміжки часу кожен день не завжди можливо. І це нормально.

Теоретично, якщо ваша базальна доза інсуліну відповідає вашим потребам, а рівень цукру в крові знаходиться в безпечному діапазоні, ви можете пропустити або відкласти прийом їжі.

Чи можна перекушувати пізно ввечері?

Людині з діабетом може знадобитися додатковий перекус перед сном для того, щоб уникнути нічної гіпоглікемії (низький рівень цукру в крові). Зазвичай рекомендується дотримуватися наступних показників глікемії перед сном: не нижче 5.5 ммоль/л, але й не вище 10 ммоль/л.

Якщо ваш рівень цукру в крові перед сном нижче 5.5 ммоль/л, вам потрібно буде перекусити, щоб стабілізувати його. Але уникайте високовуглеводних закусок у цей час.

Щоб запобігти підвищенню рівня цукру в крові на ніч, вечеряйте раніше і не перекушуйте (без необхідності) за 1-2 години до сну.


Харчуйтеся за графіком, який найкраще підходить для вас і є найбільш зручним для вашого способу життя, за умови, що ви співпрацюєте з вашим лікарем, щоб досягти бажаних показників глікемії. Якщо ви можете харчуватися регулярно і передбачувано, вам буде легше контролювати рівень цукру в крові. Якщо ви не можете, обговоріть зі своїм лікарем, як адаптувати час прийому їжі для досягнення найкращих результатів.

Джерело: diatribe.org

Читайте також:

Пауза між ін'єкцією інсуліну та прийомом їжі

Особливості нічного моніторингу

Високий рівень цукру вранці: чому виникає і що з цим робити?
 

Ми в Instagram та Telegram