Чому взимку збільшується потреба в цукрознижувальних препаратах?

Це зовсім не обов'язкове явище, до того ж, науково не обґрунтоване. Проте багато людей з діабетом дійсно стикаються зі зростанням потреби в цукрознижувальних препаратах з появою перших холодів. У чому можливі причини такої реакції організму?

Чому взимку збільшується потреба в цукрознижувальних препаратах? - изображение

Автор статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичний центр Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Мало руху

Якщо влітку ми ведемо більш-менш активний спосіб життя: гуляємо, катаємося на велосипеді, плаваємо, займаємося садово-городніми справами. У холодну пору року це — дістатися до роботи, сходити до магазину, можливі рідкісні вилазки з друзями або сім'єю. Малорухливий спосіб життя = зниження чутливості до інсуліну.

Фізична активність взимку: Як тримати діабет під контролем?

Холод

Відчуття холоду змушує організм перебудуватися на інший режим роботи: судини і капіляри на поверхні шкіри звужуються, інсулін повільніше засвоюється: доводиться збільшувати дозування. ⠀

Інше харчування

Холодна погода може вплинути на ваш раціон різними способами. Ви напевно й самі помічали, що в холоди так і тягне до ситної, насиченою жирами і білками їжі? Надмірне (або незвично велике для конкретної людини) споживання може призводити до зростання рівня цукру в крові. Ваше тіло може потребувати більше калорій, щоб протистояти холоду — це є природня реакція організму. Просто переконайтеся, що ви не переїдаєте і дотримуєтеся здорового харчування.

Правила складання збалансованого зимового меню

Психоемоційний стан

Холодна, неприємна погода та брак сонячного світла можуть сприяти падінню настрою в холодні місяці. А подібний емоційний настрій, своєю чергою, може впливати на потребу в цукрознижувальних препаратах. Якщо, незважаючи на всі ваші зусилля, зима виявляється важкою, один із найбільш рекомендованих способів тримати депресію під контролем — звернутися до фахівця (психолога). ⠀

Як ви думаєте, які ще причини можуть впливати на зростання потреби в цукрознижувальних препаратах взимку? Пишіть у коментарях!


Читайте також:

Чи існує зв'язок між діабетом та холодом?

10 порад з управління діабетом взимку

Правила складання збалансованого зимового меню

Ми в Instagram та Telegram