Як заощадити на діа-витратах? Поради від редакції Мій цукровий

Компенсований діабет — це дорого! Особливо якщо ви живете в Україні чи у будь-якій іншій країні колишнього СРСР.

У середньому за місяць на управління захворюванням йде від 3000 грн. і більше. Сюди входять витрати на інсулін, тест-смужки, ланцети, голки на шприц-ручки, тобто, тільки найнеобхідніше. Якщо ви є власником помпи або CGM-моніторингу — тоді ще плюс щомісячні витрати на розхідні матеріали. Додайте сюди правильне харчування, вітаміни, регулярні обстеження... і виходить досить кругленька сума.

«Мій цукровий» підготував кілька порад, які допоможуть трохи заощадити, не жертвуючи найголовнішим — компенсацією.

Як заощадити на діа-витратах? Поради від редакції Мій цукровий - изображение

Раціональний підхід до купівлі продуктів харчування

Правильне харчування (ПХ) — важлива складова компенсації діабету. Витрати на ПХ дуже важливі, тому заощаджувати слід тільки тоді, коли якість не приноситься в жертву.

Ось кілька способів заощадити, дотримуючись ПХ:

  • купуйте деякі продукти оптом і заморожуйте або зберігайте для використання пізніше (наприклад, м'ясо, особливі сорти борошна тощо...);
  • порівнюйте ціни на ринках і в супермаркетах;
  • складіть список необхідного перед походом до магазину і дотримуйтеся його;
  • не переплачуйте за бренд! Часто продукти вітчизняного виробництва не поступаються за якістю фірмовим.
  • не йдіть до магазину, коли ви голодні.

Уникайте найдешевшої їжі. Як правило, чим дешевший продукт, тим він найменш корисний.

Вибір оптимального моніторингу рівня ГК

Під час вибору глюкометра, зверніть увагу на вартість тест-смужок. Якщо у вас виникають труднощі з придбанням тест-смужок до свого глюкометра, перейдіть на дешевшу торгову марку. Це не вплине на точність результатів рівня глюкози в крові, проте дасть змогу заощадити гроші. Скарифікатори та шприци також виробляються генеричними (дешевшими) брендами. 

Обирання глюкометра, який має технологію «другого шансу» також дозволяє зекономити. Технологія «другого шансу» означає, що ви можете додати краплю крові на ту ж саму смужку протягом декількох секунд (приблизно 30 сек.), якщо попередньої краплі було недостатньо для проведення тесту. 

Фірмові ліки = доступні аналоги

Обговоріть з вашим лікарем перелік необхідних препаратів. За можливості замініть фірмові на більш доступні, але не менш ефективні аналоги. Знову ж таки, не переплачуйте за бренд! Порівняйте ціни на свої ліки в різних аптеках і виберіть найбільш прийнятний варіант.

Домашні тренування замість спортзалу

Спорт також дуже важливий для управління діабетом. Для того щоб залишатися у формі, не обов'язково купувати абонемент до дорогого спортзалу або фітнес-клубу. Можна підібрати програму вправ і займатися вдома. Сьогодні дуже популярними є онлайн-тренування. Чому б ні? Зазвичай вони дешевші за заняття в залі.

Більше рухайтеся, ходіть пішки, гуляйте! Обирайте сходи замість ліфта. До речі, робота по дому — це теж фізичне навантаження.

Отримання допомоги з витратами на лікування ЦД

Зв'яжіться з фахівцем місцевого департаменту охорони здоров'я для отримання інформації про місцеві та державні програми надання допомоги в лікуванні.

Профілактика дешевша за лікування!

Проводити профілактику не тільки простіше, ніж лікувати вже існуючу хворобу, а й набагато дешевше. Послуги лікарів часом коштують колосальних грошей, які ви могли й не витрачати за умови належного догляду та регулярної профілактики.

Чи маєте ви право на допомогу?

Якщо у вас є ускладнення на тлі ЦД і є особливі потреби в догляді, ви можете мати право на отримання допомоги. Наприклад, якщо у вас проблеми з рухливістю або зором, ви, ймовірно, маєте право на фінансову допомогу. Дізнайтеся про це у свого сімейного лікаря / ендокринолога або проконсультуйтеся з юристом.

 

Читайте нас в Instagram та Telegram