Як рахувати хлібні одиниці?

Для того щоб правильно розрахувати дозування інсуліну, необхідно навчитися рахувати вуглеводи або ХО — хлібні одиниці.

Як рахувати хлібні одиниці? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


За 1 хлібну одиницю (ХО) прийнято вважати 10-12 грамів засвоюваних вуглеводів. Таке значення впроваджено для спрощення підрахунку вуглеводів. 1 ХО підвищує рівень цукру в крові приблизно на 1,5-2 ммоль/л, при споживанні продуктів з середнім та низьким глікемічним індексом (ГІ).

Як самостійно знизити глікемічний індекс продуктів?

Для зручності використовуються спеціальні таблиці ХО, в яких зазначено кількість ХО в тому чи іншому продукті, враховуючи вміст вуглеводів в ньому. Такі дані дають можливість оцінити кількість вуглеводів в продукті «на око» (без зважування).

Таблиці підрахунку ХО можна знайти в інтернеті або у книзі Школа діабету, у розділі «Харчування».

Підрахунок ХО — це спосіб «на око» (приблизно). Для найбільш точного розрахунку дози інсуліну, зважайте саме на вуглеводи, а не на ХО.

Як рахувати ХО: ПРИКЛАД

Коробка зефіру містить 300 грамів продукту. Кількість зефіру у пакуванні — 6 штук. Відповідно, 1 зефір важить 50 грамів. На пакуванні зазначено, що 100 грамів продукту містить 79 г вуглеводів.

Складемо пропорцію:

100 грамів продукту = 79 г вуглеводів

50 грамів продукту = X г вуглеводів

⇒ X = (50 * 79) / 100 = 39,5 грамів

або 39,5 грамів / 10 грамів ≈ 4 ХО

ВАЖЛИВО: Кількість інсуліну на 1 ХО може змінюватися залежно від часу доби. Дози необхідно встановлювати суто індивідуально.


Читайте також:

Як рахувати вуглеводи?

Скільки вуглеводів на день потрібно людині з діабетом?

Як розрахувати вуглеводний коефіцієнт?

 

Ми в Instagram та Telegram