Як інсулін впливає на організм?

Інсулін — це гормон, який виробляється бета-клітинами підшлункової залози і контролює, як організм використовує та зберігає глюкозу в крові. Це «ключ», який дозволяє глюкозі потрапляти в клітини по всьому тілу.

Інсулін є життєво важливою частиною метаболізму. Без нього ваше тіло перестало б функціонувати.

Як інсулін впливає на організм? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Створення та розподіл енергії

Функція інсуліну полягає в тому, щоб допомогти перетворити глюкозу на енергію і розподілити її по всьому тілу, включаючи центральну нервову і серцево-судинну системи.

Без інсуліну клітини відчувають нестачу енергії і змушені шукати альтернативне джерело «палива». Це може призвести до небезпечних для життя ускладнень, таких як ДКА.

Накопичення глюкози в печінці

Інсулін допомагає печінці поглинати надлишок глюкози з крові. Якщо у вас достатньо енергії, печінка зберігає глюкозу, яка вам не потрібна зараз, щоб використати її для отримання енергії пізніше.

Своєю чергою, печінка виробляє менше глюкози самостійно. Це дозволяє тримати рівень глюкози в крові під контролем. Печінка вивільняє невелику кількість глюкози в кров між прийомами їжі, щоб утримувати рівень цукру в крові в межах здорового діапазону.

Запасання глюкози у м'язах та жирі

Інсулін допомагає м'язам і жировим клітинам накопичувати зайву глюкозу, щоб вона не переповнювала кров.

Він сигналізує клітинам м'язової та жирової тканин припинити розщеплення глюкози, щоб допомогти стабілізувати рівень цукру в крові.

Після цього клітини починають виробляти глікоген — запасну форму глюкози. Глікоген забезпечує організм енергією, коли рівень цукру в крові падає.

Коли печінка не може утримувати більше глікогену, інсулін змушує жирові клітини поглинати глюкозу. Глюкоза відкладається у вигляді тригліцеридів, типу жирів у крові, які згодом можуть бути використані для отримання енергії.

Баланс рівня цукру в крові

Глюкоза у крові використовується організмом для отримання енергії. Коли ви їсте, вона утворюється з вуглеводів, які ви споживаєте. Глюкоза або використовується одразу, або зберігається в клітинах. Інсулін допомагає утримувати рівень глюкози в крові в межах норми.

Він робить це, забираючи глюкозу з кровотоку і переміщуючи її в клітини по всьому тілу. Потім клітини використовують глюкозу для отримання енергії, а її надлишок відкладають у печінці, м'язах і жировій тканині.

Життєздатність клітин

Клітини в кожній частині вашого тіла потребують енергії, щоб функціонувати і залишатися здоровими. Інсулін забезпечує клітини глюкозою, яку вони використовують для отримання енергії.

Без інсуліну глюкоза залишається в крові, що може призвести до гіперглікемії.

Разом з глюкозою інсулін допомагає амінокислотам потрапляти в клітини організму, що сприяє нарощуванню м'язової маси. Інсулін також допомагає клітинам засвоювати електроліти, такі як калій, що підтримує рівень рідини в організмі.

Засвоєння глюкози з крові

Коли інсулін потрапляє у кров, він допомагає клітинам вашого тіла, зокрема центральної нервової та серцево-судинної систем, засвоювати глюкозу (як ключ, що відкриває двері глюкозі, щоб потрапити до клітини). Кровоносна система відповідає за доставку інсуліну.

Контроль рівня кетонів

Інсулін допомагає клітинам використовувати глюкозу для отримання енергії. Коли клітини не можуть використати зайву глюкозу, вони починають спалювати жир для отримання енергії. Цей процес створює небезпечне накопичення хімічних речовин, які називаються кетонами.

Ваш організм намагається позбутися кетонів через сечу, але іноді він не встигає. Це може призвести до небезпечного для життя стану, який називається діабетичний кетоацидоз (ДКА). Симптоми включають солодкий запах з рота, сухість у роті, нудоту та блювання.


Читайте також:

Що буде, якщо ви відмовитеся від інсуліну при діабеті

Діабетичний кетоацидоз: Як попередити?

10 несподіваних речей, які можуть вплинути на рівень цукру в крові

 

Ми в Instagram та Telegram