Як депресія та тривожність впливають на контроль діабету?

Керування діабетом — це постійне «жонглювання» у спробі втримати цукор у межах цільового діапазону. Але робити це, одночасно живучи з клінічною тривогою та/або депресією, може бути набагато складніше.

Як депресія та тривожність впливають на контроль діабету? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Здатність контролювати рівень глюкози в крові, час і дозування ліків, ретельно продумувати, що їсти, і підраховувати грами вуглеводів вже займає багато місця в мозку. 

Намагання робити все це в умовах тривоги (щодо самого діабету чи інших проблем) або депресії (яка забирає енергію через відчуття безнадійності), може призвести до того, що контроль діабету відійде на задній план.

Що є що?

Дистрес від діабету

Близько 40 відсотків людей, які живуть з цукровим діабетом, страждають на дистрес від діабету — це помірний або високий рівень дистресу, пов'язаний із занепокоєнням, думками, страхами та побоюваннями щодо життя з діабетом. 

Для людей з діабетом мати важкі думки/непокоїтися через захворювання — це нормально, це не патологія і не окремий діагноз, як депресія чи тривога.

Управління діабетом — це велика робота. І час від часу ви можете відчувати, що у вас не вистачає енергії, щоб захотіти за неї взятися.

Дистрес від діабету не обов'язково тотожний депресії.

Депресія

Натомість, депресія — це ніби ваше «мені не байдуже» зламане. Люди з депресією можуть відчувати постійний смуток, те, що описується як смуток, заціпеніння або взагалі нічого не відчувати. Інші симптоми депресії включають труднощі з концентрацією уваги, зміни апетиту або проблеми зі сном. 

Симптоми депресії можуть перетинатися із завданнями, пов'язаними з управлінням діабетом, і можуть стати додатковою перешкодою. 

Тривога

Тривога, тобто інтенсивне, надмірне і постійне занепокоєння і страх щодо повсякденних ситуацій, за даними Mayo Clinic, може викликати прискорене серцебиття, прискорене дихання, пітливість і відчуття втоми. Люди, у яких нещодавно діагностували цукровий діабет, зазвичай відчувають підвищений рівень тривожності. («Що означає цей діагноз? Як я буду з ним справлятися?» і т.п..).

Важливо розпізнавати почуття тривоги на ранній стадії.

Взаємозв'язок між розладами психічного здоров'я та діабетом

Взаємозв'язок між тривогою і депресією та управлінням діабетом часто може діяти як «петля зворотного зв'язку», коли одне викликає інше, а потім загострює перше.

Наприклад, людина із соціальною тривожністю може уникати перевірки рівня глюкози в крові або прийому інсуліну в людних місцях (навіть коли це необхідно), тому що вона хвилюється щодо того, як її можуть сприйняти інші.

Страх гіпоглікемії (низького рівня цукру в крові) є ще одним прикладом петлі зворотного зв'язку: епізод низького рівня цукру в крові може викликати сильну тривогу або навіть травматичну реакцію, яка потім спонукає людину неправильно керувати своїм інсуліном, щоб уникнути низького рівня цукру в крові. 

Психічні розлади, такі як тривога і депресія, добре піддаються лікуванню і є керованими станами. Головне — якнайшвидше отримати необхідну підтримку. З належною терапевтичною допомогою ви зможете жити чудовим, змістовним і радісним життям.

Поради людей з діабетом, як справлятися з депресією та/або тривогою:

«Найефективніша порада, яку я можу дати — робити сьогодні те, що допоможе вам почуватися краще завтра. Це може означати вчасно лягти спати замість дивитися ще одну серію серіалу/телешоу; пити воду, їсти овочі, прогулятися або помедитувати, коли настає час зробити вибір, як провести свій час. Таким чином можна приймати й інші рішення (не тільки стосовно діабету). Це не завжди працює ідеально (не кожен день вдається контролювати ідеально), але я щоразу повертаюсь до цієї концепції, це допомагає».

«Турбота про психічне здоров'я для людей з діабетом так само важлива, як і про фізичне. Немає нічого ганебного в бажанні вжити заходів для управління своїм психічним здоров'ям, щоб покращити своє самопочуття та якість життя».

«Нам потрібен простір, де іноді можна відчувати себе погано, виговоритися і поскаржитися, коли дійсно важко. І не чути у відповідь: «Все буде добре!», тому що це не так. Це назавжди, і цю «пігулку» важко проковтнути. Вигорання приходить і йде, і нам потрібен простір підтримки, щоб відчути негативні емоції і проговорити їх, навіть якщо немає гарної, легкої відповіді».

«Участь/спілкування у діабет-групах в соціальних мережах дає багато підтримки і відчуття того, що ви не самотні. Позитивний досвід інших людей, які переживають ті ж самі проблеми, дуже надихає!».

«Важливо мати людину, яка здатна просто вислухати (ваша половинка, друг, хтось із рідних, психолог), коли це потрібно, замість радити вам «залишатися позитивним». Це не так працює!».

«Тривога і депресія — чемпіони з брехні. Вони заставляють нас думати, що ми не можемо впоратися з важкими речами або що нічого не має значення. Це дуже правдоподібні голоси, але вони помиляються. Все має значення, і ви можете робити складні речі. Ви цього варті!». 

 

***Джерело: diatribe.org


Читайте також:

10 несподіваних речей, які можуть вплинути на рівень цукру в крові

Важка депресія часто спричинена інсулінорезистентністю: результати дослідження

Стрес при діабеті: як нормалізувати цукри?
 

Ми в Instagram та Telegram