Високий рівень цукру вранці: чому виникає і що з цим робити?

Ви прокидаєтеся, перевіряєте рівень глюкози в крові і виявляєтся, що він набагато вищий за ваш цільовий рівень.

Якщо такі ситуації — не рідкість, тоді обов'язково варто розібратися в причинах!

Високий рівень цукру вранці: чому виникає і що з цим робити? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Якщо це трапляється час від часу або навіть раз на тиждень, то, ймовірно, це не має великого значення. Але якщо це двічі, тричі та більше разів на тиждень, то варто розібратися в проблемі.

Два головні винуватці спричиняють ранкову гіперглікемію: явище ранкової зорі та інсулін, що слабшає. Третя, набагато рідкісніша причина, відома як ефект Сомоджі, також має місце бути.

Коротко розглянемо кожну з них.

Феномен ранкової зорі 

У ранні ранкові години гормони, зокрема кортизол і гормон росту, сигналізують печінці про необхідність підвищення вироблення глюкози, яка забезпечує енергію, що допомагає нам прокинутися. Цей процес запускає роботу бета-клітин у підшлунковій залозі, змушуючи їх випускати інсулін, щоб контролювати рівень глюкози в крові. Але за діабету цей процес «обривається», адже інсулін практично не виробляється або ж в організмі розвинена резистентність до нього. У результаті рівень цукру підвищується в найнесподіваніший момент. Феномен ранкової зорі поширений як при 1, так і при 2 типі діабету.

Дія інсуліну, що слабшає 

Багато людей, яким доводиться самостійно купувати ліки, звертаються до дешевших людських НПХ* інсулінів. Через коротшу тривалість дії цих інсулінів, ранкові гіперглікемії досить поширені. У такому разі необхідно переносити ін'єкцію інсуліну середньої дії на максимально пізній час, щоб його дія могла тривати до ранку.

*Інсуліни НПХ не є препаратом вибору в наш час і, за можливості, їх краще замінити на аналогові інсуліни тривалої дії.

Якщо вранішня гіперглікемія виникає при застосуванні аналогових інсулінів тривалої дії, необхідно правильно підібрати дозу разом із лікарем. 

Ефект Сомоджі

Названий на честь Майкла Сомоджі, доктора наук, хіміка, який першим описав це явище в 1930-х роках, ефект Сомоджі є реакцією організму на низький вміст глюкози в крові (гіпоглікемія). Наприклад, якщо ви пропустили вечерю або зробили занадто велику ін'єкцію інсуліну після вечері, рівень глюкози в крові може впасти занадто низько за ніч. У такому випадку в організмі різко починають активізуватися гормони (адреналін, кортизол та ін.), що викликають гіперглікемію (в якості захисного механізму). І на ранок глікемія виявляється в жалюгідному стані, і нормалізувати її буває дуже складно. 

Феномен ранкової зорі та ефект Сомоджі — це одне й те саме?

Ні, хоча їх часто плутають!

Феномен ранкової зорі (або феномен світанку) — це ранкове підвищення рівня цукру в крові, яке відбувається у відповідь на зниження рівня інсуліну і сплеск гормонів росту.

Феномен Сомоджі (також відомий як постгіпоглікемічна гіперглікемія, хронічний рикошет Сомоджі) — це відновлення високого рівня глюкози в крові у відповідь на низький рівень глюкози в крові.

У людей з діабетом, які контролюють рівень глюкози в крові за допомогою ін'єкцій інсуліну, це може проявлятися у вигляді високого рівня цукру в крові вранці через надлишкову кількість інсуліну протягом ночі.

Як скоригувати високий цукор вранці?

Якщо під час звичайного моніторингу рівня глюкози в крові ви виявляєте часті ранкові гіперглікемії, перевіряйте рівень глюкози в крові перед сном, посеред ночі (приблизно о 3-й годині) та одразу після пробудження протягом тижня або двох, для кращого розуміння картини. Це допоможе розібратися в справжніх причинах такої аномалії.

Використання безперервного моніторингу глюкози (CGM) значно спростить завдання. Пристрій забезпечує найбільш точне (і зручне!) спостереження за поведінкою глікемії, проводячи заміри кожні 5 хвилин безупинно, що виводить контроль глікемії на якісно новий рівень. 

Читайте також: Огляд провідних систем CGM

Ваш лікар зможе допомогти вам скоригувати феномен світанку та інші причини високого рівня глюкози в крові вранці.

Він може запропонувати один із наступних заходів, які допоможуть стабілізувати рівень цукру в крові вранці:

  • Коригування дозування інсуліну (або іншіх цукрознижуючих препаратів);
  • Перехід на інсулін з іншим профілем активності (або на інший препарат);
  • Відмова від вуглеводних перекусів перед сном;
  • Використання інсулінової помпи для введення додаткового інсуліну.

Фізичні навантаження також можуть допомогти вам керувати ранковою глікемією. Але будьте обережні, якщо ви тренуєтеся ввечері. Ефект від зниження рівня глюкози може тривати годинами, тому ви ризикуєте отримати гіпоглікемію вночі.

Немає єдиного рецепта для контролю ранкових гіперглікемій. Те, що працює для однієї людини, може не спрацювати для іншої. Може знадобитися час, щоб знайти кращу стратегію для підтримки рівня глюкози в крові на потрібному рівні вранці, уникаючи гіпоглікемії протягом ночі. Але в будь-якому разі здаватися не можна! Адже стабільність цукрів — запорука здоров'я та гарного самопочуття.

Читайте нас в Instagram: @saharok_journal та Telegram: t.me/saharok_journal        

 

#SaharOKSchool#WDD2022