УСКЛАДНЕННЯ ДІАБЕТУ: ОЧІ

Неконтрольовано високі рівні глікемії та артеріального тиску завдають серйозної шкоди судинам очей. Через порушений кровообіг сітківка недоотримує кров та втрачає здатність функціонувати належним чином — зір поступово гіршає.

Найбільш поширеною причиною сліпоти серед дорослого населення з цукровим діабетом є діабетична ретинопатія.

УСКЛАДНЕННЯ ДІАБЕТУ: ОЧІ - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Діабетична ретинопатія (ДР) це ураження сітківки ока внаслідок ішемії, підвищення проникності та структурних змін судин, що веде до зниження зору аж до його повної втрати.

Протягом перших 5–7 років від початку захворювання на діабет діабетична ретинопатія проявляється у 20 % пацієнтів, через 10–15 — уже у 60 %, а через 30 років із нею стикаються практично всі пацієнти з цукровим діабетом.

Для діабетичної ретинопатії зазвичай характерний поетапний розвиток.

Стадії розвитку ретинопатії:

  1. Непроліферативна, характеризується наявністю мікроаневризм, крововиливів, набряку центральної ділянки сітківки, твердих та м`яких ексудатів; однак зазначені патофізіологічні зміни є незначні.
  2. Препроліферативна, при якій виявляються венозні та інтраретинальні мікросудинні аномалії, велика кількість ексудатів та ретинальних крововиливів.
  3. Проліферативна, на цій стадії з’являються масивні крововиливи в сітківку, скловидне тіло, преретинальні крововиливи, новоутворені судини сітківки та/або диска зорового нерва, епіретинальна мембрана, відшарування сітківки, вторинна неоваскулярна глаукома.

На останній стадії ДР зміни найчастіше незворотні. Натомість рання діагностика і своєчасне лікування дають змогу зупинити розвиток і прогресування захворювання.

Симптоми діабетичної ретинопатії:

  • поява маленьких цяток, плям або ліній перед очима, що заважають добре бачити
  • затьмареність зору
  • коливання чіткості зору
  • порушення кольорового зору (спотворення кольорів, потьмарення)
  • темні плями або порожнини перед очима
  • втрата зору

Перераховані ознаки є неспецифічними — такі ж прояви характерні й для інших захворювань очей.

Діагностика та методи лікування ДР

Для діагностики ретинопатії необхідна консультація офтальмолога та проведення офтальмоскопії — дослідження очного дна при розширеній зіниці.

Одним з найбільш ефективних методів лікування діабетичної ретинопатії є лазерна коагуляція сітківки. Її своєчасне проведення дозволяє стабілізувати процес в 80-90% при непроліферативній та препроліферативній стадіях, і в 50-60% випадків при проліферативній стадії захворювання. Транссклеральна лазерна коагуляція циліарного тіла успішно приміняється при лікуванні вторинної неоваскулярної глаукоми.

При серйозних ускладненнях ДР може виконуватися вітректомія. Вона показана при масивних крововиливах в скловидне тіло, відшаруванні сітківки, наявності епіретинальної мембрани. Вітректомія здатна поліпшити зір.

Медикаментозне лікування — ін’єкції анти-VEGF препаратів для лікування набряку центральної ділянки сітківки.

Обов’язковими пунктами при лікуванні ДР є досягнення цільових значень глікемії, контроль артеріального тиску, рівня холестерину та відмова від куріння.

УВАГА! Якщо у вас уже виявлено ураження судин очного дна, досягнення цільових показників глюкози крові має бути поступовим.

Інші ускладнення зору

У людини із діабетом удвічі вищий ризик появи катаракти та в півтора раза більше шансів захворіти на глаукому, ніж у людини без проблем із цукрами. Катаракта та глаукома — стани, що є критичними факторами ризику розвитку сліпоти.

Для катаракти характерним є помутніння зору, для глаукоми — накопичення зайвої рідини в оці. Як і у випадку з ретинопатією, перші ознаки часто можуть залишитися непоміченими. А виявлені на пізніх стадіях проблеми можуть потребувати хірургічного втручання.

Профілактика очних захворювань при ЦД:

  • Дотримуйтесь своїх цільових значень глікемії, АТ та холестерину
  • Орієнтуйтесь на здоровий спосіб життя
  • Вживайте продукти, корисні для зору та вітаміни для очей (Див. далі)
  • Носіть сонцезахисні окуляри влітку і взимку
  • Намагайтеся менше часу проводити за комп’ютером, планшетом тощо
  • Робіть профілактичні вправи для очей
  • Оглядайте очі на предмет появи плям, почервоніння, судинної сітки тощо
  • Пильнуйте появу змін зору: плямистість, розмитість тощо
  • Регулярно (не рідше, ніж 1 раз на рік) робіть скринінг очей

Як часто людині з ЦД необхідно проходити офтальмологічний огляд?

  • За відсутності діабетичної ретинопатії — 1 раз на рік (при ЦД 1 типу починати огляди не пізніше 5 років після його дебюту; при ЦД 2 типу — відразу після встановлення діагнозу);
  • За наявності непроліферативної ретинопатії без макулопатіі — 2 рази на рік;
  • У випадку непроліферативної ретинопатії з макулопатією — 3 рази на рік;
  • Препроліфератівна та проліферативна ретинопатія вимагають контролю в офтальмолога кожні 3 місяці;
  • Вагітним із ЦД огляд показаний кожні 3 місяці незалежно від стадії ретинопатії.

Поява ускладнень ЦД безпосередньо залежить від вашого контролю діабету та не є обов’язковим фіналом захворювання.

УСКЛАДНЕННЯ ДІАБЕТУ: ОЧІ - 2 изображение

Читайте нас в Instagram та Telegram            

 

#SaharOKSchool#WDD2022