ТОП-5 міфів про інсулін

Препарати інсуліну існують уже протягом цілого століття і з кожним роком удосконалюються. Проте навколо них досі витає безліч дивних міфів.
Саме вони часто стають причиною відмови від інсулінотерапії, що може призвести до непоправних порушень здоров'я і якості життя пацієнта з цукровим діабетом. 

Де правда, а де брехня — розбираємося!

ТОП-5 міфів про інсулін - изображение

Міф №1. У мене з'явиться залежність

Найголовніший міф пов'язаний з думкою, що інсулін може спровокувати залежність. Це не так! Трапляються ситуації, коли інсулінотерапія призначається одразу в дебюті діабету 2 типу. Це робиться для швидкого зняття глюкозотоксичності. Після нормалізації показників глікемії цілком можливий перехід на таблетовані препарати.

Міф №2. Я наберу зайву вагу

Безумовно, у клінічних рекомендаціях описано такий мінус, як збільшення маси тіла. Однак варто пам'ятати, що правильно підібрані дози інсуліну не призводитимуть до зростання цифр на вагах.

Міф №3. Ін'єкції інсуліну — це боляче!

Мінімальна довжина голки для інсулінових шприц-ручок становить 4 мм. Цей страх скоріше ґрунтується на терміні «ін'єкція», проте це не «укол» у нашому класичному уявленні. Така процедура майже безболісна. Травматизація шкіри також мінімальна. 

Міф №4. Під час інсулінотерапії неможливо вести звичний спосіб життя   

Історія знає багато прикладів, коли пацієнти з цукровим діабетом 1 типу на інсулінотерапії в режимі багаторазових ін'єкцій досягали великих висот. Це не тільки відомі голлівудські актори, співаки, а й спортсмени. 

Запорукою активного життя є грамотне навчання пацієнтів. Якщо пацієнт розуміє своє захворювання, вміє підбирати потрібні дози, враховуючи фізичні навантаження, характер їжі та свої особливості, він має мінімальні обмеження. Інсулінотерапія — точно не вирок! 

Міф №5. Може виникнути інсулінова кома

Ми знову повертаємося до пункту 4. Для того щоб уникнути інсулінової коми, необхідно мати достатньо знань про діабет. Саме цільові показники глікемії протягом дня, мінімальна кількість гіпоглікемій, збалансоване харчування та фізична активність є запорукою довгого та щасливого життя.

Читайте нас в Instagram: @saharok_journal та Telegram: t.me/saharok_journal    

#SaharOKSchool#WDD2022