Tirzepatide: Як працює новий препарат для лікування діабету 2 типу?

Продукт американської фармкомпанії Eli Lilly, призначений для щотижневої ін'єкції, допомагає знизити рівень HbА1с, вагу, а також ризик серйозних серцево-судинних захворювань у дорослих пацієнтів з діабетом 2 типу.

Tirzepatide: Як працює новий препарат для лікування діабету 2 типу? - изображение

Тест на HbА1с вимірює середній рівень цукру в крові за 3-місячний період. Чим вищий рівень HbА1с, тим вищий ризик ускладнень діабету.

Поганий глікемічний контроль підвищує ризик виникнення ретинопатії, нефропатії, нейропатії та серцево-судинних захворювань.

Американська діабетична асоціація (ADA) рекомендує людям із цукровим діабетом дотримуватися рівня HbА1с < 7%.

У людей з діабетом 2 типу та надмірною вагою або ожирінням помірна втрата ваги покращує глікемічний контроль та зменшує потребу в цукрознижувальних препаратах, а дотримання здорової дієти може суттєво знизити рівень HbА1с та глюкози натще і сприяти стійкій ремісії захворювання.

Однак багатьом людям з діабетом 2 типу важко досягти своїх цілей щодо зниження рівня HbА1с лише за допомогою дієти та фізичних вправ. Саме тут на допомогу може прийти Tirzepatide.

Тирзепатід (торгова назва Mounjaro) імітує дію двох різних гормонів в організмі: GLP-1 (глюкагоноподібний пептид-1) і GIP (глюкозозалежний інсулінотропний поліпептид) — гормони, які відіграють важливу роль у регулюванні рівня цукру в крові. 

Коли рівень цукру в крові високий, він змушує організм виділяти додатковий інсулін, але не надто багато, щоб не викликати занадто низький рівень цукру в крові. Він уповільнює спорожнення шлунку, що дозволяє людині відчувати себе більш ситою, їсти менше і втрачати вагу. А ще він впливає на відчуття голоду та ситості в мозку (сигнали, які повідомляють, коли потрібно припинити їсти), що призводить до втрати ваги. 

Під час клінічних випробувань Tirzepatide знижував рівень цукру HbА1с на 2,07% і вагу пацієнтів — на 11%.

***Препарат вже отримав схвалення FDA — Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США.


Прийом препарату не звільняє вас від необхідності робити те, що корисно для вашого здоров'я. Дотримання здорової дієти, помірні фізичні навантаження, регулярний моніторинг рівня цукру в крові — залишаються важливими! Мета полягає в тому, щоб використовувати ліки, як додатковий засіб задля покращення компенсації ЦД. 

Джерела: healthline.com, fda.gov, diabetes.org

Читайте також:

Головні діабет-відкриття та розробки 2022

Як знизити рівень цукру в крові? 5 простих способів

Зміна способу життя при діабеті 2 типу: рекомендації NICE
 

Ми в Instagram та Telegram

Читайте схожі матеріали