Штучна-підшлункова залоза: ПРОГНОЗИ на 2023

Система із замкнутим циклом, або штучна підшлункова залоза (ШПЗ), зовсім скоро зможе цілодобово контролювати діабет свого користувача, усуваючи необхідність у регулярних перевірках рівня цукру в крові за допомогою глюкометра, проколах пальців та ручному регулюванні дози інсуліну.

Штучна-підшлункова залоза: ПРОГНОЗИ на 2023 - изображение

Штучна підшлункова залоза від компанії Medtronic стала першою, схваленою FDA у 2016 році, і поєднує в собі датчик глюкози та технологію інсулінової помпи компанії з алгоритмом, навченим самостійно регулювати дозу інсуліну кожні п'ять хвилин на основі показань датчика. Але ця система все ще вимагає певної роботи від користувачів, які повинні самостійно керувати своїми дозами болюсних ін'єкцій під час прийому їжі та час від часу перекалібровувати датчик.

Концепція справді замкненої системи вийшла на перший план у 2022 році, коли розробники подвоїли зусилля з розробки широкого спектру нових і вдосконалених CGM-датчиків, помп та алгоритмів штучного інтелекту, які можуть взаємодіяти один з одним без участі людини.

Зважаючи на те, що ще більше розробок вже на горизонті, 2023 рік може стати роком, коли виробники медичних технологій нарешті замкнуть цикл лікування діабету раз і назавжди!

Штучна-підшлункова залоза: ПРОГНОЗИ на 2023 - 2 изображение

Головні діабет-відкриття та розробки 2022

Компанія Insulet розпочала 2022 рік з отримання дозволу FDA на свою безкамерну інсулінову помпу Omnipod 5, яку можна поєднати з безперервними моніторингами глюкози Dexcom, щоб сформувати так звану гібридну систему замкнутого циклу. Кожні п'ять хвилин помпа зчитує показники рівня цукру в крові з підключеного до неї моніторинга, на основі яких її алгоритми прогнозують стрибки рівня глюкози за годину до їх початку та автоматично коригують дозування інсуліну за потреби.

Але Omnipod 5 ще не повністю «звільняє руки» користувачам: все ще доводиться вручну регулювати дозу болюсного інсуліну під час їжі за допомогою підключеного смартфона або контролера Insulet.

Зі свого боку, Dexcom також отримали цього року «благословення» FDA на свою новітню технологію для лікування діабету. Датчик G7 автоматично надсилає регулярні показники рівня цукру в крові на смартфон користувача, а його алгоритми прогнозування можуть передбачити потенційні епізоди гіпоглікемії приблизно за 20 хвилин до їх настання, надсилаючи користувачам попередження, щоб вони могли відповідно скоригувати дозування інсуліну.

У періоді між розробками Insulet і Dexcom компанія Abbott  також отримала схвалення FDA для свого нового продукту — сенсора третього покоління. Як і CGM від Dexcom, датчик FreeStyle Libre 3 усуває необхідність для користувачів виконувати калібрування пристрою для активації системи. Він також щохвилини надсилає показники рівня глюкози до підключеного додатку для смартфона, де користувачі можуть запрограмувати сигнали тривоги, які спрацьовуватимуть, якщо рівень цукру в крові вийде за межі визначеного діапазону, і де вони можуть поділитися своїми даними з членами родини та лікарями.

Штучна-підшлункова залоза: ПРОГНОЗИ на 2023 - 3 изображение

Датчик Abbott також приєднався до гібридної замкненої системи, яку доповнили інсулінова помпа від Ypsomed та алгоритм від CamDiab, що разом складають автоматизовану систему доставки інсуліну MyLife Loop. Нещодавно система отримала свій перший дозвіл в Німеччині. Використовуючи показники датчика FreeStyle Libre 3 або G6 від Dexcom, алгоритм і помпа взаємодіють один з одним, щоб регулювати рівень інсуліну без участі користувача.

Тим часом компанія Eli Lilly розробила універсальну платформу, яка поєднує власний моніторинг рівня глюкози в крові, попередньо заповнені інсулінові шприц-ручки та мобільний додаток TempoSmart, надаючи людям з діабетом 1-го або 2-го типу єдине місце для відстеження всіх даних про рівень цукру в крові та дозування. Хоча, оскільки в основі платформи лежить ручний пристрій для введення інсуліну, її не можна вважати штучною підшлунковою залозою.

Цікаво, що інсулінові шприц-ручки Lilly підключаються до платформи за допомогою нещодавно схваленої FDA смарт-кнопки Tempo Smart Button, яка прикріплюється до одноразових пристроїв для передачі даних через Bluetooth.

Аналогічна технологія від Biocorp також отримала дозвіл FDA, перетворивши стандартні інсулінові ручки від Sanofi, Novo Nordisk і Roche на розумні, підключені пристрої і, таким чином, усунувши принаймні частину роботи з ручного управління діабетом.

Зробивши значні кроки на шляху до створення справді замкненої системи у 2022 році, розробники технологій для лікування діабету готові наблизитися до цієї мети ще ближче вже цього року.

Компанії Medtronic і Tandem Diabetes Care наразі очікують дозволу FDA на свої модернізовані інсулінові помпи. Модель MiniMed 780G від Medtronic, яка вже отримала дозвіл у десятках інших країн, оснащена гібридним алгоритмом замкненого циклу SmartGuard, що автоматично керує продуктивністю помпи на основі окремих показників глюкометра. Tandem повідомили, що помпа Mobi від Tandem планує отримати дозвіл FDA у першій половині 2023 року, додавши, що компанія також веде переговори з Dexcom та Abbott щодо підключення їхніх датчиків глюкози до нової помпи.

Штучна-підшлункова залоза: ПРОГНОЗИ на 2023 - 4 изображение

На додаток до отримання дозволу на використання помпи Mobi, Tandem також знаходиться в процесі додавання до свого портфоліо ще однієї системи доставки інсуліну — пристрій Sigi, що перезаряджається, призначений для підключення через Bluetooth до наявного у користувача пристрою CGM, смартфону та інших контролерів — що дасть Tandem ще одну можливість до закриття циклу лікування діабету в 2023 році.

Штучна-підшлункова залоза: ПРОГНОЗИ на 2023 - 5 изображение

Компанія Diabeloop з влучною назвою також наближається до мети створення замкненого циклу. У червні 2022 компанія оголосила про готовність до комерціалізації в США свого алгоритму штучного інтелекту, який виконує роботу з перекладу показань глюкометра в команди інсулінової помпи. Система вже отримала маркування CE для європейських продажів, і Diabeloop провів останній рік, завойовуючи місце і на американському ринку.

Тим часом під час щорічної конференції Американської Діабетичної Асоціації (ADA), Роберт Вігерскі, д.м.н., головний лікар діабетичного бізнесу Medtronic, розповів про плани компанії щодо модернізації своєї вже революційної системи штучної підшлункової залози. Наразі компанія розробляє нові алгоритми, які зможуть розраховувати дози інсуліну під час прийому їжі без участі користувача. Вігерський сказав, що перші результати досліджень цих алгоритмів можуть з'явитися протягом року.

Але поки ці алгоритми проходять процес тестування, Medtronic вже працює над тим, щоб зробити їх ще розумнішими. За словами Вігерського, компанія прагне інтегрувати у свою замкнену систему технологію відстеження жестів, яку вона придбала у 2019 році, придбавши Klue, яка вбудована в смарт-годинник і може аналізувати рухи кисті та руки, щоб визначити, коли користувач їсть і як довго.

Джерело: fiercebiotech.com


Читайте також:

Головні діабет-відкриття та розробки 2022

FreeStyle Libre 3: Що потрібно знати про сенсор нового покоління

FDA схвалило безперервний моніторинг глюкози DEXCOM G7

 

Ми в Instagram та Telegram