Що показує аналіз на С-пептид?

Що таке С-пептид, та як цей показник пов'язаний з цукровим діабетом — читайте далі.

Що показує аналіз на С-пептид? - изображение

С-пептид — це невеликий білковий фрагмент, який утворюється в процесі розщеплення проінсуліну на інсулін і саме С-пептид. 


Присутність С-пептиду в крові є свідченням вироблення інсуліну підшлунковою залозою. Причому його кількість в крові еквівалентна кількості виробленого інсуліну. На відміну від інсуліну, у С-пептида швидкість деградації значно нижча (період напіввиведення 20-30 хв, порівняно з періодом напіввиведення інсуліну всього 3-5 хв). Це забезпечує більш стабільне тестове вікно для оцінки функції бета-клітин підшлункової залози. 

У здорових осіб плазмова концентрація С-пептиду в стані голодування становить 0,3–0,6 нмоль/л, з постпрандіальним підвищенням до 1-3 нмоль/л

С-пептид позначає ендогенну продукцію інсуліну і корелює з типом захворювання, тривалістю діабету, а також віком діагностики. 

Практичне застосування вимірювання рівня С-пептиду:

Діагностика ЦД 1 типу

У пацієнтів з ЦД 1 типу відбувається поступове руйнування бета-клітин підшлункової залози, що призводить до дефіциту інсуліну та гіперглікемії. Плазмовий рівень С-пептиду у таких пацієнтів зазвичай нижче 0,2-0,4 нмоль / л. 

Диференційна діагностика між ЦД 1 типу та ЦД 2 типу

Головною причиною виникнення ЦД 2 типу є інсулінорезистентність, тобто підшлункова залоза виробляє достатню кількість інсуліну, проте клітини до нього не чутливі. Тому у пацієнтів з ЦД 2 типу рівні С-пептиду будуть нормальними, або навіть дещо підвищеними.

Діагностика MODY-діабету

MODY діабет — генетично обумовлена рідкісна форма діабету, яка зазвичай починається у віці до 25 років. Оскільки MODY-діабет спричинений мутаціями генів, що кодують фактори регуляції інсуліну в підшлунковій залозі, зниження вироблення інсуліну не є головним чинником, який призводить до розвитку цієї форми діабету. Гіперглікемія у таких пацієнтів спричинена змінами в якості інсуліну, що виробляється в підшлунковій залозі, а також в рецепторах інсуліну в клітинах організму. Рівень С-пептиду в крові у пацієнтів з MODY може бути підвищеним порівняно з іншими формами діабету.

Діагностика латентного автоімунного діабету дорослих (LADA)

LADA — це автоімунна форма діабету, яка розвивається в дорослих. Імунна система атакує клітини підшлункової залози, що відповідають за вироблення інсуліну, що призводить до поступового зниження вироблення інсуліну на, відповідно, гіперглікемії. Рівень С-пептиду в крові у пацієнтів з LADA зазвичай дуже низький. 

Маркер контролю діабету та прогнозу мікросудинних ускладнень ЦД

Рівень С-пептиду у пацієнтів із ЦД 1 типу знаходиться у прямій залежності зі ступенем ризику розвитку мікросудинних ускладнень (ретинопатії, нефропатії, полінейропатії). У пацієнтів, які мають рівень стимульованого їжею С-пептиду вище 0,2 нмоль/л ризик мікросудинних уражень нижчий.

Визначення необхідності встановлення системи безперервної підшкірної інфузії інсуліну (інсулінової помпи)

Інсулінова помпа — це ефективний метод лікування ЦД 1 типу, який дозволяє контролювати рівень глюкози в крові в режимі реального часу. Інсулінова помпа постачає інсулін безпосередньо в кровотік через катетер, який вставляється під шкіру. Вимірювання рівня C-пептиду допомагає визначити оптимальну дозу інсуліну, яка дозволяє забезпечити достатній рівень глюкози в крові та підтримувати функцію бета-клітин підшлункової залози.

Прогнозування потреби в інсулінотерапії

Вимірювання рівня C-пептиду допомагає визначити ступінь функції бета-клітин підшлункової залози та, відповідно, об'єм інсуліну, який потрібно вводити для забезпечення нормоглікемії. Пацієнти з низьким рівнем C-пептиду, потребують введення більших доз інсуліну.

Прогнозування відповіді на терапію цукрознижувальними препаратами у пацієнтів з ЦД 2 типу

Визначення рівня C-пептиду може допомогти розрахувати оптимальну дозу цукрознижувальних препаратів, таких як метформін, у пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу. Якщо рівень C-пептиду низький, це може свідчити про недостатню функцію бета-клітин, що означає, що метформін може бути неефективним. У такому випадку може бути необхідно використовувати інші цукрознижувальні препарати, такі як інгібітори ДПП-4, препарати сульфанілсечовини або інсулін.

Визначення причини гіпоглікемії (низький рівень цукру в крові)

Деякі типи гіпоглікемії пов'язані з високим рівнем інсуліну. Тест на С-пептид може допомогти диференціювати причини гіпоглікемії (захворювання печінки або нирок, недоїдання, вживання занадто великої кількості алкоголю без їжі, інсулінпродукуюча пухлина підшлункової залози, побічні ефекти від деяких ліків від діабету, включаючи інсулін).

Згідно з рекомендаціями Американської діабетичної асоціації (ADA), рекомендується визначення С-пептиду в діагностиці ЦД 1 типу та ЦД 2 типу. А в рекомендаціях, розроблених Американською асоціацією клінічних ендокринологів (AACE) та Американським коледжем ендокринології (ACE), рекомендовано застосовувати визначення рівнів С-пептиду для диференційної діагностики між ЦД 1 типу 2 типу та визначення ступеня базового дефіциту інсуліну. 

С-пептид може бути визначений як у крові, так і в сечі. 

Нормальні значення C-пептиду в крові зазвичай становлять від 0,17 до 0,94 нмоль/л. Визначення рівня C-пептиду в крові є більш точним і частіше використовується для діагностики та моніторингу ЦД.

Нормальні значення C-пептиду в сечі зазвичай становлять менше 20 мкг/л. Визначення C-пептиду в сечі може бути використано для оцінки функції підшлункової залози та ризику розвитку діабету. Однак, цей метод не є настільки точним, як визначення C-пептиду в крові. Крім того, показники рівня C-пептиду в сечі можуть впливати ряд факторів (рівень споживання білків, рівень глікемії та ін).


Читайте також:

Аналіз крові на цукор: повна інформація про тест

HbА1с: повна інформація про тест

Метформін і діабет 2 типу: Все, що потрібно знати
 

Ми в Instagram та Telegram