Пластик збільшує ризик розвитку діабету? Що показало нове дослідження

Пластик пронизує наше життя набагато більше, ніж ми можемо собі уявити. Він міститься всюди: у пакуванні для продуктів та напоїв, у деяких виробах одягу, засобах особистої гігієни й навіть у питній воді у вигляді мікропластику.

Нещодавнє дослідження показало, що вплив пластику може бути пов'язаний із підвищеним ризиком виникнення деяких захворювань, зокрема цукрового діабету.

Пластик збільшує ризик розвитку діабету? Що показало нове дослідження - изображение

Деякі види пластику схвалені Управлінням із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) і вважаються безпечними. Проте інші можуть бути шкідливими для здоров'я людини. Наприклад, фталати — хімічна речовина, яку додають до деяких видів пластику, щоб зробити його більш гнучким.

Цей специфічний тип пластику пов'язують із підвищенним ризиком розвитку алергії, ендокринних або репродуктивних проблем, проблем із зайвою вагою тощо (Джерело).

Дослідження, опубліковане 8 лютого 2023 в Журналі клінічної ендокринології та метаболізму (The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism), показало, що жінки, які піддаються впливу високих рівнів фталатів, можуть мати підвищений ризик розвитку діабету 2 типу.

Що показало дослідження?

Протягом 6-ти років вчені зі Школи громадського здоров'я Університету Мічигану (the University of Michigan School of Public Health) вивчали дані понад 1300 жінок у віці від 42 до 52 років, різних національностей та етнічних груп, які приймали участь у дослідженні.

Близько 5% жінок (або 61 учасниця) захворіли на діабет протягом досліджуваного періоду.

Дослідники виявили, що у білих жінок, які зазнали впливу високих рівнів фталатів, ризик захворіти на цукровий діабет 2 типу зростав на 63%.

«Люди щодня піддаються впливу фталатів, що підвищує ризик виникнення деяких метаболічних захворювань. Важливо, щоб ми вирішили проблему хімічних речовин, що порушують роботу ендокринної системи зараз, оскільки вони є шкідливими для здоров'я людини», — говорить Сунг Кюн Парк (Sung Kyun Park), доцент кафедри епідеміології та гігієни навколишнього середовища в Школі громадського здоров'я Мічиганського університету в Енн-Арборі.

Оскільки час спостереження та розмір вибірки в дослідженні був досить невеликим, для підтвердження цих результатів потрібні додаткові дослідження. Проте, безумовно, не зашкодить спробувати обмежити вплив фталатів, коли це можливо.

Де «ховаються» фталати?

Центри з контролю та профілактики захворювань (CDC) та Агентство з охорони навколишнього середовища (EPA) повідомляють, що фталати ховаються в сотнях комерційних продуктів, включаючи деякі вінілові покриття для підлоги, будівельні матеріали, електропроводку, мастила, мило, шампуні, лаки для волосся, інші форми пластикової упаковки, садові шланги та трубки, що використовуються в медичних цілях.

За даними Національного інституту охорони здоров'я, до 8 найпоширеніших фталатних сполук належать:

  • BBP: бутилбензилфталат (LMW)
  • DBP: ди-н-бутилфталат (LMW)
  • DEHP: ди-(2-етилгексил) фталат (HMW)
  • DEP: діетилфталат (LMW)
  • DiDP: ді-ізодецилфталат (HMW)
  • DiNP: діізононілфталат (HMW)
  • DnHP: ди-н-гексилфталат
  • DnOP: ди-n-октилфталат (LMW)

Оскільки ця інформація може бути не вказана на упаковці, шукайте символ переробки у вигляді трикутника зі стрілками (часто наноситься на пластик у нижній частині виробу) з цифрою «3» всередині та літерами «V» або «PVC» під позначкою.


Читайте також:

Дослідники виявили молекулу, що імітує інсулін

FDA схвалило препарат для затримки розвитку цукрового діабету 1 типу

Метформін може бути неефективним для деяких пацієнтів з ЦД2. Нові дані
 

Ми в Instagram та Telegram