Підбір базальної та болюсної дози інсуліну. Рекомендації експерта

Погодьтеся, що всі «константи» в компенсації цукрового діабету, як-от формули для дозування інсуліну та підрахунку вуглеводів — загадкові, неточні та мінливі. Через це виникають помилки та похибки під час розрахунку дозування інсуліну, що не дає змоги досягти бажаного балансу у компенсації глюкози в крові. 

Мати баланс при цукровому діабеті означає, що рівень глюкози в крові не змінюється кардинально з хвилини в хвилину. Для досягнення цього балансу необхідно не лише правильно розраховувати дози інсуліну (базального та болюсного), а й вводити інсулін залежно від подальших планів після їжі тощо. Про це й піде мова далі.

Підбір базальної та болюсної дози інсуліну. Рекомендації експерта - изображение

Експерт — Данило Пильов, лікар-терапевт, стаж ЦД 1 — 13 років

Fb Данила

Важливо пам'ятати, все, що впливає на нас, також впливає на баланс глюкози в крові і може змінювати потребу в інсуліні в цей момент або на кілька годин у майбутньому. Не буває двох однакових днів! Це одна з причин, через яку рівень цукру в крові зміщується вгору і вниз при, здавалося б, стереотипних діях. 

Завжди пам'ятайте про мету того інсуліну, з дозуванням якого вам належить розібратися. Базальний інсулін необхідний для підтримання стабільного тренду глюкози в крові, за відсутності обставин, які змінюють значення ГК: їжа, активність, стрес. Робота базального інсуліну полягає не в тому, щоб щось змінити, а в тому, щоб підтримувати. На відміну від болюсного інсуліну, який має знижувати рівень глюкози під час прийому їжі та корекції глікемії.


Підбір дози базального інсуліну

Візьміть за звичку, коли ви прокидаєтеся вранці:

  1. Подивіться дані CGM, подумайте про динаміку ваших цукрів уночі.
  2. Проаналізуйте такі моменти: їжа, яку ви з'їли на ніч, вправи, які виконували та активність напередодні ввечері.

Саме ці показники є основними, які впливають на тренд глюкози в крові протягом ночі. 

У міру виконання цього щоденного ритуалу ви дізнаєтеся, що навіть добре контрольована глюкоза крові трохи «дрейфує» вгору-вниз, що важко передбачити. З яких би то не було причин, завжди будуть дні, коли «ідеально підібрана база» буде просто жахливою і не здатною утримати стабільну глюкозу в крові.

Не засмучуйтеся! Пам'ятайте, що єдина людина з постійно рівним рівнем глюкози крові — це мрець.

Вичавлюйте кожен біт корисної інформації з екрана смартфона, ресивера, монітора, де ви аналізуєте свої цукри. 

Для оцінки базального інсуліну буде корисний тест із пропусками прийомів їжі:

Графік харчування та контролю ГК при перевірці рівня базального інсуліну

Базальний тест Час останнього прийому їжі та болюсу Період утримання від вживання їжі та болюсу Інтервал оцінки базальних значень
Ніч 18.00 до 07.00 22.00-07.00
Ранок 23.00 до 12.00 07.00-12.00
День 08.00 до 17.00 12.00-17.00
Вечір 13.00 до 22.00 17.00-22.00

Якщо у вас є лише глюкометр, вимірюйте глюкозу якомога частіше протягом цього часу. Чим більше, тим краще!

Ключові моменти:

  • Звикайте «озиратися назад» щоразу, коли ви збираєтеся змінити дозу інсуліну. Трапляються випадки, коли профіль має тенденцію вгору або вниз, але і цьому є логічне пояснення: повільно перетравлювана їжа (на що вказує повільно зростаючий рівень цукру), або підвищена фізична активність (на що вказує повільне зниження). Ці фактори не є причиною для зміни бази.
  • Знайдіть найпроблемніше місце в добі та проаналізуйте його.
  • Не змінюйте дозування базального інсуліну частіше ніж раз на 2-3 дні.
  • Пам'ятайте не тільки про дозування інсуліну, а й про час введення. Час теж може бути змінений.
  • Якщо у вас інсулінова помпа, пам'ятайте, що потрібно до 2-х годин, щоб побачити повний ефект від зміни базової швидкості. 
  • Дозування базального інсуліну вважається адекватно підібраним, коли перепади глюкози крові становлять не більше 1.2-1.5 ммоль/л.
  • Пам'ятайте, що незначні коливання, які іноді спостерігаються на пристрої — «шуми», можуть бути спричинені, наприклад, тим, що ви лежите на сенсорі під час сну, або що термін використання датчика добігає кінця, що не є ознакою поганої компенсації.

Підбір дози болюсного інсуліну

Якщо дозування базального інсуліну підібрано коректно, тоді в рази простіше підібрати дозу болюсного інсуліну на їжу. 

Тут згадуйте свій вуглеводний коефіцієнт (ВК) і коефіцієнт чутливості (КЧ) до інсуліну. Якщо ви їх не знаєте, зараз саме час розрахувати! Адже саме ці показники дозволять вам мати необхідне дозування інсуліну на їжу.

Вуглеводний коефіцієнт — кількість вуглеводів в грамах, що покривають 1 ОД інсуліну. Щоб розрахувати вуглеводний коефіцієнт: 500:ДДІ (добова доза інсуліну) = Х грамів вуглеводів, на яке необхідна 1 одиниця інсуліну. 

Коефіцієнт чутливості до інсуліну — показує на скільки ммоль/л при введенні 1 одиниці інсуліну короткої дії знижується рівень глюкози крові.  Щоб розрахувати коригувальну дозу, необхідно 100 розділити на загальну ДДІ. Наприклад, 100/50 добове дозування = 2 ммоль/л.

За стабільного рівня глюкози з'їжте невелику кількість вуглеводів, які легко підрахувати, наприклад, 10-20 грамів. На цю порцію введіть ту кількість інсуліну, яку ви розрахували на основі ВК. Якщо через 2-3 години ви повернулися до стартових значень глюкози (+/-1 ммоль/л) — прийміть мої вітання! Ви правильно розрахували кількість інсуліну. Але якщо отримали гіпоглікемію — занадто багато інсуліну. Якщо ж не досягли стартового значення глюкози — доза інсуліну замала.

Ось так виглядатиме графік за правильно підібраного дозування болюсного інсуліну: 

Підбір базальної та болюсної дози інсуліну. Рекомендації експерта - 2 изображение

Так — за надлишку інсуліну:

Підбір базальної та болюсної дози інсуліну. Рекомендації експерта - 3 изображение

Так — за нестачі інсуліну:

Підбір базальної та болюсної дози інсуліну. Рекомендації експерта - 4 изображение

Звісно, можуть існувати й інші причини гіпо- або гіперглікемії після їжі. Але це тема для окремої статті.

Будьте завжди з правильним трендом!


Читайте також:

Інсулін на білок та жир: Як розрахувати дозу?

Температура зберігання інсуліну: Що потрібно знати

Переплутав, пропустив, забув: що робити з плутанинами ін'єкцій інсуліну?
 

 

Ми в Instagram та Telegram