Пауза між ін'єкцією інсуліну та прийомом їжі

Для чого потрібна ця пауза? У яких випадках її робити, а в яких ні? Чи завжди вона однакова? Від чого залежить її тривалість?  

Пауза між ін'єкцією інсуліну та прийомом їжі - изображение

Автор статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичний центр Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


У медичній інструкції до використання аналогів інсулінів ультракороткої дії (Хумалог, Новорапід, Епайдра) зазначено, що вони починають діяти через 10-20 хвилин після підшкірного введення. Тому рекомендовано робити ін'єкції інсуліну в середньому за 15 хвилин до прийому їжі. Ці інсуліни можна вводити безпосередньо перед та одразу після вживання їжі, що залежить від рівня глікемії до їжі та ії складу.

Людські інсуліни короткої дії (Актрапід, Хумулін Р, Інсуман Р, Фармасулін Н) починають працювати через 30-40 хвилин після введення.

Для чого потрібна пауза між ін'єкцією інсуліну та прийомом їжі?

Пауза між ін'єкцією інсуліну та прийомом їжі потрібна для того, щоб інсулін активно працював під час їжі. Якщо ви вже їсте, а інсулін ще не працює, то буде гіперглікемія після їжі. Якщо цукор крові до їди в межах 5-7 ммоль/л, то пік гіперглікемії не має бути вищим за 9-10 ммоль/л за 2 години після їжі.

Паузи вивчаємо і підбираємо індивідуально: коли вже підібрано дозу базального інсуліну, вуглеводний коефіцієнт, коефіцієнт чутливості до інсуліну; коли вміємо правильно оцінювати кількість їжі (ХО/грами), глікемічний індекс (ГІ) продуктів і білково/жирно/вуглеводний склад їжі.

Чи завжди вона однакова?

Паузи різні в різний час доби. Вранці вони довші, ніж увечері. Чому? Вранці потреба в інсуліні вища, ніж увечері, оскільки активно виділяються контрінсулярні гормони. Унаслідок цього чутливість до інсуліну нижча вранці, ніж увечері.

Від чого залежить тривалість паузи?

Рівень глікемії перед їжею

Що вищий цукор крові, то довшою має бути пауза. Це дасть невелике зниження цукру крові до їжі. Пам'ятаємо, що гіперглікемію перед їжею знижуємо корекційним болюсом з огляду на коефіцієнт чутливості до інсуліну. На цукор крові до їди 4-5 ммоль/л паузу можна не робити за відсутності продуктів з високим ГІ.

Індивідуальна чутливість до інсуліну

ГІ продуктів

Що вищий ГІ продуктів, то швидше вони засвоюються. Це призведе до швидкого підвищення рівня цукру в крові. Пам'ятаємо, що ГІ продуктів підвищується під час термічної обробки продукту, залежить від стиглості, консистенції, типу нарізки, температури їжі. Тому пауза для такої їжі має бути довшою.

Жирність їжі та її білковий склад

Що жирніша їжа, то довше вона засвоюватиметься, то повільніше підвищуватиметься цукор у крові. Цей процес може тривати 3-5 годин. Білок же починає засвоюватися через 1,5 години після їди і засвоєння може тривати також до 3-5 годин.

Якщо на білково-жирну їжу без вуглеводів введено інсулін, то можлива гіпоглікемія після їди і відстрочене зростання цукру крові через 3-5 годин. Пауза в цьому разі не потрібна. Від кількості грамів білкової їжі залежить, чи потрібен інсулін безпосередньо на їжу, чи ні. Пам'ятаємо, що до 75 грам чистого білка не потребує введення інсуліну.

Користувачі інсулінових помп у цьому випадку вводять «квадратний болюс». Якщо їжа містить вуглевод+білок+жир, то потрібно робити паузу і необхідне введення болюсного інсуліну на їжу. Хто використовує інсулінову помпу в даному випадку може вводити болюс «подвійної хвилі».

При використанні інсулінових помп паузи робити обов'язково. На цукор крові 4-5 ммоль/л можна ввести інсулін безпосередньо перед їжею та оцінити його через 2 години після їди. 


Паузи необхідно підбирати індивідуально, враховуючи всі вище перераховані моменти. Обов'язкове ведення детального щоденника пацієнта.

Читайте також:

Що буде, якщо ви відмовитеся від інсуліну при діабеті?

Нові рекомендації з управління діабетом: ADA 2023

Інсулін на білок та жир: Як розрахувати дозу?
 

Ми в Instagram та Telegram