Особливості догляду за стопами взимку

Для людей із цукровим діабетом характерним є підвищена сухість шкіри. Взимку ця проблема загострюється і найбільше страждає шкіра стоп.

Особливості догляду за стопами взимку - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Взимку ноги практично постійно перебувають «упакованими» в теплі шкарпетки, колготки, закрите зимове взуття, яке не дає їм «дихати». Перепади температури (наприклад, в офісі — спекотно, виходимо на вулицю — холодно) також негативно впливають на шкіру стоп. Тому вона потребує особливого догляду в зимовий період, навіть ще ретельнішого, ніж влітку.

14 ознак, що сигналізують про серйозні проблеми зі стопами

Пропонуємо вам кілька простих та дієвих порад щодо догляду за стопами взимку: 

Зручне та якісне взуття

Будьте уважні під час вибору зимового взуття. Воно має бути відповідним за розміром, зручним і якісним. У жодному разі не повинне тиснути, перетискати тощо. Ви проводите в зимовому взутті половину дня (а може й більше), тому вам має бути максимально комфортно.

Змінне взуття

Ідеальний варіант — мати зручне змінне взуття на роботі, бажано відкрите, щоб ніжки «дихали» протягом дня. 

Гарний кровообіг

Намагайтеся більше рухатися, навіть якщо у вас сидяча робота. Вставайте, ходіть, розминайте ваші ніжки, щоб поліпшити кровообіг. 

Ортопедична устілка

Носіння спеціальної ортопедичної устілки дає змогу розподілити тиск по всій ділянці стопи. Таким чином значно зменшуючи притискну силу в певних точках ноги, які, як відомо, схильні до діабетичних виразок. 

Натуральні шкарпетки

Носіть натуральні бавовняні шкарпетки з нетісною резинкою. Не забувайте їх щодня міняти.

Крем/мазь для стоп

Взимку шкірі потрібне максимальне зволоження та живлення. Існує великий вибір засобів для догляду за шкірою стоп при діабеті. Вибирайте креми/мазі, що містять у своєму складі олії: оливкову або жожоба, олію ши. Також добре допомагають заспокоїти суху шкіру засоби, до складу яких входить сечовина — природний вологоутримувальний компонент шкіри, що знімає свербіж і пом'якшує роговий шар. Просто рясно змастіть стопи перед сном, але не наносьте його між пальцями.

Важливо: Не намагайтеся самостійно позбутися мозолів, натоптишів тощо. У разі виникнення подібних новоутворень, зверніться до фахівця — подолога.

Ну і звісно ж, намагайтеся тримати цукри у межах своїх цільових показників, більше рухайтеся (зима — не привід сидіти вдома!), надавайте перевагу корисному харчуванню. Не забувайте про вітаміни, особливо в осінньо-зимовий період. Регулярно (мінімум 2 рази на рік) відвідуйте лікаря з метою виявлення можливих ускладнень. Тоді ви і ваші ніжки будете в порядку!

 

Читайте нас в Instagram та Telegram   

Читайте схожі матеріали