Низький рівень цукру в крові після їжі, або що таке реактивна гіпоглікемія?

Чи знали ви, що гіпоглікемія (низький рівень цукру в крові) буває не тільки у людей з цукровим діабетом?

Що таке реактивна гіпоглікемія? Які її симптоми та причини виникнення? Що робити, якщо у вас низький цукор після їди? Читайте далі.  

Низький рівень цукру в крові після їжі, або що таке реактивна гіпоглікемія? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Що таке реактивна гіпоглікемія?

Реактивна гіпоглікемія — зниження рівня глюкози в крові через певний проміжок часу після вживання їжі до небезпечно низького значення. При цьому епізоди падіння рівня цукру в крові зазвичай повторюються і відбуваються протягом чотирьох годин після їжі.

Вважається, що реактивна гіпоглікемія частіше трапляється в людей із надмірною вагою або в тих, хто переніс операцію на шлунку та верхніх відділах тонкого кишківника, внаслідок чого їжа може не затримуватися в шлунку, як це відбувається в нормі.

Причини виникнення

Вчені вважають, що вся справа у виробленні занадто великої кількості інсуліну, виробленого і вивільнюваного підшлунковою залозою після рясного прийому вуглеводної їжі. Це надлишкове вироблення і секреція інсуліну триває після того, як глюкоза, отримана з їжі, перетравлюється, внаслідок чого кількість глюкози в кровотоці падає до нижчого, ніж зазвичай, рівня.

Що викликає таку підвищену активність підшлункової залози, поки незрозуміло. Одна з можливих причин — доброякісна пухлина в підшлунковій залозі. Інше пояснення полягає в тому, що реактивна гіпоглікемія спричинена недостатністю секреції глюкагону. Національний інститут здоров'я/National Institutes of Health (NIH) США заявляє, що «причини більшості випадків реактивної гіпоглікемії все ще відкриті для обговорення».

Симптоми

Основні симптоми реактивної гіпоглікемії можуть включати:

  • безпричинну тривогу
  • затуманений зір
  • запаморочення
  • втому
  • головний біль
  • прискорене серцебиття
  • підвищений голод
  • дратівливість
  • пітливість

Більшість із цих симптомів може проявлятися навіть без низького рівня цукру в крові. А фактична причина для більшості людей часто пов'язана з тим, яку їжу вони з'їли, або зі змінами часу проходження їжі шлунком і кишковим трактом.

Якщо на момент появи симптомів гіпоглікемії немає, у вас може бути так званий «постпрандіальний синдром».

Профілактика та лікування

Реактивна гіпоглікемія зазвичай не потребує жодного медичного лікування.  

Ось що рекомендують пацієнтам для профілактики:

  1. Дотримуватися добре збалансованої дієти, включно з м'ясом, птицею, рибою, безм'ясними джерелами білка, молочними продуктами та продуктами, багатими на клітковину, як-от цільнозернові, фрукти та овочі.
  2. Їсти часто і невеликими порціями. Розділіть свій щоденний раціон на кілька невеликих прийомів їжі та низьковуглеводних перекусів, з інтервалом не більше 3-х годин.
  3. Скоротити вживання некорисних вуглеводів: магазинні солодощі, випічка, безалкогольні напої, багаті глюкозою або сахарозою.
  4. Регулярно виконувати фізичні вправи! Фізична активність збільшує споживання цукру, що, своєю чергою, знижує надмірне вивільнення інсуліну.
  5. У разі вживання алкоголю, їсти їжу і не змішувати з солодкими безалкогольними напоями.

Деяким людям, наприклад, тим, хто переніс операцію на кишечнику, може знадобитися подальше обстеження у лікаря.

Покращення гіпосвідомості

Якщо ви страждаєте частими гіпоглікеміями, це може бути потенційно небезпечно не тільки для вас, а й для оточуючих. Приклади, коли гіпоглікемія та необізнаність про неї можуть бути особливо небезпечними, включають керування автотранспортом, керування небезпечними механізмами на роботі та навіть прості повсякденні завдання, як-от приготування їжі або перехід через дорогу.

Якщо ви не відчуваєте симптомів низького рівня цукру в крові, можливо, вам потрібно ретельніше слідкувати за своїми показниками ЦК, щоби мати змогу вчасно розпізнати початок гіпоглікемії. Також намагайтеся фіксувати, які події призводять до гіпоглікемії, щоб ви могли визначити тенденції та запобігти їм у майбутньому.

Джерело: diabetes.co.uk


Читайте також:

Як знизити рівень цукру в крові? 5 простих способів

10 несподіваних речей, які можуть вплинути на рівень цукру в крові

Продукти, які допомагають підтримувати здоровий рівень цукру в крові
 

Ми в Instagram та Telegram