«Медовий місяць» або фаза ремісії цукрового діабету 1 типу: відповіді на найчастіші запитання

Що таке «медовий місяць» або фаза ремісії цукрового діабету 1 типу? Чому у одних виникає, а у інших — ні? Як довго може тривати цей період?

Дізнаємося у експерта — лікарки-ендокринологині з більш ніж 10-ти річним досвідом — Юлії Кривов'яз (Медичний центр Achilles).

«Медовий місяць» або фаза ремісії цукрового діабету 1 типу: відповіді на найчастіші запитання - изображение

Цукровий діабет 1 типу (ЦД 1) — це, в більшості випадків, аутоімунна деструкція бета-клітин підшлункової залози. Вважається, що різні чинники зовнішнього середовища можуть запустити цей процес у генетично схильних до цього людей. На ЦД 1 типу зазвичай хворіють діти та дорослі молодого віку (до 40 років).

На момент постановки діагнозу ЦД 1 типу близько 80% бета-клітин частково зруйновані. Але залишається ще близько 20% функціонуючих бета-клітин. Після того, як почалася замісна інсулінотерапія і рівень глюкози крові нормалізувався, бета-клітини, що залишилися, починають відновлюватися і виділяти інсулін. Потреба у введеному інсуліні знижується, дози інсуліну знижуються. Цей період називають «медовим місяцем» або фазою ремісії цукрового діабету. Дози інсуліну можуть бути знижені суттєво і будуть достатніми для того, щоб досягти нормоглікемії.

Чому виникає фаза ремісії ЦД 1?

По-перше, покращується чутливість до інсуліну. У людей з уперше виявленим ЦД 1 типу на тлі гіперглікемії чутливість до інсуліну знижується і потреба в інсуліні висока. Але після початку інсулінотерапії та зниження цукру крові чутливість до інсуліну відновлюється. Тому дози інсуліну знижуються.

По-друге, знижується глюкозотоксичність. Глюкозотоксичність — це тривалий вплив гіперглікемії на бета-клітини підшлункової залози. Вона впливає на чутливість до інсуліну та першу фазу викиду інсуліну. Що швидше розпочато інсулінотерапію і що швидше досягнуто нормоглікемії, то швидше цей стан клітин минає.

Що впливає на виникнення фази ремісії ЦД 1?

  • Вік. У дітей до 5 років з уперше виявленим ЦД 1 типу та кетоацидозом рідко буває «медовий місяць» ЦД.
  • Кетоацидоз у дебюті ЦД. Імовірність фази ремісії вкрай мала.
  • Стать. Деякі дослідження вказують, що «медовий місяць» ЦД частіше виникає у хлопчиків, ніж у дівчаток. Дівчаткам у пубертаті потрібні вищі дози інсуліну, ніж хлопчикам для компенсації глікемії. У дівчаток фаза ремісії в цей період коротша, ніж у хлопчиків. Так і в дорослих із ЦД 1 типу, фаза ремісії коротша в жінок.
  • Інтенсивність інсулінотерапії. Що раніше розпочато замісну інсулінотерапію і що швидше досягнуто нормоглікемії, то вища ймовірність початку фази ремісії ЦД і можливе збільшення її тривалості.

Коли починається і як довго триває «медовий місяць» ЦД 1 типу?

Як правило, фаза ремісії ЦД 1 починається через кілька тижнів після початку інсулінотерапії, і триває:

  • у дітей — у середньому від кількох місяців і до 7-9 місяців. Може тривати і до 24 місяців;
  • у дорослих — у середньому кілька місяців, рідко — більше року.

Все індивідуально.

Чи може бути ремісія ЦД 1 типу назавжди?

Ні, у кожного тривалість цієї фази індивідуальна, але вона завершиться.

Чи завжди виникає фази ремісії ЦД 1?

Ні, її може не бути взагалі. Це залежить від факторів, які ми розглянули вище: вік, стать тощо.

Чи можна зовсім відмовитися від інсулінотерапії в цей період?

У деяких людей виникає відчуття, що ЦД немає. Але не можна скасовувати інсулінотерапію. Повна відмова від інсулінотерапії провокує посилену роботу залишку бета-клітин, що призведе до їх швидкого виснаження, гіперглікемії, кетозу/кетоацидозу.

Мінімальна доза інсуліну має обов'язково бути з метою досягнення нормоглікемії. Потреба в базальному інсуліні може бути кілька одиниць. Доза короткого/ультракороткого інсуліну також може бути кілька одиниць. Дози інсулінотерапії підбирає лікар. Інсулін допомагає підтримувати функціонуючі бета-клітини і тим самим фаза ремісії ЦД може тривати довше.

Що може вплинути на тривалість фази ремісії ЦД 1 типу?

Будь-який стрес, інфекція, операція тощо підвищують потребу організму в інсуліні, і, відповідно, можуть скоротити фазу ремісії. Ці стани викликають вироблення контрінсулярних гормонів, які підвищують цукор крові. Тим самим, залишки бета-клітин швидше руйнуються.

Як часто потрібно перевіряти рівень цукру в крові в період «медового місяця»?

Щоб вчасно виявити початок підвищення потреби в інсуліні важливо продовжувати ретельно стежити за рівнем цукру в крові:

  • натщесерце та перед обідом, щоб оцінити чи доза базального інсуліну достатня;
  • після вживання їжі, щоб оцінити чи достатня доза короткого/ультракороткого інсуліну на їжу.

Наявність чи відсутність фази ремісії не дає можливості прогнозувати подальший перебіг ЦД. Потрібно знати про цей період для того, щоб не наробити помилок у лікуванні ЦД і не припиняти інсулінотерапію.


Читайте також:

Чому цукор не реагує на підколювання інсуліну: 6 ГОЛОВНИХ ПРИЧИН

Глікемічні цілі для дорослих та дітей

Що таке квадратний болюс і болюс подвійної хвилі?
 

Ми в Instagram та Telegram