Фаза ремісії або «медовий місяць» діабету

У період після встановлення діагнозу цукрового діабету 1 типу деякі люди переживають фазу ремісії або, так званий, «медовий місяць» діабету. Під час медового місяця підшлункова залоза все ще здатна виробляти значну кількість власного інсуліну. Це допомагає нормалізувати рівень цукру в крові і знизити дозу інсуліну, яку потрібно вводити.

Фаза ремісії або «медовий місяць» діабету - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Що таке фаза ремісії або «медовий місяць» діабету?

На момент діагностування ЦД 1 типу близько 80% бета-клітин вже частково зруйновані. Та залишається ще приблизно 20% здатних функціонувати бета-клітин. Після початку замісної інсулінотерапії та нормалізації рівня глюкози бета-клітини, що залишились, поступово починають відновлюватись та виділяти інсулін. Для цього періоду характерним є зниження потреби в інсуліні, що вводиться. Це — «медовий місяць» або фаза ремісії ЦД. Дози інсуліну в цей час можуть бути істотно знижені та будуть достатніми для досягнення нормоглікемії.

Чому виникає «медовий місяць» діабету?

  1. Покращується чутливість до інсуліну. У людей з вперше діагностованим діабетом 1 типу на фоні гіперглікемії чутливість до інсуліну знижується, потреба в інсуліні є високою. Але після початку інсулінотерапії та по досягненню зниження рівня цукру крові, чутливість до інсуліну відновлюється. ВІдповідно дози інсуліну зменшуються.

  2. Знижується глюкозотоксичність, яка є результатом тривалого впливу гіперглікемії на бета-клітини підшлункової залози. Глюкозотоксичність має вплив на чутливість до інсуліну та першу фазу секреції інсуліну. Чим швидше розпочато інсулінотерапію та досягнуто нормоглікемії, тим швидше цей стан клітин відступає.

Фактори, що впливають на виникнення «медового місяця» діабету:

  • Вік: у дітей до 5 років з вперше виявленим ЦД 1 типу та кетоацидозом рідко буває «медовий місяць» ЦД.
  • Кетоацидоз в дебюті ЦД: ймовірність фази ремісії є вкрай низькою.
  • Стать: деякі дослідження зазначають, що «медовий місяць» більш ймовірний серед хлопчиків, ніж серед дівчаток. Дівчаткам в пубертаті потрібні вищі дози інсуліну для компенсації глікемії. У дівчаток фаза ремісії в цей період коротша, ніж у хлопчиків. Те саме твердження є справедливим і для дорослих з ЦД 1 типу — фаза ремісії коротша у жінок.
  • Інтенсивність інсулінотерапії: чим раніше розпочато замісну інсулінотерапію, чим швидше досягнуто нормоглікемії, тим вищою є ймовірність початку фази ремісії ЦД та збільшення її тривалості.

Як довго триватиме фаза ремісії ЦД1?

Зазвичай «медовий місяць» настає через кілька тижнів після початку інсулінотерапії.

Тривалість цієї фази ЦД є суто індивідуальною. Для дітей в середньому цей період може тривати від кількох тижнів та до 7-9 місяців (навіть до 24 місяців). Для дорослих часові рамки можуть визначатись кількома місяцями, та в досить рідких випадках тривають понад рік.

Хоч як не прикро визнавати, та «медовий місяць» не залишається назавжди. Тривалість такого періоду, як було зазначено, індивідуальна, проте він неодмінно завершиться.

Варто знати, що фази ремісії може і не бути.

Інсулінотерапія під час «медового місяця» діабету

Навіть під час фази ремісії інсулінотерапію не можна скасовувати!

Повна відмова від інсулінотерапії провокує посилену роботу решти бета-клітин, що стає причиною їх стрімкого виснаження, розвитку гіперглікемії, кетозу / кетоацидозу та завершення фази ремісії.

Мінімальна доза інсуліну є обов'язковою для досягнення нормоглікемії. Потреба в базальному інсуліні може становити кілька одиниць. Дози інсуліну підбираються виключно лікарем.

Інсулін допомагає підтримувати бета-клітини, що функціонують, завдяки чому фаза ремісії ЦД може подовжитись.

Скорочують фазу ремісії ЦД 1:

  • стреси
  • інфекція
  • оперативне втручання
  • тощо

Такі умови та стани провокують вироблення контрінсулярних гормонів, які підвищують рівень цукру в крові. Наслідком таких процесів стає те, що залишкові бета-клітини швидше руйнуються.

Вимірювання цукру в крові під час «медового місяця» ЦД

Вимірювання цукру в крові є обов'язковим, адже дозволяє вчасно виявити початок підвищення потреби в інсуліні:

  • натщесерце та перед обідом — для можливості оцінити достатність дозування базального інсуліну;
  • після вживання їжі — щоб оцінити достатність дози інсуліну короткої/ ультракороткої дії на їжу.

Наявність або відсутність фази ремісії ЦД не дає можливості прогнозувати подальший перебіг цукрового діабету. Необхідно бути обізнаним щодо можливості настання такого періоду та його особливостей, щоб не допустити помилок в лікуванні ЦД та не припиняти інсулінотерапію.

Читайте нас в Instagram та Telegram                  

 

#SaharOKSchool#WDD2022