Мармелад з айви. БЕЗ ЦУКРУ!

Аромат, багатство смаку, неймовірно гарний рубіновий відтінок — все це про мармелад з айви, який ви без зусиль зможете приготувати на своїй кухні.

Обіцяємо, цей десерт стане одним з ваших гастрофаворитів!
 

Мармелад з айви.  БЕЗ ЦУКРУ! - изображение

Кілька цікавих фактів

Мармелад з айви прийнято вважати португальською стравою. Проте й іспанців можна сміливо назвати її шанувальниками. Загалом, початок такої любові європейців до Membrillo — так називають мармелад з айви в Іспанії — датується ще ХV століттям. У ті часи сам фрукт навіть красувався як орнамент на гербових елементах англійського королівського двору та шляхетних будинків.

Тоді мембрілло продавали тільки в аптеках, а саму айву вважали чудодійним лікарським засобом і навіть рекомендували вживати як афродизіак! 

До речі, з нижче зазначеного набору інгредієнтів для мармеладу можна приготувати й айвову пасту — різниця полягає лише в тривалості термічної обробки. Тут вже кому і що до смаку! 

100 грамів свіжої айви містить майже 10 г вуглеводів

Кількість вуглеводів у готовій страві залежить від фактичної ваги страви.

Мармелад з айви.  БЕЗ ЦУКРУ! - 2 изображение

Готуємо!

Інгредієнти:

  • айва (очищена від шкірки та кісточок) — 1 кг або 5-6 середніх плодів
  • підсолоджувач — близько 4 ст.ложок (орієнтуйтеся на свій смак!)
  • вода — 100 мл
  • лимон — 1 шт

Як готувати:

1. Миємо й очищаємо айву, виймаємо серцевину (очистки і серединку не викидаємо!).

2. Очищений фрукт нарізаємо невеликими шматочками, скроплюємо соком лимона, заливаємо водою і ставимо томитися, відправивши сюди ж серединку і шкірку, загорнуті в марлю (щоб можна було легко витягти).

3. Коли айва стала рівномірно м'якою, встановлюємо на якусь миску чи каструлю сито, куди перекладаємо фрукти, і даємо стекти рідині. Проціджену рідину слід потомити ще близько 10 хвилин на повільному вогні.

4. Потім додаємо підсолоджувач і попередньо пюровану айву — доводимо суміш до кипіння. Зменшивши вогонь, томимо ще хвилин 10, не перестаючи помішувати (якщо з'явилася піна — знімаємо).

5. Відставляємо в сторону пюре, даємо охолонути.  

***Якщо ви хотіли приготувати джем, то на цьому етапі вже можна перекладати суміш у посуд для подальшого зберігання.

6. Суміш повертаємо на вогонь і знову доводимо до кипіння, постійно помішуючи. Повторюємо такі маніпуляції 4-5 разів.

7. Коли айвове пюре вже досить густе, перекладаємо майбутній мармелад у порційні формочки. Або розподіляємо на протвині, застеленому пергаментом, залишаємо вистигати й підсихати (можна скористатися розігрітою до 40 градусів духовкою або залишити в сухому прохолодному місці на день-два), щоб потім розрізати на шматочки.

Мармелад з айви.  БЕЗ ЦУКРУ! - 3 изображение

До речі, айва відмінно «працює» як компонент інших подібних страв: фруктова або ягідна пастила, джеми, конфітюри тощо, бо багата на пектин, який відомий своїми желюючими властивостями. 

Мембрілло, як і джем з айви, гарно смакує із сирами, житніми тостами з прянощами, просто в прикуску з чаєм або кавою. Справжні сирні поціновувачі називають мембрілло компліментом для сиру: він підсилює і підкреслює смак пікантних сортів.

НАСОЛОДЖУЙТЕСЬ!

Читайте нас в Instagram: @saharok_journal та Telegram: t.me/saharok_journal