Контроль діабету під час інших хвороб

Коли ми хворіємо, наша потреба в інсуліні може змінитися. Наприклад, під час хвороби, яка протікає з високою температурою, збільшується викид контрінсулярних гормонів (тих, що піднімають рівень цукру в крові). Відповідно в цей період потреба в інсуліні буде вищою, ніж зазвичай, і може зберігатися кілька днів і навіть тиждень після одужання. Тому важливо знати, як різні захворювання можуть вплинути на рівень глюкози в крові, та як контролювати діабет під час інших хвороб.

Контроль діабету під час інших хвороб - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Як різні хвороби впливають на рівень глюкози в крові?

Простудні захворювання, що не супроводжуються підвищенням температури, зазвичай не впливають на рівень глюкози в крові та потребу в інсуліні. Але існує ймовірність зниження чутливості до інсуліну.

Хвороби, які здатні спричинити порушення процесів засвоєння поживних речовин, підвищують небезпеку гіпоглікемії та, як правило, супроводжуються нудотою, блювотою й діареєю (наприклад, гастроентерит).

Хвороби з високою температурою та запальними процесами провокують суттєве підвищення рівня глюкози крові. До таких станів належать грип, пневмонія, отит, інфекція сечовивідних шляхів тощо. У цей період потреба в інсуліні може зрости.

Підвищена потреба в інсуліні під час захворювання зазвичай зберігається протягом кількох днів, проте така тенденція може утримуватись і до тижня після одужання.

Що робити, коли ви захворіли?

  1. З'ясуйте причину хвороби та лікуйте основне захворювання.
  2. Пам'ятайте, що під час хвороби потреба в інсуліні може зростати. Проконсультуйтеся з лікарем щодо збільшення доз інсуліну.
  3. Контролюйте рівень глікемії кожні 2-4 години, за необхідності — частіше.
  4. Рівень глікемії >13 ммоль/л вимагає контролю рівня кетонових тіл у сечі кожні 2-4 години (або частіше). Підвищення рівня кетонових тіл свідчить про ризик розвитку діабетичного кетоацидозу.
  5. Вживайте достатню кількість рідини (звичайної води), щоб не допустити зневоднення. Добову кількість необхідної вам рідини варто обговорити з лікарем.
  6. Намагайтесь дотримуватись звичного способу харчування. Якщо у вас відсутній апетит і ви погано їсте — цукор може знижуватися. За таких умов варто віддати перевагу вживанню простих вуглеводів, що здатні швидко підняти рівень глюкози в крові (це можуть бути фруктові пюре, фруктові соки тощо). Помітивши тенденцію до зниження цукру в крові, вживайте 15 грамів легкозасвоюваних вуглеводів щогодини.
  7. Підвищення температури тіла = зростання ризику зневоднення. При необхідності прийміть жарознижувальні препарати (парацетамол, ібупрофен).

Деякі медикаментозні препарати можуть вплинути на рівень глікемії — уважно ознайомтесь з медичною інструкцією до ліків.

Зверніться за медичною допомогою, якщо:

  • рівень глікемії >13 ммоль/л зберігається понад 24 години
  • присутні кетонові тіла в сечі
  • нездужання супроводжує блювота, діарея, що тривають понад 4 години
  • температура тіла тримається >38,5°C понад 48 годин
  • з'являються болі в животі
  • самопочуття погіршується

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я!

Читайте нас в Instagram та Telegram                    

 

#SaharOKSchool#WDD2022