Головні діабет-відкриття та розробки 2022

Пропонуємо вашій увазі деякі з найбільш перспективних інновацій, медичних проривів та новин у сфері лікування та профілактики діабету в 2022 році.

Головні діабет-відкриття та розробки 2022 - изображение

Перша імунна терапія цукрового діабету 1 типу

Діабет 1-го типу — це аутоімунне захворювання, при якому імунна система робить помилку і вбиває клітини, які виробляють інсулін в підшлунковій залозі.

Важливою подією для всієї діа-спілноти світу, зокрема, для людей з ЦД1, стало нещодавнє схвалення Управлінням з контролю за продуктами і ліками США (FDA) нового препарату, який може затримати початок діабету 1 типу.

Препарат, teplizumab-mzwv, відомий під назвою Tzield (Teplizumab). Це ін'єкція, спрямована на затримку прогресування діабету 1 типу у дорослих та дітей від восьми років, які мають 2 стадію діабету 1 типу, згідно з прес-релізом FDA.

Tzield зв'язується зі специфічними імунними клітинами, затримуючи прогресування захворювання. Він може навіть деактивувати імунні клітини, які борються з клітинами, що виробляють інсулін, а також створити більше клітин, які допомагають стримувати імунну відповідь. 

Найтонший сенсор за всю історію Dexcom — G7 

На початку грудня 2022 компанія Dexcom, яка виробляє безперервні моніторинги для контролю рівня цукру в крові, оголосила про схвалення FDA свого продукту нового покоління — Dexcom G7.

G7, сертифікований як інтегрований CGM (iCGM), може інтегруватися з автоматизованими системами доставки інсуліну та підключатися до таких носіїв, як Apple Watch та інших цифрових медичних додатків, щоб допомогти користувачам досягти більш здорового рівня цукру в крові. Детальніше — за посиланням.

Продукт схвалений для людей з усіма типами діабету у віці від двох років і старше.

Новий препарат для лікування діабету 2 типу: Tirzepatide

Ще в травні 2022 FDA схвалило новий препарат подвійної дії для лікування цукрового діабету 2 типу — Тирзепатід (Tirzepatide), який має торгову назву Mounjaro.

Препарат американської фармкомпанії Eli Lilly, призначений для щотижневої ін'єкції, знижує вміст цукру в крові, а також ризик серйозних серцево-судинних захворювань у дорослих пацієнтів з діабетом 2 типу.

Під час клінічних випробувань він знижував рівень цукру A1C на 2,07% і вагу пацієнтів — на 11%.

Tirzepatide є агоністом гормону GIP (глюкозозалежного інсулінотропного поліпептиду), що виробляється в кишечнику у відповідь на прийом їжі та стимулює секрецію інсуліну бета-клітинами підшлункової залози.

Технологія дистанційного дозування інсуліну

Додаток t:connect, що був випущений в середині 2020 разом із системою Tandem Control-IQ, дозволяє здійснювати дистанційне болюсне введення інсуліну через мобільний додаток для існуючої платформи інсулінових помп t:slim X2 і не тільки.

16 лютого 2022 року компанія Tandem нарешті оголосила про отримання дозволу FDA на дистанційне болюсування за допомогою мобільного додатку для смартфонів iOS та Android, запуск якого очікується влітку 2022 року.

Система замкнутого циклу Omnipod 5

Безкамерна інсулінова помпа Omnipod 5, раніше відома як Omnipod Horizon, від компанії Insulet Corp. зі штату Массачусетс. 

Це перша система із замкнутим циклом, так звана технологія «штучної підшлункової залози». Вона з'єднує безкамерну патч-помпу Omnipod з CGM (Dexcom G6) за допомогою інтелектуального алгоритму, що дозволяє автоматично регулювати дозування інсуліну.

Omnipod 5 також дозволяє керувати мобільним додатком та дозуванням інсуліну, усуваючи необхідність носити з собою окремий персональний менеджер діабету (PDM) для управління Omnipod, якщо у вас є сумісний смартфон.

Технологія отримала дозвіл FDA 28 січня 2022 року.

FreeStyle Libre 3: сенсор нового покоління

У травні 2022 FDA схвалило сенсор третього покоління від Libre.

FreeStyle Libre 3 — це готовий моніторинг рівня цукру в крові просто з коробки, що не вимагає використання трасмітера та зчитування за допомогою рідера чи смартфона. Детальніше — за посиланням.

Призначений для використання дорослими і дітьми старше 4-х років. Термін служби сенсора становить 14 днів, як і у попередніх версій.

Libre 3 вже отримав CE Mark у Європі, це означає, що товар відповідає вимогам Європейського союзу з безпеки продукції.

Перший пероральний препарат для тварин з цукровим діабетом

На цукровий діабет можуть захворіти не лише люди, а й брати наші менші.

08.12.2022 представники FDA схвалили перший пероральний препарат для тварин, який покращує контроль глікемії у здорових котів з цукровим діабетом, які раніше не отримували інсулін — Bexacat (або Бексагліфлозин).

Бексагліфлозин, діюча речовина нової терапії, перешкоджає ниркам тварини реабсорбувати глюкозу в кров, внаслідок чого надлишок глюкози виводиться з сечею і призводить до зниження рівня глюкози в крові.

Дані кількох досліджень продемонстрували, що Бексагліфлозин у таблетках був більш ніж на 80% ефективним у покращенні глікемічного контролю у котів з ЦД.

 

Читайте також:

FDA схвалило препарат для затримки розвитку цукрового діабету 1 типу
Перший пероральний препарат від діабету для котів отримав схвалення FDA
FreeStyle Libre 3: Що потрібно знати про сенсор нового покоління
 

Ми в Instagram та Telegram

Читайте схожі матеріали