Глюкагон: правила використання у випадку важкої гіпоглікемії

Набір для ін'єкцій глюкагону використовується для лікування епізодів тяжкої гіпоглікемії. А саме: при втраті свідомості, коли прийняти інші засоби від гіпо не є можливим або у випаку, коли пероральне лікування не дало результатів.

Глюкагон: правила використання у випадку важкої гіпоглікемії - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Глюкагон — це гормон, який сприяє підвищенню рівня глюкози у крові.

    Як використовувати глюкагон?

    1. Перед введенням глюкагону перевірте термін придатності набору. Якщо комплект застарів, викликайте невідкладну допомогу.

    2. Набір глюкагону зазвичай складається з флакона з порошком (ліофілізат глюкагону) та шприца, попередньо заповненим рідиною для розведення.

    Інструкція у наборі містить детальну інформацію про те, як змішувати їх для ін'єкцій.

    Глюкагон: правила використання у випадку важкої гіпоглікемії - 2 изображение

    ВАЖЛИВО: Глюкагон потрібно використовувати відразу після його приготування. Не можна заздалегідь (про всяк випадок) змішувати порошок і рідину.

    3. Глюкагон можна вводити підшкірно або внутрішньом'язово в руку, стегно чи сідницю. Дозування для дорослого складає 1 мг. (Див. в інструкції у наборі!).

    4. Небезпеки передозування глюкагоном немає.

    5. Глюкагон може викликати блювоту, тому переконайтеся, що людина знаходиться у відновлювальному положенні (на боці), щоб запобігти ймовірності задухи.

    Зазвичай глюкагону потрібно близько 10 хвилин, щоб підвищити рівень глюкози в крові до безпечнішого рівня.

    УВАГА! Якщо стан людини не покращиться протягом 10 хвилин, введіть ще одну дозу глюкагону та викликайте швидку допомогу.

    Коли хворий опритомніє та зможе ковтати, йому слід прийняти всередину їжу, багату на вуглеводи, для запобігання рецидиву гіпоглікемії.

     

    Читайте нас в Instagram: @saharok_journal та Telegram: t.me/saharok_journal  

     

    #SaharOKSchool#WDD2022