Діабет і очі: найчастіші питання офтальмологу

Найпопулярніші питання офтальмологу при цукровому діабеті.

Відповідає — офтальмолог, лікар вищої категорії, д.м.н. Король Андрій Ростиславович, Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. академіка В.П. Філатова НАМН України.

Діабет і очі: найчастіші питання офтальмологу - изображение

Що краще для пацієнта з діабетом: окуляри або м’які контактні лінзи (МКЛ)?

Користуватися МКЛ пацієнту з діабетом можна. Та варто пам’ятати, що рогівка людини з ЦД більш чутлива до можливих інфекційних ускладнень, нервова трофіка її може бути пошкоджена через метаболічні порушення діабету, часто присутній синдром сухого ока. Тому важливо дотримуватися термінів заміни лінз, розчинів, контейнерів. По можливості бажано чергувати носіння МКЛ з окулярами. МКЛ можна носити не більше 6 годин поспіль! Обов’язковим є використання зволожуючих крапель (штучна сльоза), що не містять консервантів.

Чи можна проводити лазерну корекцію зору при діабеті?

При діабеті дуже висока ймовірність затяжного періоду епітелізації після процедури та рецидивних ерозій. Крім того, у людей із ЦД підвищений ризик інфекційних і запальних захворювань переднього відрізка ока через зниження місцевого імунітету. Тому проведення лазерної корекції зору таким пацієнтам небажане. Але за умови компенсованого діабету з дотриманням усіх рекомендацій лікаря для післяопераційного періоду процедура проводиться.

УСКЛАДНЕННЯ ДІАБЕТУ: ОЧІ

Чи можна видаляти катаракту при ЦД?

Перед хірургічним втручанням необхідно стабілізувати рівень цукру. Щоб уникнути ускладнень під час операції й у післяопераційному періоді, потрібно мінімум за 2 тижні компенсувати рівень ЦК.

Видалення катаракти дозволено, якщо показники цукру в крові не менші за 6.0–8.0 ммоль/л, оскільки гіпер- або гіпоглікемія є факторами ризику ускладнень під час проведення хірургічного втручання або ж в післяопераційному періоді.

Чи можливо покращити зір за допомогою гімнастики для очей або інших неінвазивних методів? 

Спеціальні вправи для поліпшення зору спрямовані на те, щоб зміцнити очні м'язи і активізувати постачання очей кров'ю. При регулярному застосуванні, гімнастика для очей дійсно здатна допомогти покращити зір. Однак повністю вирішити питання таким чином не вийде. 

Найбільш ефективними при лікуванні корекції коротко- або далекозорості є апаратні методи лікування і фізіотерапія — комплекс процедур, спрямованих на стабілізацію процесу та підвищення гостроти зору.

Читайте нас в Instagram та Telegram            

 

#SaharOKSchool#WDD2022