Перший пероральний препарат від діабету для котів отримав схвалення FDA

Управління із санітарного надзору за якістю продуктів харчування та медикаментів США (FDA) схвалило перший пероральний препарат для тварин, який покращує контроль глікемії у котів з цукровим діабетом.

Подробиці в статті.

Перший пероральний препарат від діабету для котів отримав схвалення FDA - изображение

На цукровий діабет можуть захворіти не лише люди, а й брати наші менші.

Підшлункова залоза тварин із цукровим діабетом, як і у людей, не виробляє достатню кількість інсуліну — гормону, який допомагає клітинам використовувати глюкозу як джерело енергії для нормального функціонування; або він (інсулін) не засвоюється належним чином.

Без лікування у тварин з цукровим діабетом буде високий рівень глюкози в крові та сечі. Першими симптомами цукрового діабету у тварин зазвичай є: підвищена спрага і виділення сечі, втрата ваги, підвищений апетит. Цукровий діабет у тварин часто вимагає пожиттєвої терапії.

Цукровий діабет у котів традиційно лікують за допомогою комбінації інсулінотерапії та дієти. Інсулінотерапія вимагає від власників введення ін'єкцій інсуліну, як правило, двічі на день з інтервалом приблизно 12 годин в один і той же час кожен день.

08.12.2022 представники FDA (Управління із санітарного надзору за якістю продуктів харчування та медикаментів США) схвалили перший пероральний препарат для тварин, який покращує контроль глікемії у здорових котів з цукровим діабетом, які раніше не отримували інсулін — Bexacat (або Бексагліфлозин).

Таблетки для перорального застосування Бексагліфлозин призначають котам вагою від 3-х кг або більше один раз на добу, приблизно в один і той самий час кожного дня, з їжею або без неї та незалежно від рівня глюкози в крові. Препарат випускається у формі ароматизованих таблеток по 15 мг у флаконах по 30 та 90 штук.

Бексагліфлозин, діюча речовина нової терапії, перешкоджає ниркам тварини реабсорбувати глюкозу в кров, внаслідок чого надлишок глюкози виводиться з сечею і призводить до зниження рівня глюкози в крові.

Дані двох 6-місячних польових досліджень та тривалого польового дослідження продемонстрували, що Бексагліфлозин у таблетках був більш ніж на 80% ефективним у покращенні глікемічного контролю у котів, хворих на цукровий діабет. Потенційні пацієнти були ретельно відібрані та перевірені на наявність захворювань нирок, печінки та підшлункової залози, а також кетоацидозу.

ВАЖЛИВО: Ця терапія не повинна застосовуватися у котів, які раніше лікувалися інсуліном, отримують лікування інсуліном або мають інсулінозалежний цукровий діабет, оскільки можуть виникнути серйозні побічні реакції. Також не слід призначати препарат котам, які погано їдять, зневоднені або мляві при діагностованому цукровому діабеті.

Усіх котів, які отримують Бексагліфлозин у таблетках, слід оглядати та проводити аналіз крові через регулярні проміжки часу після початку лікування. Слід ретельно спостерігати за котами щодо відсутності апетиту, млявості, зневоднення та втрати ваги. Власники котів, які помітили будь-яку з цих ознак, повинні припинити лікування Bexacat і негайно відвести кота до ветеринара, який повинен оцінити його на наявність діабетичного кетоацидозу або еуглікемічного діабетичного кетоацидозу.

Незважаючи на те, що існують значні проблеми з безпекою при застосуванні таблеток Бексагліфлозину, FDA впевнені, що їх можна зменшити шляхом ретельного скринінгу тварини перед початком застосування препарату та постійного ретельного моніторингу під час лікування.

Джерело

 

Читайте нас в Instagram та Telegram