7 правил для точної роботи CGM

Використання системи безперервного моніторингу глюкози (CGM) б'є по кишені. Тому, коли сенсор починає відверто брехати, усередині вирує буря емоцій: від злості й обурення, до смутку й почуття безвиході. Ну, як так-то: гроші витрачено, а гаджет — бреше?!

7 правил для точної роботи CGM - изображение

Автор статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичний центр Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Ось кілька лайфхаків, які допоможуть отримати максимум користі від використання CGM, зокрема FreeStyle Libre: 

№1.

Встановлення сенсора проводити на рівних стабільних цукрах від 4.0 ммоль/л до 9.0 ммоль/л. Не встановлювати на тлі зростання або падіння цукру крові, або гіперглікемії. При встановленні сенсора на високих цукрах, надалі він може показувати значно вищі значення глікемії, ніж будуть на глюкометрі. 

№2.

Перші дві доби після встановлення значення сенсора можуть бути нижчими, ніж при вимірюванні глюкометром. Як правило, до кінця другої доби показники вирівнюються. 

№3.

Сенсор можна відкалібрувати (якщо показує хибні значення), використовуючи програму xDrip+. Калібруйте сенсор згідно з інструкцією на рівних цукрах у діапазоні 4-8 ммоль. 

№4.

Не ставте сенсор у місця, які натираються або перетискаються одягом. 

№5.

Не рекомендується ставити сенсор у ділянки з ліпогіпертрофіями або рубцевою тканиною (мікроциркуляція в цих ділянках порушена, показання будуть некоректними). 

№6.

Якщо встановлення сенсора пройшло невдало (турбує біль, на екрані рідера тривало показує Low за нормальних цукрів або постійно показує одне й те саме рівне значення глікемії), то протягом перших 2-х годин можна виконати його перевстановлення. Для цього завжди зберігайте установник, що залишився після встановлення сенсора. Детальне відео з перевстановлення сенсора можна знайти в youtube. 

№7.

Продовжити роботу сенсора ще на 14 діб можна в програмі eDroplet NFC для Android.


Перевіряйте високі/низькі показники сенсора глюкометром. При ухваленні рішення щодо ін'єкції інсуліну, також покладайтеся на показання глюкометра. Система безперервного моніторингу не замінює глюкометр (!), а доповнює його і виводить контроль глікемії на новий, більш якісний рівень.

Читайте також:

Чому канюля загинається? Найпоширеніші причини

Дефіцит вітаміну D взимку: будьте обережні!

Особливості нічного моніторингу
 

Ми в Instagram та Telegram