Діабет 2 типу і інсулін: Що потрібно знати?

Деякі пацієнти з цукровим діабетом 2-го типу можуть потребувати інсулінотерапії, щоб контролювати рівень цукру в крові. Дізнайтеся більше про це, а також про фактори, які можуть вплинути на дозування інсуліну.

Діабет 2 типу і інсулін: Що потрібно знати? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


При діабеті 2 типу ваш організм стає стіким до інсуліну і більше не використовує його ефективно. Як наслідок, рівень цукру в крові стає занадто високим. З часом це може спричинити пошкодження нервів, кровоносних судин, очей та інших тканин.

Інсулінотерапія може допомогти вам контролювати рівень цукру в крові та зменшити ризик розвитку важких ускладнень діабету.

Ваш лікар може призначити базальний та болюсний інсулін

Базальний інсулін (фоновий, інсулін тривалої дії) використовується, щоб допомогти вам зберігати стабільний рівень цукру в крові між прийомами їжі та вночі. Його вводять підшкірно 1 або 2 рази на добу, найкраще в стегна, щоб забезпечити плавне повільне всмоктування препарату.

Болюсний інсулін (короткий, інсулін швидкої дії) використовується, щоб покрити збільшення рівня цукру в крові на їжу та/або скоригувати вже наявний високий рівень цукру в крові. Зазвичай ін'єкцію роблять у живіт за допомогою інсулінового шприца або шприц-ручки. 

Базальний інсулін

Якщо ваш лікар призначив вам базальний інсулін, він порадить вам приймати його певну кількість щодня. Наприклад, він може попросити вас приймати 10 одиниць інсуліну тривалої дії перед сном щовечора.

Якщо цього недостатньо для контролю рівня цукру в крові, вам можуть призначити більшу дозу інсуліну. Якщо з часом контроль рівня цукру в крові покращиться, вам можуть зменшити дозу інсуліну. Кількість інсуліну буде скориговано на основі рівня цукру в крові.

Болюсний інсулін

Якщо ваш лікар додасть болюсний інсулін до вашого плану лікування, він призначить певне співвідношення інсуліну швидкої до вуглеводів. Іншими словами, вам доведеться підбирати кількість болюсного інсуліну, яку ви приймаєте, відповідно до кількості спожитих вуглеводів.

Ви також можете приймати болюсний інсулін для корекції високого рівня цукру в крові. Ваш лікар допоможе вам визначити поправочний коефіцієнт (або коефіцієнт чутливості до інсуліну) — наскільки 1 одиниця інсуліну швидкої дії знижує рівень глюкози в крові. Це допоможе вам з'ясувати, скільки інсуліну вам потрібно.

На тип і кількість необхідного вам інсуліну впливає багато факторів:

  • скільки інсуліну ваш організм виробляє самостійно
  • наскільки ви чутливі або резистентні до інсуліну
  • скільки вуглеводів ви споживаєте
  • наскільки ви є фізично активними
  • скільки ви спите
  • скільки ви важите
  • хвороба або стрес
  • вживання алкоголю
  • інші ліки, наприклад, стероїди

Будь-які інші ліки, які ви приймаєте від діабету 2 типу, також можуть впливати на те, як ваш організм реагує на інсулінотерапію. Операція зі зниження ваги також може вплинути на вашу потребу в інсуліні.

Ваша потреба в інсуліні може змінюватися з часом

Зміни у вашому плані лікування, способі життя, вазі або загальному стані здоров'я можуть вплинути на те, як ваш організм реагує на призначену вам схему прийому інсуліну.

Наприклад, якщо ви втрачаєте вагу, ваш лікар може знизити призначену вам дозу інсуліну. Якщо ви скоригуєте свою дієту, це також може зменшити кількість необхідного вам інсуліну.

Трапляються ситуації, коли інсулінотерапія призначається одразу в дебюті діабету 2 типу. Це робиться для швидкого зняття глюкозотоксичності. Після нормалізації показників глікемії цілком можливий перехід на таблетовані препарати.

Завжди консультуйтеся з лікарем перед тим, як вносити будь-які зміни у свій режим прийому інсуліну.

Аналіз крові на цукор допоможе зрозуміти потребу в інсуліні

Щоб дізнатися, наскільки добре працює ваш поточний план лікування, важливо перевіряти рівень цукру в крові відповідно до рекомендацій вашого лікаря.

Він, швидше за все, порадить вам використовувати глюкометр для перевірки рівня цукру в крові та реєструвати дані щодня. Ваш лікар також може призначить тест А1С (HbA1c), який надає інформацію про середній рівень цукру в крові за останні три місяці.

Прийом інсуліну може викликати побічні реакції

Прийом інсуліну може спричинити гіпоглікемію (низький рівень глюкози в крові). У деяких пацієнтів також може виникати алергія на певний тип інсуліну.

Якщо у вас виникли проблеми з диханням або інші різкі реакції від прийому інсуліну, негайно зверніться до служби швидкої допомоги.

Ваш лікар може допомогти вам визначити, який препарат інсуліну найкраще підходить для вас, і підібрати найбільш оптимальне дозування.


За будь-якого типу діабету може бути призначена інсулінотерапія, хоча конкретне дозування залежатиме від індивідуальних обставин. Якщо ви потребуєте інсулінотерапії, її ранній початок може допомогти вам знизити ризик ускладнень.

Читайте також:

ТОП-5 міфів про інсулін

Як знизити рівень цукру в крові? 5 простих способів

Аналіз крові на цукор: повна інформація про тест
 

Ми в Instagram та Telegram