17 продуктів та напоїв, що містять більше цукру, ніж ви думали

Багато продуктів містять прихований цукор, включаючи ті, які ви навіть не вважаєте солодкими.

Насправді, навіть продукти, що позиціонуються як «легкі» або «з низьким вмістом жиру», можуть містити більше цукру, ніж їх звичайні аналоги.

Ось 17 продуктів і напоїв, які можуть містити більше цукру, ніж ви думаєте.

17 продуктів та напоїв, що містять більше цукру, ніж ви думали - изображение

Американська асоціація серця (AHA) рекомендує жінкам обмежити споживання цукру до 6 чайних ложок (25 грамів) на день, а чоловікам — до 9 чайних ложок (37,5 грама).


Йогурт з низьким вмістом жиру

Не всі йогурти однаково корисні! Як і багато інших продуктів з низьким вмістом жиру, знежирені йогурти часто містять доданий цукор для посилення їх смаку.

Наприклад, одна чашка (245 грамів) знежиреного йогурту може містити понад 45 грамів цукру, що становить близько 11 чайних ложок. Це більше, ніж денна норма для чоловіків і жінок в одній чашці (Джерело).

Крім того, йогурт з низьким вмістом жиру, схоже, не має таких же переваг для здоров'я, як йогурт з високим вмістом жиру (Джерело).

Коли ви вибираєте йогурт, шукайте той, який містить найменшу кількість доданого цукру. Обирайте йогурт без фруктів. Натомість краще додайте кілька шматочків свіжих фруктів чи ягоди самостійно. Це допоможе контролювати вміст цукру і підвищити його поживну цінність.

Соус барбекю (BBQ)

З соусу барбекю (BBQ) можна приготувати смачний маринад або заправку. 

Однак, 2 столові ложки (близько 28 грамів) соусу можуть містити близько 9 грамів цукру. Це більше 2 чайних ложок (Джерело).

Насправді, близько 33% ваги соусу барбекю може бути чистим цукром (Джерело).

Перевіряйте етикетки і вибирайте соус з найменшою кількістю доданого цукру, щоб переконатися, що ви не отримуєте його занадто багато. Також не забувайте стежити за розміром порції.

Кетчуп

Кетчуп є однією з найпопулярніших приправ у всьому світі, але — як і соус барбекю — він часто містить багато цукру.

Намагайтеся не забувати про розмір порції при вживанні кетчупу і пам'ятайте, що одна столова ложка кетчупу містить майже 1 чайну ложку цукру (Джерело).

Фруктовий сік

Як і цілі фрукти, фруктовий сік містить деякі вітаміни та мінерали.

Однак, вибираючи фруктовий сік, обирайте той, який має позначку «100% фруктовий сік», оскільки підсолоджені версії можуть містити велику дозу цукру і дуже мало клітковини.

Насправді, в підсолодженому фруктовому соку може бути стільки ж цукру, скільки і в такому солодкому напої, як кола. Погані наслідки для здоров'я, які були пов'язані з солодкою газованою водою, також можуть бути пов'язані з фруктовими соками з додаванням цукру (Джерело).

Коли це можливо, обирайте цільні фрукти або 100% фруктовий сік, а також мінімізуйте споживання підсолоджених фруктових соків.

Соус для спагетті

Доданий цукор часто ховається в продуктах, які ми навіть не вважаємо солодкими, наприклад, в соусі для спагетті. 

Всі соуси для спагетті містять деяку кількість натурального цукру, оскільки вони зроблені з томатів. Однак багато соусів для спагетті також містять доданий цукор.

Найкращий спосіб переконатися, що ви не отримуєте небажаний цукор у вашому соусі для пасти — це зробити його самостійно.

Однак, якщо вам потрібно купити готовий соус для спагетті, перевірте етикетку і виберіть той, який або не містить цукру в списку інгредієнтів, або він вказаний у самому кінці списку. Це вказує на те, що він не є основним інгредієнтом.

Спортивні напої

Спортивні напої призначені для зволоження і підживлення тренованих спортсменів під час тривалих, інтенсивних періодів фізичних навантажень.

З цієї причини вони містять велику кількість доданих цукрів, які можуть швидко засвоюватися і використовуватися для отримання енергії.

Фактично, стандартна пляшка (близько 600 мл) спортивного напою містить 32,5 грама доданого цукру та 161 калорію. Це еквівалентно 9 чайним ложкам цукру (Джерело).

Таким чином, спортивні напої відносяться до категорії напоїв з високим вмістом цукру. Як і газована вода і підсолоджені фруктові соки, вони також можуть бути пов'язані з ожирінням і порушенням обміну речовин.

Тож, якщо ви не марафонець або елітний спортсмен, вам, ймовірно, слід просто пити воду під час тренувань. Це, безумовно, найкращий вибір для більшості з нас.

Шоколадне молоко

Шоколадне молоко — це молоко, яке було ароматизоване какао і підсолоджене цукром.

Молоко саме по собі є дуже поживним напоєм. Це багате джерело поживних речовин, корисних для здоров'я кісток, включаючи кальцій і білок.

Однак, незважаючи на всі поживні якості молока, 1 чашка (250 грамів) шоколадного молока містить майже 12 додаткових грамів (2,9 чайних ложки) доданого цукру (Джерело).

17 продуктів та напоїв, що містять більше цукру, ніж ви думали - 2 изображение

Гранола

Гранола часто позиціонується як здорова їжа з низьким вмістом жиру, незважаючи на те, що вона містить багато калорій і цукру.

Основним інгредієнтом мюслі є овес. Звичайний вівсяні пластівці — це добре збалансований злак, що містить вуглеводи, білки, жири та клітковину.

Однак, овес у гранолі з'єднаний з горіхами та медом або іншими доданими підсолоджувачами, що збільшує кількість цукру та калорій.

Насправді, 100 грамів граноли можуть містити близько 400-500 калорій і майже 5-7 чайних ложок цукру (Джерело).

Якщо ви любите мюслі, обирайте ті, що містять менше цукру або спробуйте приготувати їх самостійно. Ви також можете змішайте трохи мюслі із грецьким йогуртом без цукру, додати улюблені ягоди або шматочки фруктів. Готово!

Ароматизована кава

Ароматизована кава — популярний тренд, але кількість прихованого цукру в цих напоях може бути приголомшливою.

У деяких мережах кав'ярень велика порція ароматизованої кави або кавового напою може містити 45 грамів цукру, якщо не більше. Це еквівалентно приблизно 11 чайним ложкам доданого цукру на порцію (Джерело).

Кращим варіантом буде випити чашечку чорної меленої кави зі шматочком чорного шоколаду.

Холодний чай

Холодний чай зазвичай підсолоджений цукром або ароматизований сиропом. Він популярний у різних формах і смаках по всьому світу, тому вміст цукру в ньому може дещо відрізнятися.

Більшість готових чаїв з льодом містять близько 35 грамів цукру на 340 мл порцію (Джерело). Це приблизно стільки ж, скільки міститься в пляшці кока-коли (Джерело).

Якщо ви любите чай, обирайте звичайний чай або чай з льодом, який не містить цукру.

Протеїнові батончики

Протеїнові батончики є популярним перекусом.

Продукти, які містять білок, були пов'язані з підвищеним відчуттям ситості, що може сприяти зниженню ваги (Джерело). Це змусило людей повірити, що протеїнові батончики є здоровою закускою.

Хоча на ринку є деякі більш здорові протеїнові батончики, багато з них містять близько 20 грамів доданого цукру, що робить їх поживну цінність схожою на поживну цінність цукерки (Джерело).

Вибираючи протеїновий батончик, прочитайте етикетку і уникайте тих, які містять багато цукру. Ви також можете замінити протеїновий батончик йогуртом без цукру, який також містить багато білка.

Готовий суп

Суп — це не та їжа, яка зазвичай асоціюється з цукром.

Коли він приготований зі свіжих цільних інгредієнтів, він є здоровим вибором і може бути відмінним способом збільшити споживання овочів без особливих зусиль.

Овочі в супах містять природні цукри, які можна їсти, враховуючи, що вони зазвичай присутні в незначних кількостях і поряд з іншими корисними поживними речовинами.

Однак, багато супів, приготованих на комерційній основі, мають багато доданих інгредієнтів, в тому числі цукор.

Щоб перевірити наявність доданого цукру у вашому супі, подивіться на список інгредієнтів, щоб знайти такі назви, як:

  • сахароза
  • ячмінний солод
  • декстроза
  • мальтоза
  • кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози (HFCS) та інші сиропи

Чим вище в списку знаходиться інгредієнт, тим вище його вміст у продукті. 

Сухі сніданки

Пластівці — це популярний, швидкий і легкий сніданок. Однак обрані вами пластівці можуть значно вплинути на споживання цукру, особливо якщо ви їсте їх щодня.

Деякі сухі сніданки, навіть ті, що продаються для дітей, містять багато доданого цукру. Деякі з них містять 12 грамів або 3 чайні ложки цукру в маленькій 35-грамовій порції (Джерело).

Перевірте етикетку і спробуйте вибрати пластівці з високим вмістом клітковини і низьким вмістом доданого цукру.

А ще краще прокидайтеся на кілька хвилин раніше і готуйте швидкий здоровий сніданок з продуктами з високим вмістом білка, такими як яйця, оскільки вживання білка на сніданок може допомогти вам схуднути.

Злакові батончики

Для сніданків на ходу злакові батончики можуть здатися здоровим і зручним вибором.

Однак, як і інші «здорові батончики», злакові батончики часто є замаскованими цукерками. Багато з них містять дуже мало клітковини або білка і перенасичені доданим цукром.

Консервовані фрукти

Всі фрукти містять природні цукри. Однак деякі консервовані фрукти очищають від шкірки і консервують у цукровому сиропі. Ця обробка позбавляє фрукти клітковини і додає багато непотрібного цукру до продукту.

Процес консервування також може зруйнувати термочутливий вітамін С, хоча більшість інших поживних речовин добре зберігаються.

Найкраще їсти цілі, свіжі фрукти. Якщо ви хочете їсти консервовані фрукти, шукайте ті, які були законсервовані в соку, а не в сиропі. Сік має трохи менший вміст цукру.

Консервована квасоля

Несподівано! Ще один несолодкий продукт, який містить напрочуд багато цукру.

Одна чашка (254 грами) звичайної консервованої квасолі містить близько 5 чайних ложок цукру (Джерело).

Якщо ви любите консервовану квасолю, обирайте «версію» з низьким вмістом цукру.

Готові смузі

Смузі може бути чудовим способом розпочати свій день, якщо ви робите його самостійно. Однак, не всі смузі є корисними для здоров'я.

Багато комерційно вироблених смузі мають великі розміри і можуть бути підсолоджені такими інгредієнтами, як морозиво або сироп. Це збільшує їх вміст цукру.

Деякі з них містять сміховинно високу кількість калорій і цукру, з більш ніж 50 грамами (13 чайними ложками) цукру в одній 475- або 590-мл порції (Джерело).

Щоб приготувати корисний смузі, перевіряйте вміст інгредієнтів і пам'ятайте про розмір порції.


Найкращий спосіб уникнути прихованого цукру в їжі — приготувати її вдома, щоб ви точно знали, що в ній міститься.

Однак, якщо вам потрібно купити готову їжу, обов'язково перевірте етикетку, щоб виявити будь-які приховані додані цукри, особливо при покупці продуктів з цього списку.

 

Читайте нас в Instagram та Telegram