ІНСУЛІН ТА ЙОГО ДІЯ

ІНСУЛІН ТА ЙОГО ДІЯ - изображение

Як працює інсулін?

Нашому організму потрібна енергія. Основним джерелом енергії для клітин організму є глюкоза. Глюкоза утворюється при всмоктуванні вуглеводів, які людина отримує з їжею.

Коли людина не їсть, нормальний рівень глюкози крові підтримується за рахунок використання запасів вуглеводів, які є в організмі (глікоген печінки) та синтезу глюкози з білків.

Часте запитання: «Якщо людина не їсть, чому в неї підвищується глюкоза крові? Звідки вона береться?»
✅ВІДПОВІДЬ: з глікогену печінки та розпаду білків.

Однак запасів глікогену мало (приблизно 90 г), а синтезувати глюкозу з білка організму вкрай невигідно. Тому при голодуванні організм починає «заощаджувати» глюкозу і відключає її надходження до частини органів. Тобто при голодуванні глюкоза надходить лише у критично важливі органи: мозок, судини, нирки, нерви.

Не пропускає глюкозу у тканини при голодуванні ІНСУЛІН. Кажучи образно, на клітинах деяких органів «висить замок», який відкривається інсуліном. Коли інсулін «відкриває замок», глюкоза надходить у клітину. Ці тканини є інсулінозалежними. Глюкоза може потрапити в них лише тоді, коли інсулін «дасть дозвіл». Інсулінозалежними тканинами є м'язи та жирова тканина. Але до деяких органів глюкоза потрапляє без інсуліну. Ці органи називаються інсулінНЕзалежними.

✅Суть дії інсуліну: Є їжа, можемо прогодувати всіх, інсулін «відчиняє двері» до клітин для глюкози. Немає їжі, отже, годуватимемо лише найважливіші органи, інсулін «зачиняє двері» для глюкози в менш важливих органах.

Можна залишити «голодними» м'язи та жир, але мозок НЕ МОЖНА!

Що відбувається, коли немає інсуліну чи він зіпсований?

Тоді глюкоза з вуглеводів їжі потрапляє у кров, але не може надійти до тканин.

Навіть якщо рівень глюкози в крові високий, інсулінозалежні тканини голодують, двері для глюкози в клітці закриті на замок, ключа немає або він зламаний (голод серед достатку).

І в той самий час в інсулінНЕзалежні тканини глюкоза надходить у зайвих кількостях. А що занадто, то не здраво!

Глюкоза починає зв'язуватися з білками цих тканин та пошкоджує їх. Саме через це при діабеті і відбувається пошкодження органів-мішеней: нерви, судини, нирки тощо.

Як відбувається секреція інсуліну у нормі?

Мінімальна кількість інсуліну в організмі виробляється ЗАВЖДИ. Це називається базальна секреція інсуліну.

Коли людина поїла, всмоктуються вуглеводи, в кров надходить глюкоза, відбувається викид інсуліну (це називається харчовий або прандіальний пік), «двері відчиняються», глюкоза потрапляє у клітину.

У нормі секреція інсуліну у відповідь на прийом їжі відбувається у 2 фази: перша швидка фаза (1-2 хв) та друга повільна фаза (до 25-30 хв).

При цукровому діабеті спочатку порушується перша швидка фаза.

ІНСУЛІН ТА ЙОГО ДІЯ - 2 изображение

БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ!

@drkosheva

Коментарі (0)

Ви не авторизовані

ІНСУЛІН ТА ЙОГО ДІЯ

Як працює інсулін? Нашому організму потрібна енергія. Основним джерелом енергії для клітин організму є глюкоза. Глюкоза...

Чим замінити ліки в умовах воєнного часу?

Ендокринолог призначив вам препарат та його немає в аптеках в умовах воєнного часу. Що робити? ✅Існують ліки-синоніми! Щитовидна...

ВИДЫ ИНСУЛИНОВ. КАК ИХ МОЖНО ЗАМЕНИТЬ

В связи со сложившейся ситуацией в Украине, пишу о видах инсулина и как их можно заменить, в случае чего. ✅Простой...

Сахарный диабет 2 типа: как не пропустить диагноз?

Очень часто диагноз сахарный диабет ставит врач эндокринолог уже в тяжелой, осложнённой степени. Что делать, чтобы...