Фізичні прояви стресу та депресії

Втрата енергійності, відчуття шаленої втоми, нездатність робити повсякденні справи у звичному темпі та настрої — все це неминуче позначається на здоров’ї тіла зсередини та зовні. Не дарма говорять, що всі (ну якщо не всі, то чимало) хвороби від нервувань...

Фізичні прояви стресу та депресії - изображение
Фізичні прояви стресу та депресії

Депресивні стани часто можуть лишатися непоміченими, а людина навіть нехтувати їх наявністю та впливом на якість свого життя, аж допоки тіло не починає сигналізувати м’язовими болями, дискомфортом у суглобах, серцевими недугами, проблемами з травленням тощо. 

Серед медичних експертів поширеним є термін «маска» депресії — так званий, депресивний больовий синдром. 

Серце

Спонтанний або хронічний біль як прояв депресії може локалізуватися в будь-якій частині тіла. Частим проявом зі сторони серця є кардіалгія — больові відчуття у лівій частині тіла, що не пов'язані з ураженням артерій серця, здебільшого не становить небезпеки для життя, втім може суттєво погіршувати його якість. За такої реакції тіла на психологічну напругу. Кардіалгії часто супроводжуються відчуттям поколювання, печіння в області серця або болем у міжребер’ї. 

Депресія підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Водночас люди після перенесеного серцевого нападу частіше схильні до депресивних станів.

Органи травлення

Депресії та асоційовані з ними психологічні проблеми можуть «маскуватися» як біль в животі. Нелокалізовані тупі больові відчуття, що здебільшого супроводжуються порушеннями роботи шлунково-кишкового тракту (ШКТ). Наш мозок і травна система тісно взаємопов’язані, тому часто у стресі, через хвилювання абощо ми можемо відчути біль у животі, нудоту, або стикнутися з порушенням моторики кишечника (запор, діарея).

Також депресію асоціюють із такими розладами харчової поведінки, як булімія, анорексія або переїдання.

Голова

Частою «маскою» депресії також є головний біль з характерними для нього відчуттями розпирання, ниття, стискання або ж пульсації та ймовірною локалізацією болю біля рота, в області щелепи, лоба, щік. 

Це породжує замкнуте коло: депресія проявляється болями, а постійний біль, що спричиняє чимало дискомфорту, додає переживань, порушує звичний ритм життя, чим посилює стрес, напругу — ускладнює й без того складний психологічний стан.

Дослідження показують, що люди з важкою депресією втричі частіше страждають на мігрень. Люди з мігренню в п’ять разів частіше страждають на депресію.

Нерідко депресія може проявлятися так званим больовим симптомокомплексом — коли біль відчувається/локалізуються щонайменше у двох точках.

Серед інших проявів депресивних та стресових станів слід зазначити такі:

  • дратівливість 
  • постійна та швидка втомлюваність
  • постійна нестача енергії
  • складнощі щодо прийняття тих чи інших рішень 
  • зниження/втрата працездатності
  • порушення якості та тривалості сну
  • погіршення/втрата апетиту
  • втрата/набір ваги 
  • загальне погіршення самопочуття (особливо зранку).

Фізичні прояви стресу та депресії - 2 изображение

Протидія депресії та її наслідкам

Доведено, перевірено, рекомендовано! Достатня фізична активність сприяє вивільненню хімічних речовин, що покращують настрій та здатні знижувати як чутливість до болю, так і сприяти його появі. Завдяки фізичним навантаженням покращується і чутливість до інсуліну, а відтак — полегшується контроль цукрів.

Безумовно, сама фізична активність не лікує депресію, проте у поєднанні з іншими методами лікування здатна допомогти полегшити та прискорити процес лікування, а також закріпити результат.

Сьогодні всім нам складно, страшно, бентежно! Та маємо пам’ятати, що нехтування власним здоров’ям та неувага до власного самопочуття не додадуть років життя будь-що. Тож будьте пильні та бережіть себе! У всіх сенсах!