День боротьби з цукровим діабетом 2014 - програма та девіз року

Завдячуючи діяльності IDF Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом охоплює мільйони людей по всьому світу і об'єднує діабетичні громади 145 країн з благородною метою підвищення обізнаності про цукровий діабет та його ускладнення. Щорічно встановлюючи певну тему, яка безросередньо стосується осіб з цукровим діабетом, IDF не прагне сконцентрувати всі зусилля на акції одного дня, а розподіляє активність на цілий рік.

День боротьби з цукровим діабетом 2014 - програма та девіз року - изображение

День боротьби з цукровим діабетом 2014 - програма та девіз року - 2 изображениеДень боротьби з діабетом проводиться щорічно 14 листопада — дата обрана в знак визнання заслуг одного із відкривачів інсуліну Фредеріка Бантинга, який народився 14 листопада 1891 року. Починаючи з 2007 року, відмічається під егідою Організації Об'єднаних Націй. Був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН в спеціальній резолюції № A/RES/61/225 від 20 грудня 2006 року.

Кожний рік дні діабету проходять під певними девізами:

2005 р. -висвітлення проблем,пов’язаних з діабетичною стопою;

2006 р. - проблеми діабету у соціально незахищених верств населення під девізом «Diabetes care for everyone»- «Цукровий діабет - допомога кожному»

2007-2008 рр. – «Цукровий діабет у дітей та підлітків».

2009 р. – пройшов під гаслом «Зрозуміти діабет та взяти під контроль» і був присвячений навчанню і профілактиці цукрового діабету. У 2009 році IDF оголосила основною темою Всесвітнього дня — причому відразу на ціле п'ятиріччя, включаючи 2013 рік, — питання навчання і запобігання діабету.

В цьому році дні діабету проходять під девізом:

Здоровий сніданок - Ваш гарний ранок!

День боротьби з цукровим діабетом 2014 - програма та девіз року - 3 изображение

Правильне харчування рекомендоване при багатьох захворюваннях, так само, як і без них. Однак при цукровому діабеті правильне харчування є самостійним методом лікування і відіграє не меншу роль, ніж цукрознижувальні препарати чи інсулін.

Основні ідеї кампанії Всесвітнього дня діабету 14 листопада 2014 року спрямовані на підвищення обізнаності про те, що розуміння та ефективне використання знань День боротьби з цукровим діабетом 2014 - програма та девіз року - 4 изображениепро баланс між прийомом їжі, фізичною активністю, застосуванням інсуліну є ключем до контролю цукрового діабету, запобігання його прогресуванню та ускладненням.

Щоденний здоровий вибір того, що людина їсть, має як моментальний, так і відстрочений ефект. Якщо докласти певних зусиль та навчитись обирати необхідну та здорову їжу, то абсолютно реальним буде й отримання задоволення від улюблених продуктів та страв. Особливу увагу кампанії буде приділено важливості почати день із здорового сніданку.

Ключові повідомлення:

1. Споживання населенням здорового сніданку здатне знизити важкі наслідки цукрового діабету та зберегти мільйонні витрати системи охорони здоров’я

* Ефект діабету на людину та економіку країни - величезний: хвороба торкнулась майже 400 мільйонів осіб. Як результат - більш ніж 5 мільйонів смертей на рік і майже 550 мільярдів дол. США витрат системи охорони здоров’я.

* Більшість коштів, які виділяються на підтримку людей з цукровим діабетом сфокусовані на лікуванні ускладнень, які впливають на серце, очі, нирки та кінцівки. Цих ускладнень можна уникнути завдяки ранній діагностиці та ефективному контролю захворювання.

День боротьби з цукровим діабетом 2014 - програма та девіз року - 5 изображение* Затримка з діагностуванням призводить до того, що багато людей мають вже принаймні одне ускладнення цукрового діабету.

* Більше 70% випадків діабету 2 типу можна запобігти або відстрочити шляхом прийняття здорового способу життя, що еквівалентно 150 млн випадків до 2035 року.

* Споживання здорової іжі на сніданок знижує ризик розвитку цукрового діабету 2 типу.

* Здорова дієта, що містить листові овочі, свіжі фрукти, цільні злаки, нежирне м'ясо, рибу і горіхи може допомогти зменшити ризик розвитку у людини діабету 2 типу і уникнути ускладнень у людей з діабетом.

* Пропуск сніданку часто призводить до переїдання протягом дня, що може викликати надмірну вагу та ожиріння. Як відомо, надмірна вага та ожиріння є основними факторами ризику розвиту діабету 2 типу.

* Зниження поширеності цукрового діабету 2 типу призведе до збільшення продуктивності працездатного населення, враховуючи, що найбільше число людей з діабетом припадає на вік від 40 до 59 років.

* На цукровий діабет припадає 10-15% від загального обсягу бюджетів охорони здоров'я в країнах з високим рівнем доходів.

* До 11% від загального обсягу видатків на охорону здоров'я в кожній країні по всьому світу можна було б врятувати шляхом усунення факторів ризику розвитку цукрового діабету 2 типу.

2. Необхідно забезпечити доступ населення до здорового сніданку.

• Споживання здорового сніданку знижує ризик розвитку діабету 2 типу.

• Високий рівень споживання дешевої висококалорійної їжі з низьким рівнем поживних речовин сприяє поширенню глобальної епідемії цукрового діабету 2 типу.

• Продукти, які знижують ризик розвитку діабету 2 типу, такі як овочі, свіжі фрукти, цільні злаки і ненасичені жири повинні бути більш доступними для населення.

• Здорова дієта в середньому на 1,50 дол США на день дорожче, ніж нездорова, збільшуючи витрати на харчування для однієї людини приблизно на 550 дол США на рік.

• Здорове харчування, що містить листові овочі, свіжі фрукти, цільні злаки, нежирне м'ясо, рибу і горіхи може допомогти зменшити ризик розвитку у людини діабету 2 типу і уникнути ускладнень у людей з діабетом.

• Цукровий діабет є величезним і зростаючим світовим тягарем: в 2013 році кількість осіб з діабетом у світі становила 382 млн чоловік. Прогнозується, що до 2035 року їх кількість вже буде 600 мільйонів осіб.

• Глобальні витрати на охорону здоров'я для лікування діабету і ускладнень склали майже 550 млрд. дол. США в 2013 році.

ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ ТА ДІАБЕТ

День боротьби з цукровим діабетом 2014 - програма та девіз року - 6 изображение

Фактори, які здатні знизити ризик розвитку діабету 2 типу:

• Споживання води, несолодкої кави або чаю замість фруктового соку, содової та інших підсолоджених напоїв.

• Споживання принаймні трьох порцій овочів щодня, в тому числі зелених листових овочів, таких як шпинат, салат або капуста.

• Харчування до трьох порцій свіжих фруктів щодня.

• Споживання горіхів, свіжих фруктів або йогурту без цукру для перекусу.

• Обмеження споживання алкоголю (не більше двох мінімальних порцій алкоголю в день).

День боротьби з цукровим діабетом 2014 - програма та девіз року - 7 изображение• Вибір пісного білого м'яса, птиці та морепродуктів замість обробленого м'яса або червоного м'яса.

• Вибір арахісового масла замість шоколадної пасти або джему

• Вибір хлібу з цільного зерна замість білого хліба, коричневого рису - замість білого рису, зернових макаронів замість оброблених.

• Споживання ненасичених жирів, які містяться в оливковій олії, рапсовій олії, кукурудзяній олії, або соняшниковій олії, замість насичених жирів (вершкове масло, топлене масло, тваринний жир, кокосове масло або пальмова олія).

Ці рекомендації будуть також допомагати людям з діабетом для досягнення стабільного контролю захворювання.

ЧОМУ ЗДОРОВИЙ СНІДАНОК ТАКИЙ ВАЖЛИВИЙ?

* Споживання здорового сніданку допомагає контролювати апетит та рівень глюкози крові як дітям, так і дорослим.

* Пропуск сніданку призводить до переїдання під час обіду та вечері, що

може викликати формування у людини надмірної ваги.

* Споживання здорового сніданку допомагає знизити ризик розвитку цукрового діабету 2 типу1.

Продукти для здорового сніданку

Несолодкий чай, кава чи вода

Овочі

Цільнозерновий хліб, рис та ін.

Молоко з низьким вмістом жиру

Арахісове масло

Горіхи та насіння

Яйця (варені, омлет або пашот)

Запечена курка/індичка

Несолодкий йогурт, (наприклад, з горіхами, насінням, свіжими фруктами)

Риба

1 свіжий фрукт (наприклад, яблуко, груша, апельсин, персик)

Сир (невелика порція)

Зернові з низьким рівнем цукру та високим вмістом клітковини

Шинка, м'ясне асорті (невелика порція)

По матеріалам ВОКВЕЦ.

Коментарі (3)

Ви не авторизовані