Секрети корисної Великодньої випічки

Наближається Великдень, а разом з ним — і випробування для організму: солодкі ароматні великодні смаколики не дають шансів пройти повз. Жодного відчуття провини — ласуйте на здоров’я та у задоволення: наші рецепти не додадуть одиниць на глюкометрі та сантиметрів — на талії. 

Давайте завчасно спробуймо означити головні правила смачних та корисних великодніх свят — таких, щоб без зайвих коливань цукрів та цифр на вагах. Пам’ятаймо, ніяких обмежень — здорові альтернативи.  

Секрети корисної Великодньої випічки - изображение

Солодкість

Замініть цукор/мед якісними безпечними підсолоджувачами: стевія, ериритол, ізомальт, сукралоза або суміш таких — будь-який з варіантів не містить калорій, має нульовий глікемічний індекс, не призводить до набору ваги, не провокує коливань цукрів крові, не руйнує зуби, не шкодить здоровій мікрофлорі кишківника. 

Еритритол є ідеальним вибором для збивання вершків, білків та додавання до випічки: цей підсолоджувач не має присмаку, є термостабільним, тож допоможе стравам утримувати форму та об'єм.

Співвідношення цукру до еритритолу — 1 : 1,25. Відповідно, якщо рецепт передбачає використання 1-єї склянки цукру, то еритриту слід взяти 1¼  склянки. 

Секрети корисної Великодньої випічки - 2 изображение

Якщо надаєте перевагу стевії — зважайте на те, що з нею випічка найімовірніше не матиме рум'яної скоринки: стевія не карамелізується. Та це не буде проблемою, якщо випічка покриватиметься глазур'ю. 

*Для активації дріжджів все ж може знадобитися 2-3 ч.л. звичайного цукру. 

Аромат 

Всього кілька крапель натурального екстракту мексиканської ванілі — і ви будете приємно здивовані, як це перетворить вашу випічку на кулінарний шедевр. Аромат ванілі з легким відтінком мигдалю не лишає байдужим.

Якщо подобаються цитрусові нотки, спробуйте додати в тісто натерту цедру лимона та/або апельсина — аромат, пікантний присмак, гарний колір великодніх хлібців та запіканок гарантовані.

Секрети корисної Великодньої випічки - 3 изображение

До вподоби шоколадний присмак? Замість звичайного порошку какао спробуйте додати в тісто 2-3 ст.л. суміші Stevia для приготування гарячого шоколаду — разом з шоколадністю страва набуде присмаку та аромату карамелі, ванілі, рому, кокосу тощо (відповідно до смаку суміші, яку ви оберете). Експериментуйте — насолоджуйтесь! 

Розмаїття смаку

Тут говоритимемо про сухофрукти. Переконайтеся, що обрані курага, журавлина, родзинки не оброблені цукром або цукровим сиропом. Натуральний продукт матиме виражений смак, буде м'яким, соковитим та головне — корисним.

Та все ж не забувайте про глікемічний індекс сухофруктів — один із визначальних факторів стабільних цукрів.

Цукати мають зазвичай найвищий ГІ — 70-95 — адже їхнє виготовлення зазвичай передбачає обробку цукром. Кращим вибором будуть горіхи або суміш горіхів з сухофруктами з невисоким ГІ: 

  • Сушена або в'ялена журавлина — 25 

  • Курага — 35

  • Родзинки — 65.

Секрети корисної Великодньої випічки - 4 изображение

Калорійність

Додайте під час замішування тіста псиліум — джерело натуральної клітковини, що сприяє формуванню здорової мікрофлори в кишечнику. 

Здоров’я та розмаїття мікробного складу у кишечнику — це підтримка захисних функцій організму, нормальний обмін речовин, злагоджена робота всього організму загалом.

Псиліум, вбираючи рідину, створює об’єм та ніби «забирає» калорії зі страви. Отже, шматочок буде звичним, або й більшим, а от калорій ви отримаєте значно менше, ніж із традиційної великодньої випічки.

Пам'ятайте!! Традиційні пасхальні частування — не табу. Але ваші цукри мають бути чітко контрольовані, стан — компенсованим, а доза базального інсуліну — правильно розрахована.

З прийдешніми святами!