Правда про «користь» фруктози

Фруктоза, що є природною складовою фруктів чи меду, може бути корисною в рамках збалансованого харчування. Але ні про яку користь не йдеться, коли мова про фруктозу, додану як підсолоджувач до цукерок, печива, напоїв, сиропів тощо. Є певна небезпека.

Правда про «користь» фруктози - изображение

Досить тривалий час існувало стійке переконання (та і досі існує та шириться), що додана фруктоза (продукти на фруктозі) безпечна і корисна для людей із цукровим діабетом.

Однак сучасні численні дослідження та клінічні рекомендації наполягають, що використання фруктози не рекомендоване для лікування діабету і не є корисною альтернативою цукру. Оскільки фруктоза з фруктів і овочів та фруктоза як підсолоджувач/замінник цукру мають різний механізм засвоєння, відповідно, вплив їх на організм також відрізняється.

Правда про «користь» фруктози - 2 изображение

Справа у тому, що заміна продуктів із цукром на аналогічні з фруктозою провокує ризик переїдання, бо не дає бажаного й очікуваного відчуття насичення, а солодкий смак ще й «розпалює» апетит. В результаті людина з'їдає понад міру.

Усталені стереотипи про те, що фруктоза не підвищує цукор у крові, а продукти з відділу «Для людей з діабетом» корисні та  потрібні в разі порушень вуглеводного обміну — міф та помилка! Крім того, такі «корисні товари» — це провокатори серйозних порушень імунної системи організму, загроза його стійкості до інсуліну. Відповідно, чим більше у вашому раціоні продуктів з фруктозою у складі, тим вищими є ці ризики.

Фруктоза максимально безпечна лише за вживання у природному вигляді — тобто у фруктах та овочіах. 

Надмірне і безконтрольне вживання фруктози призводить до її перетворення на жир (тригліцериди), надлишок яких відкладається в печінці, призводячи до розвитку гепатозу (ожиріння) печінки і збільшуючи накопичення вісцерального жиру на внутрішніх органах. Імовірними наслідками можуть стати: набір зайвої ваги, підвищення артеріального тиску, розвиток подагри, хвороби нирок, порушення чутливості до інсуліну, поява запальних станів кишківника, проблем травлення, зростання ризику самого діабету 2 типу, появи діабетичних ускладнень, погіршення контролю діабету 1 та 2 типів.

Заміна звичайних продуктів та напоїв на такі, що містять фруктозу, не робить їх кориснішими для рівня глікемії, кращими для контролю діабету. Крім того, це точно не має переваг для фігури та здоров'я організму загалом. 

Втім  немає підстав уникати вживання фруктів та овочів (що природно містять фруктозу) з їхніми перевагами у вигляді вітамінів, мінералів, антиоксидантів тощо. Важливо розуміти, що фрукти та овочі у рамках збалансованого раціону  — це можливість знизити ризики розвитку небажаних захворювань, зокрема серцево-судинних патологій та проблем органів шлунково-кишкового тракту.


Раціональне споживання фруктів, ягід та овочів, які містять ту чи іншу кількість фруктози, є цілком безпечним і корисним для організму. Чого не сказати про додану фруктозу. Безумовно, кожен в праві робити свій вибір — ніхто не може заборонити купувати і вживати халву, шоколад, печиво та інші продукти, приготовані на фруктозі. Однак, зважаючи на сучасні знання про цей інгредієнт, варто розглянути інші варіанти підсолоджувачів, замінників цукру та продуктів із ними.

Читайте також:

Який цукрозамінник обрати при діабеті?

Цукрові спирти: Що потрібно знати?

17 продуктів та напоїв, що містять більше цукру, ніж ви думали
 

Ми в Instagram та Telegram