СПЕКА І ДІАБЕТ: ТИПОВІ ПРОБЛЕМИ І ЇХ ВИРІШЕННЯ

СПЕКА І ДІАБЕТ: ТИПОВІ ПРОБЛЕМИ І ЇХ ВИРІШЕННЯ - изображение

Літо може таїти в собі деякі небезпеки для людей з діабетом. Але як то кажуть – хто попереджений, той озброєний!

✅ Псування інсуліну
Інсулін – гормон примхливий. У спеку (вище 30 градусів) він може руйнуватись і втрачати свою ефективність. Отруїти вас такий інсулін не зможе, а ось привести до гіперглікемії – цілком! 

ВИХІД: зберігати інсулін в спекотну погоду в спеціальних термопеналах або термочохлах.

✅ Часті гіпоглікемії
Нерідко влітку потреба в інсуліні знижується. На це впливає безліч факторів: підвищена рухова активність, зміни в харчуванні у вигляді збільшення овочів у раціоні і зменшення вуглеводів. Також у спеку засвоєння інсуліну підвищується, особливо коли інсулін вводиться у стегна чи плечі. Поверхневі судини розширюються від тепла, приплив крові збільшується, підвищується швидкість засвоєння інсуліну.

ВИХІД: завжди тримати "руку на пульсі", частіше моніторити цукри, оперативно корегувати дозування, носити з собою швидкі вуглеводи для лікування гіпоглікемії.

✅ Зневоднення, яке веде до гіперглікемії
У спеку підвищується потовиділення. Якщо ви вживаєте недостатню кількість рідини, виникає дегідратація організму (втрата рідини). В результаті кров стає більш концентрованою і рівень глюкози в крові зростає. При підвищенні глікемії ще додатково йде втрата рідини із сечею, що посилює дегідратацію.

ВИХІД: налагодити питний режим. У спеку організм активно втрачає вологу з диханням і через піт. Збільште споживання рідини (+10-20% до звичної середньодобової норми).

✅ Отруєння
У спеку харчі псуються швидше. Підхопити кишкову інфекцію стає легкою справою. Перші симптоми отруєння: нудота, блювота, діарея, слабкість, головний біль. Для людини з діабетом подібні стани небезпечні подвійно: організм зневоднюється, підвищуються ризики декомпенсації цукрів крові.

ВИХІД: контролювати якість продуктів. При підозрі на отруєння звернутися до лікаря. Додаткові заходи для людей з діабетом: підвищений контроль цукрів, контроль кетонів.

Залишились запитання? Пишіть у коментарях!  

З повагою, @doctor_kryvoviaz

СПЕКА І ДІАБЕТ: ТИПОВІ ПРОБЛЕМИ І ЇХ ВИРІШЕННЯ - 2 изображение

Медичний центр Achilles, м. Вінниця, вул. Зодчих 9,  

тел.: (063) 50-60-400, (068) 50-60-400

Офіційний сайт: achilles.org.ua

Коментарі (0)

Ви не авторизовані

СПЕКА І ДІАБЕТ: ТИПОВІ ПРОБЛЕМИ І ЇХ ВИРІШЕННЯ

Літо може таїти в собі деякі небезпеки для людей з діабетом. Але як то кажуть – хто попереджений, той озброєний! ✅ Псування...

ЧИ МОЖЕ ГЛЮКОМЕТР «БРЕХАТИ»?

Можливі причини некоректних показань глюкометра: ⠀ ✅ Брудні або вологі руки. ✅ Прострочені тест-смужки або порушення...

Чи можна запобігти розвитку ЦД2, якщо входиш в групу ризику?

Лікар повідомив, що ви входите в групу ризику з розвитку цукрового діабету 2 типу? Або навіть виніс вердикт — переддіабет?...

СТРЕС ТА КОРТИЗОЛ

Кожен з нас щодня піддається стресу: стрічка новин, сигнали тривоги, недосип, не завжди правильне харчування. Все це...