Засоби та поради для подолання болю при діабетичній нейропатії

Якщо ви живете із діабетом 1 типу, то, ймовірно, знайомі з таким ускладненням, як діабетична нейропатія. На жаль, воно є досить поширеним. Його діагностують майже у 50% людей із цукровим діабетом.

Якщо ви один з цих людей, ось що ви можете зробити, аби щодня справлятися з болем через ДН, крім ліків, які може прописати ваш лікар.

У цій статті ми намагалися зібрати деякі з найкращих інструментів та лайфхаків від людей з діабетом.

Засоби та поради для подолання болю при діабетичній нейропатії - изображение

Про діабетичну нейропатію

Діабетична нейропатія (ДН) – це ушкодження нервів, викликане тривалим підвищенням рівня цукру в крові при діабеті.

Існує чотири типи нейропатії, пов'язаної з діабетом:

  • периферична
  • сенсорна
  • автономна
  • моторна

Пошкодження нервів може торкнутися будь-якої області тіла, але найчастіше страждають кінцівки, наприклад, пальці рук і ніг, що є периферичною невропатією.

На ранніх стадіях невропатія може протікати без будь-яких симптомів, але з прогресуванням захворювання люди відчувають різні форми парестезії.

Парестезія – порушення чутливості, при якому можуть спостерігатися суб'єктивні відчуття поколювання, печіння, «повзання мурашок».

Симптоми ДН включають:

  • поколювання
  • оніміння
  • відчуття печіння
  • біль

Ранні симптоми можуть покращуватись при поліпшенні контролю рівня цукру в крові. Тому якщо ви почали відчувати якісь із вищезгаданих симптомів, негайно зверніться до лікаря, щоб вас оглянули.

В даний час не існує ліків від болю при нейропатії. Але багато людей знайшли способи для лікування своїх симптомів за допомогою комерційних продуктів або домашніх хитрощів. Ось деякі з них.

Засоби для зняття болю при нейропатії

Масажери TENS

Засоби та поради для подолання болю при діабетичній нейропатії - 2 изображениеМасажери для ніг з транскутанною електростимуляцією нервів (TENS) приносять полегшення багатьом. Ці пристрої посилають електричні імпульси через шкіру, які контролюють больові сигнали в організмі, створюючи тимчасове або триваліше полегшення болю.

Одним з найпопулярніших варіантів є масажер для ніг Sharper Image TENS з інфрачервоним нагріванням. Придбати такий можна безпосередньо на офіційному сайті виробника. Або замовити подібний в інтернет-магазині. Google на допомогу!

Знеболюючі світлодіодні обгортання

Засоби та поради для подолання болю при діабетичній нейропатії - 3 изображениеВважається, що світлодіодне світло медичного класу з довжиною хвилі від 850 до 890 нанометрів (нм) може полегшити дискомфорт, спричинений артритом, тендинітом, розтягуванням зв'язок та нейропатією.

Цей метод ще до кінця не вивчений, але ідея полягає в тому, що світло проникає під шкіру, посилюючи кровообіг, зменшуючи набряк та тимчасово знімає біль. В даний час багато людей покладаються на ці світлодіодні лампи для тимчасового полегшення.

Декілька продуктів у цій галузі, на які варто звернути увагу: Hammacher-Schlemmer; NerveBeam LED Light Therapy Wrap; dpl Flex Light Therapy Pad.

Nevro Senza

Засоби та поради для подолання болю при діабетичній нейропатії - 4 изображениеКомпанія Nevro Corp., розташована в Північній Каліфорнії, нещодавно отримала дозвіл Управління з контролю за продуктами та ліками (FDA) на випуск нової удосконаленої системи знеболювання під назвою Senza або HFX.

Ця технологія орієнтована на стимуляцію спинного мозку (SCS), яка насправді використовується вже майже 30 років. Але Nevro створила новий підхід. Їхнє рішення використовує терапію на частоті 10 кГц для того, щоб пацієнти з хворобливою діабетичною нейропатією отримували чудове полегшення та не відчували парестезії.

На сьогоднішній день це перший (і єдиний!) схвалений FDA безлікарський пристрій, що імплантується для лікування хронічної хворобливої ​​діабетичної нейропатії.

Цей пристрій імплантується у ваше тіло в районі нижнього відділу хребта за допомогою швидкої процедури в кабінеті лікаря або амбулаторної клініки.

Слабкі електричні імпульси подаються в спинний мозок у міру необхідності для полегшення стану, який може відчуватися у багатьох місцях, включаючи руки, ноги, ступні та пальці. Ці імпульси спрямовані на заспокоєння нервів та зменшення больових сигналів, що інтерпретуються мозком.

Дізнатися більше про цю нову технологію можна ТУТ

Не забувайте про взуття!

Засоби та поради для подолання болю при діабетичній нейропатії - 5 изображениеПри діабеті варто серйозно відноситись до вибору взуття. Воно обов'язково має бути якісним, по розміру та комфортним у носінні. Ні в якому разі не повинне перетискати чи натирати ноги! 

Якщо ви вже маєте ознаки діабетичної нейропатії, радимо звернути увагу на спеціалізоване взуття. 

Одне з найкращих на ринку для людей з хворобливою нейропатією, спричиненою діабетом, є взуття для нейропатії Kuru. Воно призначене для запобігання подальшому пошкодженню стоп та пальців ніг, уражених хворобливою нейропатією. А також може підвищити рівень комфорту під час занять спортом або просто у повсякденному житті. 

Що говорять спеціалісти?

Деякі лікарі-ортопеди рекомендують альтернативні способи лікування.

Доктор Бріттані А. Портонова, лікар-ортопед, практикуючий у Хейзл Тауншип, Пенсільванія говорить:

«Для контролю болю, легкі випадки діабетичної нейропатії добре піддаються лікуванню за допомогою комплексної суміші вітамінів, в першу чергу вітамінів B6 і B12, на додаток до альфа-ліпоєвої кислоти. Деякі вітамінні магазини або аптеки пропонують комплексні/комбіновані вітаміни спеціально призначені для лікування діабетичної нейропатії. Помірний і сильний біль при нейропатії зазвичай добре знімається комбінацією безрецептурних або рецептурних знеболювальних кремів та пероральних ліків, що відпускаються за рецептом».

Вона продовжує:

«До знеболювання ми додаємо правильне підтримуюче взуття, ортези та діабетичне взуття. За наявності нейропатії важливо, щоб вони були підібрані або лікарем-ортопедом, або сертифікованим педортристом, щоб переконатися, що ви отримуєте якісний продукт, який не викликає небажаних мозолів, виразок або інфекцій при нейропатії. Нарешті, настійно рекомендується терапія та фізичні вправи, щоб допомогти впоратися з хронічним болем, слабкістю та порушеннями ходи, які можуть вражати людей з нейропатією».

Лайфхаки від людей з діабетом:

✔️Ацетамінофен (Acetaminophen) та пакети з льодом можуть допомогти впоратися з сильним болем;

✔️Теплі ванночки та массаж ніг при хронічному болю;

✔️Використання сухої щітки для покращення кровообігу та полегшення болю при легкій діабетичній нейропатії;

✔️Компресійні шкарпетки;

✔️Регулярні фізичні вправи, наприклад, ходьба чи плавання кілька разів на тиждень.

Кроки для попередження діабетичної нейропатії:

Як і у всьому, що стосується охорони здоров'я та діабету, ключовим моментом є профілактика. Експерти рекомендують наступне, щоб уникнути найгірших проявів діабетичної нейропатії:

1. Уважно стежте за рівнем цукру в крові та разом зі своїм лікарем стежте за тим, щоб ваші показники часу в діапазоні (TIR) ​​та A1C відповідали вашим цілям.

2. Регулярно відвідуйте свого лікаря та/або ортопеда для огляду стоп.

3. Щодня перевіряйте стопи та гомілки на наявність ознак інфекції (почервоніння, набряк тощо).

4. Завжди одягайте взуття, коли гуляєте вулицею, і не дозволяйте іншим приносити взуття до вашого будинку (у взутті можуть опинитися цвяхи, скло, уламки, мікроби та бактерії, які можуть викликати інфекції у людей з діабетом).

5. Запобігайте розтріскуванню шкіри взимку, регулярно користуючись кремом/лосьоном.

6. Доглядайте нігті на ногах, тримайте їх чистими і коротко обрізаними.

7. Носіть взуття, яке добре сидить, не надто тісне або вільне.

8. Носіть чисті, сухі шкарпетки з будь-яким взуттям.


Хоча повністю запобігти хворобливій діабетичній нейропатії не завжди можливо, застосування цих засобів і лайфхаків може допомогти полегшити часто виснажливий біль, який приносить це ускладнення ЦД.

***Джерело: healthline.com

 

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я!