Як подолати страх перед ін'єкціями інсуліну?

Страх ін'єкцій є одним з основних на початку інсулінотерапії для більшості людей, особливо для дітей. Навіть при використанні помпи потрібно бути готовим до того, що доведеться періодично робити уколи.

Ось кілька порад про те, як подолати страх перед ін'єкціями інсуліну, щоб ви могли жити повноцінним життям з діабетом.

Як подолати страх перед ін'єкціями інсуліну? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Незалежно від того, чи ваш організм взагалі не виробляє інсулін, виробляє його недостатньо або виробляє інсулін, який не засвоюється належним чином, ін'єкції інсуліну можуть бути найкращим способом підтримувати рівень цукру в крові та HbA1c в цільовому діапазоні.

Багато людей (особиво дітей) бояться голок. В цьому випадку введення інсуліну може виявитися дуже складним завданням. Що ж робити?

Зверніться по допомогу

Якщо ви боїтеся робити собі ін'єкції інсуліну самостійно, ви завжди можете попросити про допомогу. Багатьом людям допомагають їхні батьки, брати, сестри, близькі люди або сусіди по кімнаті.

Якщо ви живете самі або у вас немає нікого поруч, коли ви відчуваєте страх перед ін'єкціями інсуліну, вам можуть допомогти деякі інтернет-ресурси або лайфхаки інших людей с діа, типу: Як я подолав свій страх перед голками для введення інсуліну? Гугл — наше все!

Не бійтеся звертатися за допомогою до лікаря, якщо у вас є такий страх. Він також повинен бути готовий допомогти вам у його подоланні.

Дайте собі час

Робити щось вперше може бути страшно. Боятися невідомого — це нормально! Але так само, як і для початку нового хобі, потрібен час, щоб звикнути до нього і відчути себе комфортно. 

Подолання страху перед ін'єкціями інсуліну, швидше за все, не відбудеться за одну ніч. Може знадобитися кілька тижнів або місяців щоденних ін'єкцій, щоб відчути себе звично і комфортно.

Один із способів наблизитися до відчуття комфорту — потренуватися на апельсині! Звикайте до рухів руки при введенні інсуліну у власне тіло, використовуючи цей трюк. Під час тренування наповнюйте шприц-ручку водою з чашки або повітрям. Не витрачайте інсулін на апельсин! Цей метод чудово підходить для тренування дорослих і дітей. 

Спробуйте інший спосіб доставки інсуліну

Якщо вам не подобаються шприци та флакони, спробуйте інші варіанти доставки інсуліну, наприклад:

Поговоріть зі своїм лікарем, якщо ви бажаєте спробувати інший метод доставки інсуліну та хочете дізнатися більше про його можливості.

Використовуйте спеціальні засоби для знеболення місць ін'єкцій інсуліну

iPort Advance

Ін'єкційний порт (катетер) для безболісного введення інсуліну. Дає змогу істотно скоротити кількість щоденних проколів: лише один прокол на три дні замість 5-6 проколів щодня, усього 10 безболісних уколів замість 150 інсулінових ін'єкцій на місяць!

Креми / гелі-анестетики

Вони ефективні також під час встановлення сенсора або канюлі.

Але будьте обережними! До складу більшості подібних засобів входить лідокаїн, який може бути причиною алергічної реакції. Локальний свербіж, печіння і почервоніння в місці нанесення крему — це те, що має вас насторожити.

Лід

Найпростіший і найдешевший спосіб знеболити місце ін'єкції — прикласти кубик звичайного льоду.

Поговоріть про свій страх з іншими

Як тільки ви розповісте про свій страх перед ін'єкціями інсуліну, ви обов'язково отримаєте величезну хвилю підтримки від інших людей з діабетом, які мали подібний досвід. Ви дійсно не самотні! Багато людей з діабетом можуть відчувати подібне, і у вашому страху немає нічого такого, чого варто соромитися.

Поговоріть з іншими людьми з діабетом, щоб дізнатися, як вони подолали цей страх. Хоча цей страх не є чимось незвичайним, кожен переживає і долає його по-різному — і це нормально!

Ви також можете поговорити про це з терапевтом або консультантом. Терапія може допомогти вам подолати свої страхи та полегшити щоденний тягар управління діабетом.

Ще кілька порад:

  • Використовуйте найкоротшу голку для шприц-ручки — 4-5 мм. Ін'єкції такими голками такі ж ефективні, але менш болючі.
  • Вчасно замінюйте голку!
  • Вибирайте місця з найбільш розвиненою підшкірно-жировою клітковиною — живіт або верхня частина стегна.
  • Правильно чергуйте місця ін'єкцій.

Читайте також:

Перехід на інший інсулін: ДУМКА ЕКСПЕРТА

Інструкція із заміни препаратів інсуліну у надзвичайних ситуаціях: РЕКОМЕНДАЦІЇ ADA 2022

Інсулін на білок та жир: Як розрахувати дозу?

 

Ми в Instagram та Telegram