Загальні правила болюсної терапії

Дотримуйтеся наступних правил болюсної інсулінотерапії незалежно від того, чи користуєтеся ви інсуліновою помпою, чи шприцами / шприц-ручками.

Загальні правила болюсної терапії - изображение

Автор статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Загальні правила болюсної терапії: 

Пауза між болюсами

Між болюсами на їжу має проходити щонайменше 3 години. Тим самим, між прийомами їжі має проходити щонайменше 3 години. Чому? Пам'ятаємо про час активності інсулінів короткої / ультракороткої дії. Для того щоб болюси не накладалися один на одного, тим самим не призвели до гіпоглікемії. Користувачам інсулінових помп у цьому питанні легше, тому що «калькулятор болюса» інсулінової помпи відніматиме від наступного болюса дозу активного інсуліну в організмі. 

Коррекційний болюс

Коррекційний болюс повторювати не раніше ніж через 2 години від попереднього. Знову ж таки для попередження гіпоглікемії надалі. 

Болюс на різні типи їжі

На вуглеводну їжу вводити болюс (перед їжею завжди вимірювати цукор у крові). Білкові продукти враховувати при вживанні понад 100 грамів. Виняток — вживання швидких вуглеводів при гіпоглікемії. 

Пауза перед їжею

Болюс вводити за 15-20 хвилин до їди. Це так звані паузи перед їжею. Вони виконуються для того, щоб інсулін почав працювати. Вранці паузи, як правило, довші, ніж увечері за рахунок нижчої чутливості організму до інсуліну в ранкові години. 

Пауза між ін'єкцією інсуліну та прийомом їжі

Доза болюса на їжу

Доза болюсу на їжу залежить від: грамів вуглеводів, які плануєте з'їсти, вашого вуглеводного коефіцієнту (ВК) та рівня глікемії перед їжею. 

Доза корекційного болюса

Доза корекційного болюсу залежить від рівня глікемії, вашого коефіцієнта чутливості (КЧІ) до інсуліну та цільового цукру крові.


Читайте також:

Способи введення болюсного інсуліну: Що таке квадратний болюс і болюс подвійної хвилі?

Інсулін швидкої дії: що потрібно знати

Що таке інсулін на борту і чому це важливо?
 

Ми в Instagram та Telegram