Їжа , Її Величність їжа!

Ще не так давно, діагноз "діабет" супроводжувався декількома аркушами паперу з перерахуванням всієї їжі, яку ви не можете вживати, але тепер все по-іншому..! 

Їжа , Її Величність їжа! - изображение

Це була діаграма вашого діабетичного харчування. І найчастіше, вона складалась з переліку ваших улюблених страв. Не дивно, що більшість людей не змогли дотримуватися цієї дієти. Як наслідок - невдоволення лікуючого лікаря і клеймо "невідповідності правилам". В кінцевому підсумку почуття невдачі, яке не приносило користі ні душевному спокою, ні рівню цукру в крові.

Їжа , Її Величність їжа! - 2 изображениеНайгірше, що ці драконівські дієти зовсім марні. Вони зовсім безкорисні. Ви не повинні вживати певний перелік продуктів, щоб залишатися здоровим при діабеті. Вам просто потрібно їсти з розумом.

Якщо деякі неандертальці в білих халатах досі дають такий список - біжіть від них як найдалі  і знайдіть собі нового фахівця. Ви можете їсти все, що ви хочете. Існують, звичайно, деякі правила.

Перш ніж приступити безпосередньо до правил, давайте відповімо на просте запитання: Чому ми взагалі їмо???

 

- Ну, ми їмо, бо їжа смачна, добре пахне і виглядає добре.

- Також, їжа виконує важливу соціальну функцію - вона збирає родини та друзів разом.

- Вона може служити в якості розваги і навіть терапії.

- Вона є початком більшості наших днів і вірним супутником наших ночей.

Але це не основна причина чому ми їмо. Ми їмо по тій самій причині, по якій ми заправляємо автомобіль бензином: їжа - це паливо, яке змушує наш організм працювати.

Всі клітини вашого тіла "їдять" цукор. Таким чином вони отримують енергію, необхідну для виконання їх різних завдань.

Їжа , Її Величність їжа! - 3 изображениеА г о в, зачекайте секундочку, скажете Ви. Всі наші клітини споживають цукор? Але я думав, що люди з діабетом не можуть їсти цукор! Ну ось, тепер ми і добралися до суті, чому діабетична дієта не буде працювати. Звичайно існують й інші причини, за якими дієта не матиме сенсу: простіше змінити свою стать, ніж змінити свій раціон харчування. В першу чергу, дуже складно поміняти глибоко вкорінені соціально-щеплені звички і для підтримки абсолютно нового способу харчування потрібно сила волі не тільки самої людини з діабетом, але і всіх членів його / її родини.

Якщо ви їсте шоколадний торт (а чому б і ні?) Ваше тіло буде дуже швидко переробляти його в цукор для живлення клітин. Те ж саме відбувається і з свинячої відбивної, але займає трохи більше часу.

Коли справа доходить до підвищення рівня цукру в крові, визначені продукти є "чистокровними скакунами", а деякі - Галапагоськими черепахами.

До речі,  якщо говорити про суп з черепахи або про будь-яку іншу їжі, яка раніше повзала, ходила, бігала, літала чи плавала - вся вона здійснює повільне вплив на рівень цукру в крові. Той же ефект мають і листові зелені продукти. З іншого боку, продукти білого кольору, як правило, швидко і суттєво підвищують рівень цукру в крові. Білі продукти зроблені з цукру; з борошна; з картоплі; з рису; і з кукурудзи.

Їжа , Її Величність їжа! - 4 изображениеЩоб зробити все гранично ясним - цукор дуже легкий. Ми знаємо, що більшість солодощів містять тонни його. Всі види цукерок, всіх кольорів, торти, пироги і багато іншого. У фруктах теж повно цукру. Борошно використовується, щоб зробити хліб, крекери, макаронні вироби і більшість сухих сніданків. Картопля запікають, смажать і сушать. Страви з рису теж багаті своєю різноманітністю, а кукурудза ховається всюди!

Але правило Білих продуктів пропонує нам не усувати ці продукти, а просто з розумом підійти до їх вживання. Білі продукти вважаються швидкою їжею, у той час як всі інші продукти, які раніше повзали, ходили, бігали, літали або плавали є повільної їжею. Ваше тіло потребує збалансоване харчування.

Загляньте собі в тарілку - тільки її чверть має бути зайнята білими продуктами. Ще чверть - м'ясо. Половина  яка залишилась, має бути зайнята продуктами з царства рослин. Слід пам'ятати, що більшість овочів, які ростуть під землею (коренеплоди), як правило, входять в список білих продуктів.

До речі, якщо у вас надмірна вага, ваша порція, швидше за все, просто занадто велика і її необхідно зменшити. Вага залежить не від того, що ви їсте, а скільки ви їсте.

Це і є ваша діабетична дієта.

Як тільки ви освоїте цей підхід до їжі і діабету, насправді все стане досить просто.

Отже, поїхали. Їжа для діабетиків спрощена. НІ - дієтам. НІ - списками. Все набагато простіше. Кращою діабетичної дієтою є вживання продуктів, які приємні для вас на смак, запах і добре виглядають.