Які вітаміни потрібні при діабеті: Вітаміни групи В

Особливо важливо поповнювати запаси вітамінів групи В-В6 і В12 при цукровому діабеті, тому що вони погано засвоюються під час приймання цукрознижувальних препаратів. Проте вони вкрай необхідні для засвоєння інсуліну і відновлення обміну речовин.

***Longread

Які вітаміни потрібні при діабеті: Вітаміни групи В - изображение

Вітаміни групи B — це група водорозчинних вітамінів, які мають певну загальну схожість, але кожен з них унікальний і виконує найважливіші функції в організмі. Усі вони є кофакторами ферментативних реакцій, забезпечують важливу каталітичну функцію для завершення метаболічних процесів, і, як вітаміни, необхідні для життя та повинні споживатися з їжею, оскільки вони не можуть синтезуватися в організмі людини.


Вітамін В1 (Тіамін)

Вітамін B1 бере участь у вуглеводному обміні й пов'язаних з ним енергетичному, жировому, білковому, водно-сольовому обміні, надає регуляційну дію на трофіку й діяльність нервової системи, поліпшує циркуляцію крові й бере участь у кровотворенні, оптимізує пізнавальну активність і функції мозку, позитивно впливає на рівень енергії, ріст, нормальний апетит, здатність до навчання й необхідний для тонусу м'язів травного тракту, шлунка й серця та виступає як антиоксидант, захищаючи організм від руйнівного впливу старіння, алкоголю і тютюну.

Рекомендована норма для чоловіків віком від 19 років становить 1,2 мг на добу, а для жінок того ж віку — 1,1 мг на добу. При вагітності та лактації кількість збільшується до 1,4 мг на добу.

Ознаки нестачі B1 є: підвищена дратівливість, відчуття внутрішнього неспокою, плаксивість, депресія, безсоння, порушення зору, зниження пам'яті, оніміння рук і ніг, погіршення координації, мерзлякуватість, підвищена розумова і фізична втомлюваність, зниження апетиту, нудота, запори, діарея, втрата ваги, збільшення печінки, задишка навіть при невеликому фізичному навантаженні, брадикардія, артеріальна гіпотонія.

Пацієнти з цукровим діабетом знаходяться в групі ризику гіповітамінозу В1. 

Нестача тіаміну у пацієнтів з ЦД прискорює виникнення ускладнень з боку нервової системи (діабетичної полінейропатії) та діабетичної ретинопатії.

Деякі дослідження показали, що прийом 150–300 мг тіаміну на день може знизити рівень глюкози у пацієнтів з ЦД 2 типу або порушенням толерантності до глюкози.

Тіамін міститься в природі в багатьох продуктах, включаючи наступні:

  • Цільні зерна, хліб, пластівці, макарони та рис;
  • М'ясо (особливо свинина) і риба;
  • Бобові (такі як чорні боби та соя), насіння та горіхи.

Вітамін В2 (Рибофлавін)

Рибофлавін  є важливим компонентом двох основних коферментів, які відіграють головну роль у виробництві енергії; підтримці функціонування клітин, їх рості та розвитку; беруть участь у метаболізмі жирів, ліків і стероїдів та синтезі вітамінів В3 та В6. Крім того, рибофлавін допомагає підтримувати нормальний рівень гомоцистеїну, амінокислоти в крові.

Рекомендована норма для чоловіків віком від 19 років становить 1,3 мг на добу, а для жінок того ж віку — 1,1 мг на добу. При вагітності та лактації кількість збільшується до 1,4 мг та 1,6 мг на добу відповідно.

Ознаки дефіциту вітаміну В2 включають: ангулярний хейліт, сухість шкіри та губ, запалення слизової оболонки рота, язика, виразки слизової порожнини рота, біль у горлі, залізодефіцитну анемію, надмірну чутливість, свербіж та почервоніння очей.

Рибофлавін міститься в природі в багатьох продуктах, включаючи наступні:

  • Рослинні (дріжджі, листові зелені овочі, крупи (гречана та вівсяна), горох, зародки й оболонки зернових культур, хліб).
  • Тваринні (печінка, нирки, м'ясо, риба, сир, молоко, йогурт, пресований сир, яєчний білок).

Вітамін В3 (Ніацин або Нікотинова кислота)

Дві найпоширеніші форми ніацину в харчових продуктах і добавках — нікотинова кислота і нікотинамід. Організм також може перетворювати триптофан — амінокислоту — в нікотинамід.

Ніацин працює в організмі як кофермент, причому для різних реакцій від нього залежить понад 400 ферментів. Ніацин допомагає перетворювати поживні речовини в енергію, створювати холестерин і жири, створювати та відновлювати ДНК і надавати антиоксидантну дію.

Вітамін В3 має ряд терапевтичних ефектів: поліпшення вуглеводного, білкового та жирового обміну, зниження рівня холестерину, поліпшення роботи серцево-судинної системи, особливо поліпшення кровообігу в кінцівках, запобігання утворення холестеринових бляшок і тромбів, і розвитку атеросклерозу і тромбофлебіту.

Рекомендована норма для чоловіків віком від 19 років становить 16 мг на добу, а для жінок того ж віку — 14 мг на добу. При вагітності та лактації кількість збільшується до 18 мг на добу.

Брак вітаміну В3 проявляється багатьма симптомами: нудота, головний біль, діарея, слабкість, стомлюваність, апатія, безсоння, лущення, дерматити, сухість шкіри.

Ніацин присутній в самих різних продуктах тваринного походження, включаючи птицю, яловичину та рибу, що містять близько 5-10 мг ніацину на порцію, переважно у високобіодоступних формах. Продукти рослинного походження, такі як горіхи, бобові та зернові, забезпечують близько 2-5 мг ніацину на порцію, головним чином у вигляді нікотинової кислоти. 

Споживання високих доз вітаміну В3 у пацієнтів з ЦД можуть підвищувати рівень глюкози в крові, сприяти інсулінорезистентності та посилювати печінковий синтез глюкози.

Вітамін В5 (Пантотенова кислота)

Пантотенова кислота бере участь в еритропоезі (процесі утворення клітин крові) синтезі статевих гормонів та гормонів кори наднирників (глюкокортикостероїдів), підтримці нормального функціонування травного тракту; метаболізмі інших вітамінів, зокрема В2 та синтезі холестерину.

Пантотенова кислота, при її додатковому прийомі в їжу як харчової добавки, допомагає знижувати рівень холестерину та холестерину ЛПНЩ в крові, контролює функцію надниркових залоз, надає антистресовий ефект.

Рекомендована норма для людей віком від 19 років становить 5 мг на добу. При вагітності та лактації кількість збільшується до 7 мг на добу.

Ознаки дефіциту пантотенової кислоти включають: оніміння і відчуття печіння в кінцівках, головний біль, втому, дратівливість, неспокій, порушення сну, шлунково-кишкові розлади та анорексію.

Одними з найбагатших джерел пантотенової кислоти є яловичина, курка, м'ясо органів, цільні зерна та деякі овочі. 

Вітамін В6 (Піридоксин)

Вітамін B6 бере участь у метаболізмі білків, вуглеводів і жирів, виробництві нейротрансмітерів та утворенні нікотинової кислоти. 

Піридоксин допомагає підтримувати здоров’я нервової системи, шкіри, м’язів і крові. Однією з центральних ролей цього вітаміну є білковий обмін, адже він допомагає регулювати баланс амінокислот в організмі та бере участь у синтезі гормонів. Вітамін В6 необхідний для синтезу нейромедіаторів (серотоніну, дофаміну, гамма-аміномасляної кислоти)

Рекомендована норма для людей віком від 19 років становить 1,3 мг на добу. При вагітності та лактації кількість збільшується до 2 мг на добу.

Ізольований дефіцит вітаміну В6 зустрічається рідко і часто пов'язаний з низькими концентраціями інших вітамінів групи B, таких як вітамін В12 і фолієва кислота.

Дефіцит вітаміну В6 проявляється мікроцитарною анемією, електроенцефалографічними порушеннями, дерматитом з хейлозом (лущення на губах і тріщини в куточках рота) і глоситом (опухлий язик), депресією і сплутаністю свідомості, ослабленням імунної функції.

Вітамін В6 міститься в найрізноманітніших продуктах, які включають рибу, яловичу печінку та інші м'ясні органи, картоплю та інші крохмалисті овочі, а також фрукти (крім цитрусових). 

Вітамін В7 (Біотин)

Вітамін B7, є кофактором для ферментів які забезпечують біохімічні реакції метаболізму жирних кислот, глюкози й амінокислот. Вітамін B7 також відіграє ключову роль у модифікації гістонів (тобто відповідає за «читабельність» генетичної інформації з хромосом), регуляції генів (шляхом зміни активності транскрипційних факторів) та клітинній сигналізації.

Нормальна концентрація біотину становить 133–329 пмоль/л у сироватці крові та 18–127 нмоль/24 години в сечі.

Рекомендована норма для людей віком від 19 років становить 30 мкг на добу. При вагітності та лактації кількість збільшується до 35 мкг на добу.

Біотин у пацієнтів з ЦД може збільшувати секрецію інсуліну, впливаючи на бета-клітини острівців підшлункової залози, а також посилювати процеси гліколізу, і покращувати функцію інсуліну в м'язах, провокуючи активність гуанілатциклази (фермента-посередника внутрішньоклітинної дії гормонів).

Ознаки та симптоми дефіциту біотину зазвичай з'являються поступово і включають витончення волосся з прогресуванням до втрати всього волосся на тілі; лускатий, червоний висип навколо отворів тіла (очі, ніс, рот і промежина); кон'юнктивіт; лактат-ацидоз і ацидурію (аномальна кількість кислоти в сечі); судоми; інфікування шкіри; ламкість нігтів; неврологічні розлади (наприклад, депресія, млявість, галюцинації та парестезії кінцівок).

Продукти, які містять біотин: субпродукти, яйця, риба, м'ясо, насіння, горіхи та деякі овочі (наприклад, солодка картопля). 

Вітамін В12 

Вітамін B12 необхідний для розвитку, мієлінізації та функції центральної нервової системи, правильного утворення еритроцитів і синтезу ДНК.

Гомоцистеїнемія, яка може бути результатом дефіциту як вітаміну В12, так і фолієвої кислоти, розглядається як фактор ризику розвитку артеріальної гіпертензії та атеросклерозу.

Рекомендована норма для людей віком від 19 років становить 2,4 мкг на добу. При вагітності та лактації кількість збільшується до 2,8 мкг на добу.

Ознаки дефіциту вітаміну В12 включають мегалобластну, лейкопенію, тромбоцитопенію, глосит, втому, прискорене серцебиття, блідість шкірних покривів, деменцію, схуднення і безпліддя Також можуть виникати неврологічні зміни, такі як оніміння і поколювання в руках і ногах. 

Пацієнти з ЦД 2 типу, які отримують лікування метформіном перебувають в групі ризику щодо дефіциту вітаміну В12.

У пацієнтів з ЦД 1 типу також існує підвищений ризик розвитку дефіциту вітаміну В12, оскільки аутоімунна природа цього захворювання може входити у так званий «аутоімунний полігландулярний синдром».

Вітамін В12 міститься в продуктах тваринного походження, включаючи рибу, м'ясо, птицю, яйця і молочні продукти.

ВАЖЛИВО: Обов'язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо прийому будь-яких вітамінів чи БАД-ів. Він пропише необхідні аналізи для виявлення можливих дефіцитів та допоможе підібрати правильне дозування.


Читайте також:

Які вітаміни потрібні при діабеті: МАГНІЙ

Які вітаміни потрібні при діабеті: ХРОМ

Як перевірити себе на дефіцити?

 

Ми в Instagram та Telegram  

 

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я!