Які вітаміни потрібні при діабеті: Вітамін А

Користь вітаміну А, зокрема при цукровому діабеті, рекомендовані норми споживання, симптоми нестачі та надлишку, вміст у продуктах харчування. 

Які вітаміни потрібні при діабеті: Вітамін А - изображение

Вітамін А — це назва групи жиророзчинних вітамінів (ретиноїдів), які природно присутні у багатьох продуктах. Вони необхідні для багатьох процесів у організмі, включаючи підтримку здорового зору, забезпечення нормальної роботи імунної системи та органів, а також сприяння правильному внутрішньоутробному росту та розвитку плода.


Користь вітаміну А:

Покращує зір

Ретинол з крові поглинається клітинами сітківки, де він використовується як частина пігменту родопсин, який бере участь у здатності ока бачити в умовах низької освітленості. Тому, дефіцит вітаміну А призводить до «курячої сліпоти», погіршення зору в сутінках та темряві. Вітамін А також забезпечує процеси регенерації рогівки.

Необхідний для імунітету

Вітамін А необхідний для підтримки здорової імунної функції, підтримує вроджений імунітет, забезпечує нормальну регенерацію (відновлення) слизових бар'єрів, пошкоджених інфекцією та стимулює дозрівання і функціональну активність клітин імунної системи. 

Регулює процеси росту клітин

Одна з форм вітаміну А — ретиноєва кислота, є ключовим гормоноподібним фактором росту для епітеліальних клітин та інших типів клітин в організмі.

Регулює процеси росту, розвитку та розмноження

Вітамін А діє аналогічно деяким гормонам і здатний змінювати кількість білків в клітинах, взаємодіючи з ДНК. Ця функція, зокрема забезпечує синтез білка трансферину, який є переносником заліза в організмі. Вітамін А необхідний для виробництва сперматозоїдів та забезпечення репродуктивної функції у жінок. Дефіцит вітаміну А у дітей пов'язаний із затримкою росту. На етапі внутрішньоутробного розвитку вітамін А забезпечує ріст кінцівок, серця, очей і вух. 

Підтримує здоров’я шкіри 

Ретиноєва кислота також підтримує здоров'я шкіри, активуючи гени, які змушують незрілі клітини шкіри розвиватися в зрілі клітини епідермісу. Препарати з ретиноєвою кислотою найчастіше призначають при лікуванні вугрової висипки. Вони зменшують розміри сальних залоз та виділення шкірного сала.

Рекомендовані норми споживання вітаміну А залежно від віку:

Які вітаміни потрібні при діабеті: Вітамін А - 2 изображение

Дефіцит вітаміну А все ще є поширеним явищем у багатьох країнах, що розвиваються, часто внаслідок обмеженого доступу до продуктів, через бідність або традиційне харчування. 

Які вітаміни потрібні при діабеті: Вітамін А - 3 изображение

Причини нестачі вітаміну А:

  • погане харчування (особливо у дітей, вагітних жінок та жінок, які годують груддю, літніх людей або тих хто дотримується суворих дієт з обмеженням жирів);
  • порушення функції печінки (адже основна кількість вітаміну А зберігається в печінці);
  • хронічна діарея;
  • целіакія;
  • муковісцидоз;
  • порушення функції підшлункової залози;
  • порушення прохідності жовчних проток;
  • дефіцит цинку або заліза;
  • проведення операцій з шунтування у пацієнтів з ожирінням;
  • хронічний алкоголізм.

Нормальна концентрація вітаміну А в сироватці крові знаходиться у межах 0,325 – 0,78 мкг/мл. 

Симптоми дефіциту вітаміну А:

  • Порушення зору — затуманення зору, поганий зір в сутінках та у темряві, сухість очей.
  • Проблеми зі шкірою — сухість та лущення шкіри, свербіж.
  • Порушення репродуктивної функції — проблеми із зачаттям. 
  • Порушення росту — відставання у рості та розвитку у дітей.
  • Часті інфекції дихальних шляхів.

Надлишок вітаміну А є не менш небезпечним аніж його нестача. Його ознаками є, зокрема:

  • Розлади ЖКТ — слинотеча, шлунковий дискомфорт, нудота;
  • Порушення з боку нервової системи — головні болі, запаморочення, порушення координації рухів, сонливість;
  • Болі та ломота в суглобах та м’язах;
  • Хронічна втома, депресія.
  • Порушення функції печінки.

Вищеперераховані симптоми передозування вітаміном А стосуються вживання вже готової його форми. А надмірне вживання бета-каротину (попередника вітаміну А) викликає каротинодермію — нешкідливий стан, при якому шкіра набуває жовто-оранжевого забарвлення.

Вітамін А та цукровий діабет

Вітамін А як важливий мікроелемент необхідний для багатьох фізіологічних процесів. Він необхідний для підтримки роботи альфа- та бета-клітин підшлункової залози, а також бере участь у секреції інсуліну у відповідь на надходження глюкози в кров. 

Крім того, нестача вітаміну А може сприяти розвитку цукрового діабету 1 типу через його вплив на регуляцію аутоімунних процесів і роботу бета-клітин; а також сприяє розвитку цукрового діабету 2 типу через його вплив на процеси резистентності до інсуліну. 

«Сім'я» вітаміну А відіграє важливу роль у підтримці правильного метаболізму глюкози, 

Вітамін А є одним з головних антиоксидантних факторів, а цукровий діабет та діабетична ретинопатія пов'язані з підвищеним окислювальним стресом. Дослідження показують, що застосування вітаміну А може частково зменшувати пошкодження, викликані діабетичною нейропатією та діабетичною нефропатією 

Також було встановлено, що ретиноєва кислота, похідне вітаміну А, може підвищувати чутливість клітин до інсуліну. 

Існує дві форми вітаміну А:

  • Преформований вітамін А: міститься в рибі, м'ясі органів (наприклад, печінці), молочних продуктах і яйцях.
  • Каротиноїди провітаміну А: це попередники активної форми вітаміну, які в організмі перетворюються на його активну форму. Вони містяться у фруктах, овочах та інших продуктах на рослинній основі. 

Найпоширенішим каротиноїдом провітаміну А в продуктах і дієтичних добавках є бета-каротин.

Вітамін А міститься в багатьох продуктах: оселедець, лосось, яловича печінка та інші види м'яса органів, зелені листові овочі та інші зелені, помаранчеві та жовті овочі, такі як шпинат, солодка картопля, морква, броколі та кабачки, фрукти, включаючи диню, манго та абрикоси, молочні продукти, такі як молоко і сир, яйця.

Приблизна концентрація вітаміну А в продуктах:

Які вітаміни потрібні при діабеті: Вітамін А - 4 изображение

ВАЖЛИВО: Обов'язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо прийому будь-яких вітамінів чи БАД-ів. Він пропише необхідні аналізи для виявлення можливих дефіцитів та допоможе підібрати правильне дозування.


Читайте також:

Які вітаміни потрібні при діабеті?

Як наше тіло сигналізує про дефіцити вітамінів і мікроелементів?

Які вітаміни потрібні при діабеті: ХРОМ

 

Ми в Instagram та Telegram

 

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я!