Які вітаміни потрібні при діабеті?

Раціон сучасної людини важко назвати збалансованим і навіть якщо намагатися харчуватися правильно, то в середньому кожна людина страждає від дефіциту якогось вітаміну. Організм людини з цукровим діабетом отримує подвійне навантаження, тому вітаміни для діабетиків особливо важливі. 

Які вітаміни потрібні при діабеті? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


ВАЖЛИВО: Обов'язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо прийому будь-яких вітамінів чи БАД-ів. Він пропише необхідні аналізи для виявлення можливих дефіцитів та допоможе підібрати правильне дозування.


З магнієм 

Магній — незамінний елемент для метаболізму, обміну вуглеводів в організмі. Значно покращує засвоюваність інсуліну. За дефіциту магнію при діабеті підвищується ризик ускладнень. Комплексний прийом цього мікроелемента разом із цинком дасть змогу не тільки поліпшити метаболізм загалом, а й сприятливо впливає на нервову систему, серце, полегшує ПМС у жінок. 

Із селеном

Селен — потужний антиоксидант, захищає клітини організму від дії вільних радикалів, а також необхідний для повноцінної роботи щитоподібної залози. Він допомагає роботі ферменту, відповідального за перетворення головного гормону залози — тироксину — в біологічно активну форму, що безпосередньо впливає на обмін речовин.

Вітамін A 

Потреба в ретинолі зумовлена підтриманням здорового зору, він може бути корисний для профілактики ретинопатії, катаракти. Антиоксидант ретинол краще вживати з вітамінами Е, С. У разі діабетичних кризів збільшується кількість високотоксичних форм кисню, що утворюється внаслідок життєдіяльності різних тканин організму. Комплекс із вітамінів А, Е та аскорбінової кислоти забезпечує антиоксидантний захист організму, який бореться із захворюванням.

Вітамінний комплекс групи B 

Особливо важливо поповнювати запаси вітамінів групи В-В6 і В12, тому що вони погано засвоюються під час приймання цукрознижувальних препаратів. Проте вони вкрай необхідні для засвоєння інсуліну і відновлення обміну речовин. Комплекс вітаміну B у таблетках перешкоджає порушенням у нервових клітинах, волокнах, що можуть статися за діабету, підвищують пригнічений імунітет. Дія цих речовин необхідна для вуглеводного обміну, який порушується при цьому захворюванні.

Препарати з хромом 

Піколінат, піколінат хрому — найнеобхідніші вітаміни при діабеті, зокрема 2 типу. Саме через нестачу цього елементу виникає великий потяг до солодкого. Дефіцит хрому посилює залежність від інсуліну. За підвищеного рівня цукру в крові хром активно виводиться з організму, а його дефіцит провокує ускладнення у вигляді оніміння, поколювання кінцівок.


Вибирайте спеціальні вітамінні комплекси «для людей з цукровим діабетом». У них збалансовані всі необхідні вітаміни та мінерали в потрібній кількості.

Читайте також:

12 продуктів, які допомагають підтримувати здоровий рівень цукру в крові

8 найкращих вітамінів та добавок для сухої шкіри

Чи може діабет спричинити випадіння волосся?

 

Ми в Instagram та Telegram