Які продукти виключити при діабеті?

Часто буває, що люди з цукровим діабетом, зокрема 2 типу, приходячи в магазин, губляться: що ж дійсно корисно і які продукти варто купувати, а яких краще уникати.

Які продукти виключити при діабеті? - изображение

Автор статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Які продукти треба виключити при ЦД 2:

Мед

Не можна при цукровому діабеті. Деякі пацієнти помиляються і замінюють звичний цукор на мед. Насправді, мед містить такі самі вуглеводи, як і в звичайному цукрі, що призводить до гіперглікемії. Те саме стосується варення, джемів. Використовувати виключно для ліквідації гіпоглікемії (низький рівень цукру в крові).

Солодкі соки / солодкі газовані напої

Швидко підвищують цукор крові. Можна використовувати лише для ліквідації гіпоглікемії.

Соуси, кетчупи, майонези

Якщо вони магазинні, то, скоріше за все, містять додані цукри.

17 продуктів та напоїв, що містять більше цукру, ніж ви думали

Деякі крупи

Не рекомендується їсти манну кашу та білий рис. Глікемічний індекс таких продуктів вищий за інші каші. Виключити швидкорозчинні каші. Глікемічний індекс таких каш вищий: хоч ви з'їли «швидко-кашку», хоч білу здобну булочку, стрибок цукру буде швидкий.

Найкорисніші каші при діабеті

Деякі фрукти, сухофрукти

Обмежити виноград, банан, диню, сухофрукти, а саме фініки.

Десерти на фруктозі

Часто десерти для людей з діабетом і «корисні десерти» замість білого цукру містять в собі фруктозу, яка, внаслідок метаболізму в печінці, при надмірному споживанні, веде до змін рівня сечової кислоти, розвитку подагри, розвитку печінкової інсулінорезистентністі, набору ваги тіла. Якщо хочеться вибрати продукти на цукрозамінниках, то краще обрати продукти на стевії або на еритритолі.

Правда про «користь» фруктози

Солодощі

Виключити з раціону кондитерські вироби, молочний шоколад, торти та інше. Допускається вживання у малих кількостях гіркого чорного шоколаду з високим відсотком какао.

Як обрати правильний шоколад?

Ковбаси та покупні м'ясні делікатеси

Вони можуть містити в собі величезну кількість домішок: цукор, який покращує смак і ковбас і сосисок, купу консервантів і надмірну кількість солі, яка затримує воду і сприяє підйому артеріального тиску.

Трансжири

Продукти, що містять трансжири та насичені жири+цукри. А саме: маргарин, спред, чіпси, сухарики, шоколадні батончики, кондитерські вироби тощо.


Читайте також:

П'ять найкращих дієт при діабеті

Які овочі корисні при діабеті?

Як скласти план харчування при діабеті?

 

Ми в Instagram та Telegram