Які продукти містять приховані вуглеводи?

При діабеті важливо розуміти, скільки вуглеводів ви вживаєте у їжу, адже вони безпосередньо впливають на рівень цукру в крові. Все нібито просто. Але, на жаль, у сучасному світі приховані вуглеводи є скрізь, навіть у деяких, здавалося б, «безпечних» продуктах. 

Ось список деяких з них.

Які продукти містять приховані вуглеводи? - изображение

Перероблене м'ясо

Які продукти містять приховані вуглеводи? - 2 изображение

Деякі оброблені м'ясні продукти, такі як бекон і салямі, є улюбленою закускою багатьох. Але часто вміст вуглеводів у них може бути несподіваним: котлета у бургері, ковбаси часто містять такі сполучні речовини, як борошно або сухарі, які збільшують кількість вуглеводів. Що вже казати про хімічні добавки та консерванти, які часто є складовими цих продуктів і здатні непередбачувано впливати на рівень цукру.

Консервовані продукти та напівфабрикати

Які продукти містять приховані вуглеводи? - 3 изображение

Несподівано, але навіть звичайні консервовані овочі можуть виявитися «вуглеводними партизанами» і значно зіпсувати вашу компенсацію. Не кажучи вже про різні напівфабрикати (продукти швидкого приготування, заморожені «напівготові» продукти з магазину, сухі супи тощо), що можуть бути виготовлені з абсолютно невідомих продуктів. Якщо немає можливості уникнути такого типу харчування, принаймні обирайте найкраще з можливого і перевіряйте список інгредієнтів під час купівлі.

Бальзамічний оцет

Які продукти містять приховані вуглеводи? - 4 изображение

Усі зусилля, спрямовані на приготування салату з низьким вмістом вуглеводів, можуть бути зруйновані «цукровою» заправкою. Бальзамічний оцет — популярна заправка для багатьох салатів — може містити до 3,6 г вуглеводів на столову ложку. Зважайте на це — можливо, варто обмежитись оливковою олією.

Горіхи кеш'ю

Які продукти містять приховані вуглеводи? - 5 изображение

Серед усього розмаїття горіхів кеш'ю є одними з найбільш насичених вуглеводами. Лише одна порція (25 г) може містити до 6 г вуглеводів. Для порівняння: волоські горіхи містять приблизно 3,5 г вуглеводів на порцію, мигдаль — 2,5 г. Здається, це більш вдалі альтернативи щодо вмісту вуглеводів.

Арахісове масло

Які продукти містять приховані вуглеводи? - 6 изображение

Поряд із горіхами деякі види масел, як-от арахісове (хоча насправді арахіс не є горіхом), можуть містити багато доданого цукру або його штучного замінника. Перевіряйте етикетки та обирайте натуральні масла та пасти, які містять арахіс, горіхи, какао, трішки солі, але не мають у складі сиропів, цукрів тощо.

Молоко та альтернативи

Які продукти містять приховані вуглеводи? - 7 изображение

Оскільки молоко містить цукрову лактозу, порція у 200 мл може містити до 10 г вуглеводів. Молоко в чаї навряд чи зашкодить, але у таких молочних напоях, як лате, вуглеводів може бути значно більше. Молочні альтернативи — соєве або мигдалеве молоко — можуть бути чудовими варіантами для тих, хто не переносить лактозу, але також можуть містити додані цукри. Шукайте несолодкі сорти й уникайте «молока», зробленого із таких крохмалистих продуктів, як рис і овес.

Медикаменти

Які продукти містять приховані вуглеводи? - 8 изображение

Як не дивно, але вуглеводи можуть «ховатися» не лише в їжі, а й в медикаментах. Часто суміші від кашлю містять велику кількість цукру, тож приймання їх під час хвороби може зіпсувати й без того нестабільну через хворобу компенсацію. У деякі вітамінні добавки виробники часом також додають цукор, як-от у жувальні вітаміни для дітей. Це не означає, що приймати їх не можна. Якщо приймання таких добавок вимагає стан здоров'я, зважайте на склад та радьтеся з лікарем.

Продукти без цукру

Які продукти містять приховані вуглеводи? - 9 изображение

Через моду на протеїнові батончики з низьким вмістом цукру, ви можете спокуситися на такий перекус. Здається, низький вміст цукру має означати й низьку кількість вуглеводів, вірно? На жаль, це не завжди так. Часто такі продукти сповнені різними підсолоджувачами. Один з найпоширеніших — мальтит (мальтитол), який у порівнянні зі стевією має набагато вищий глікемічний індекс, що свідчить про здатність підвищувати рівень цукру в крові.

Соуси

Які продукти містять приховані вуглеводи? - 10 изображение

На жаль, до багатьох соусів додають цукор для смаку і борошно для загущення. Подумайте, чи не приготувати соуси самостійно. Або ж уважно вивчайте склад та вибирайте максимально безпечні варіанти з наявних.


Читайте також:

17 продуктів та напоїв, що містять більше цукру, ніж ви думали

Медичні препарати, які підвищують рівень цукру

12 ПРАВИЛ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ
 

Ми в Instagram та Telegram